Marea Britanie a promis să consolideze apărarea ţărilor baltice în faÅ£a politicii ‘din ce în ce mai active’ a Rusiei, în cadrul celor mai ample manevre navale ale marinei regale în Marea Baltică de mai bine de un secol, informează France Presse.

Ministrul britanic al apărării Penny Mordaunt a declarat că ForÅ£a expediÅ£ionară comună (JEF), condusă de britanici, a atins un ‘nou nivel’ în cursul acestor exerciÅ£ii la care au participat aproape 4.000 de persoane şi 44 de nave, informează agerpres.ro.

Citește și: Viorica Dăncilă, la Congres: Suntem la o răscruce. În acest moment, PSD nu îşi permite experienţe noi

Penny Mordaunt a calificat acest exerciÅ£iu drept ‘cea mai importantă desfăşurare a Royal Navy în Marea Baltică de mai bine de o sută de ani’, în timpul unei discuÅ£ii cu jurnalişti la bordul unei nave britanice în portul Klaipeda (Lituania), în apropiere de enclava rusă Kaliningrad, unde Rusia are baze militare.

ExerciÅ£iul are drept scop reasigurarea aliaÅ£ilor de pe flancul estic al NATO şi de a arăta că forÅ£ele AlianÅ£ei Nord-Atlantice sunt ‘aliniate şi pregătite’.

Citește și: Klaus Iohannis face dezvăluiri după ce s-a zvonit că ar pleca la Consiliul European: Vreau să rămân președintele României

‘Rusia devine din ce în ce mai activă, vedem că desfăşoară mai multe forÅ£e şi noi armamente şi ne putem imagina scenarii pe care le poate aplica în viitor’, a mai spus ministrul britanic, subliniind că ‘este important să fim alături de aliaÅ£ii noştri’.

Într-un interviu pentru agenÅ£ia de presă Baltic News Service, Penny Mordaunt a precizat că Regatul Unit doreşte ‘consolidarea securităţii şi a rezistenÅ£ei în regiune’, evocând exerciÅ£ii şi patrule regulate, dar fără a preciza sub ce formă.

Citește și: Rareș Bogdan ironizează discursurile de la Congresul PSD: A fost umor de Tom și Jerry

Vizita sa în Lituania, ţară critică faţă de Moscova, a coincis cu întâlnirea dintre premierul britanic Theresa May şi preşedintele rus Vladimir Putin în marja summitului G20 la Osaka, în Japonia.

Theresa May i-a transmis lui Putin că relaÅ£iile între cele două ţări nu pot reveni la normalitate decât dacă Moscova pune capăt activităţilor sale ‘iresponsabile şi destabilizatoare’, potrivit unui purtător de cuvânt al guvernului de la Londra.

Citește și: Olguța Vasilescu primește lovitura din partea premierului! Ce a decis Viorica Dăncilă

Condusă de Regatul Unit, Forţa expediţionară comună cuprinde alte opt ţări (Danemarca, Finlanda, Estonia, Letonia, Lituania, Olanda, Suedia şi Norvegia).

Raspandacul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here