Ministerul Afacerilor Externe anunță, sâmbătă, că dezaprobă prezentarea trunchiată și lipsită de precizie istorică făcută de Ambasada Federației Ruse în România, pe pagina sa oficială de Facebook, privind ultimatumul sovietic din 1940 și evenimentele care i-au urmat.

„Continuarea promovării de către misiunea Federației Ruse a “episoadelor istorice” este una neconstructivă, care nu ajută la construirea unei relații pragmatice bazată pe respect reciproc. Reiterăm și pe această cale poziția MAE conform căreia trecutul relațiilor dintre România și Federația Rusă nu trebuie să facă loc unor speculații și opinii nefundamentate”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe.

Citește și: Viorica Dăncilă, la Congres: Suntem la o răscruce. În acest moment, PSD nu îşi permite experienţe noi

Ministerul Afacerilor Externe reamintește că a evocat constant importanța Comisiei comune româno-ruse de istorici, care este în măsură și are ca obiectiv să analizeze istoria relațiilor dintre România și Federația Rusă.

„Continuarea lucrărilor acestei Comisii ar putea ajuta Ambasada Federației Ruse să-și actualizeze cunoștințele istorice și să aibă intervenții constructive”, conchide MAE.

Citește și: Klaus Iohannis face dezvăluiri după ce s-a zvonit că ar pleca la Consiliul European: Vreau să rămân președintele României

Reacția Ministerului Afacerilor Externe vine după ce Ambasada Rusiei la Bucureşti a scris, vineri, pe Facebook că ”în urmă cu 79 de ani, Guvernul URSS, care nu a recunoscut niciodată aderarea Basarabiei la Regatul România, a trimis Guvernului român o notă, oferind „în scopul de a restabili dreptatea, să se procedeze împreună cu România pentru soluţionarea imediată a problemei revenirii Basarabiei la Uniunea Sovietică“ şi că ”după ce s-a pronunţat acordul părţii române de a-şi retrage trupele la 28 iunie 1940, Armata Roşie a intrat nestingherit pe teritoriul Basarabiei şi a Bucovinei de Nord”.

„Analizând, în prezent, motivele care au adus omenirea la tragedia fără precedent al celui de-al Doilea Război Mondial, precum și lecțiile trase din acesta, ne permitem să afirmăm că o interpretare eronată a evenimentelor din vara anului 1940 în Basarabia l-a împins pe dictatorul I.Antonescu la decizia care s-a dovedit cu timpul una aproape fatală pentru România, și anume „să se poziționeze pe latura incorectă a istoriei”, prin aderarea la invazia Germaniei naziste în URSS. Consecințele acestui „calcul strategic eronat „, din păcate, sunt, de asemenea, resimțite și în România modernă.

Citește și: Rareș Bogdan ironizează discursurile de la Congresul PSD: A fost umor de Tom și Jerry

Este relevant de menționat că cererea sovietică pentru revenirea Basarabiei se bazează în totalitate pe normele de drept internațional din acea epocă, iar Protocolul de la Paris (de la 28.10.1920) cel notoriu, prin care foștii aliați ai Rusiei în cadrul „Antantei“, fără acordul ei, au recunoscut „suveranitatea România asupra teritoriului Basarabiei“, niciodată nu a intrat în vigoare datorită refuzului Japoniei de a-l ratifica”, au mai transmis reprezentanții Ambasadei Rusiei la București.

Citește și: Olguța Vasilescu primește lovitura din partea premierului! Ce a decis Viorica Dăncilă .

Raspandacul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here