Ministerul Afacerilor Externe anunÈÄ, sâmbÄtÄ, cÄ dezaprobÄ prezentarea trunchiatÄ Èi lipsitÄ de precizie istoricÄ fÄcutÄ de Ambasada FederaÈiei Ruse în România, pe pagina sa oficialÄ de Facebook, privind ultimatumul sovietic din 1940 Èi evenimentele care i-au urmat.
„Continuarea promovÄrii de cÄtre misiunea FederaÈiei Ruse a âepisoadelor istoriceâ este una neconstructivÄ, care nu ajutÄ la construirea unei relaÈii pragmatice bazatÄ pe respect reciproc. ReiterÄm Èi pe aceastÄ cale poziÈia MAE conform cÄreia trecutul relaÈiilor dintre România Èi FederaÈia RusÄ nu trebuie sÄ facÄ loc unor speculaÈii Èi opinii nefundamentate”, se aratÄ Ã®ntr-un comunicat de presÄ al Ministerului Afacerilor Externe.
CiteÈte Èi: Viorica DÄncilÄ, la Congres: Suntem la o rÄscruce. Ãn acest moment, PSD nu îÅi permite experienÅ£e noi
Ministerul Afacerilor Externe reaminteÈte cÄ a evocat constant importanÈa Comisiei comune româno-ruse de istorici, care este în mÄsurÄ Èi are ca obiectiv sÄ analizeze istoria relaÈiilor dintre România Èi FederaÈia RusÄ.
„Continuarea lucrÄrilor acestei Comisii ar putea ajuta Ambasada FederaÈiei Ruse sÄ-Èi actualizeze cunoÈtinÈele istorice Èi sÄ aibÄ intervenÈii constructive”, conchide MAE.
CiteÈte Èi: Klaus Iohannis face dezvÄluiri dupÄ ce s-a zvonit cÄ ar pleca la Consiliul European: Vreau sÄ rÄmân preÈedintele României
ReacÈia Ministerului Afacerilor Externe vine dupÄ ce Ambasada Rusiei la BucureÅti a scris, vineri, pe Facebook cÄ âîn urmÄ cu 79 de ani, Guvernul URSS, care nu a recunoscut niciodatÄ aderarea Basarabiei la Regatul România, a trimis Guvernului român o notÄ, oferind âîn scopul de a restabili dreptatea, sÄ se procedeze împreunÄ cu România pentru soluÅ£ionarea imediatÄ a problemei revenirii Basarabiei la Uniunea SovieticÄâ Åi cÄ âdupÄ ce s-a pronunÅ£at acordul pÄrÅ£ii române de a-Åi retrage trupele la 28 iunie 1940, Armata RoÅie a intrat nestingherit pe teritoriul Basarabiei Åi a Bucovinei de Nordâ.
„Analizând, în prezent, motivele care au adus omenirea la tragedia fÄrÄ precedent al celui de-al Doilea RÄzboi Mondial, precum Èi lecÈiile trase din acesta, ne permitem sÄ afirmÄm cÄ o interpretare eronatÄ a evenimentelor din vara anului 1940 în Basarabia l-a împins pe dictatorul I.Antonescu la decizia care s-a dovedit cu timpul una aproape fatalÄ pentru România, Èi anume âsÄ se poziÈioneze pe latura incorectÄ a istoriei”, prin aderarea la invazia Germaniei naziste în URSS. ConsecinÈele acestui „calcul strategic eronat „, din pÄcate, sunt, de asemenea, resimÈite Èi în România modernÄ.
CiteÈte Èi:Â RareÈ Bogdan ironizeazÄ discursurile de la Congresul PSD: A fost umor de Tom Èi Jerry
Este relevant de menÈionat cÄ cererea sovieticÄ pentru revenirea Basarabiei se bazeazÄ Ã®n totalitate pe normele de drept internaÈional din acea epocÄ, iar Protocolul de la Paris (de la 28.10.1920) cel notoriu, prin care foÈtii aliaÈi ai Rusiei în cadrul âAntanteiâ, fÄrÄ acordul ei, au recunoscut âsuveranitatea România asupra teritoriului Basarabieiâ, niciodatÄ nu a intrat în vigoare datoritÄ refuzului Japoniei de a-l ratifica”, au mai transmis reprezentanÈii Ambasadei Rusiei la BucureÈti.
CiteÈte Èi:Â OlguÈa Vasilescu primeÈte lovitura din partea premierului! Ce a decis Viorica DÄncilÄ .
Raspandacul.ro