Numărul doi al Consiliului militar de tranziÅ£ie, la putere în Sudan, a afirmat că „lunetiştii” au tras duminică asupra civililor şi militarilor în timpul unui protest de amploare organizat pentru a cere transferul puterii, relatează AFP, potrivit Agerpres.

La apelul principalii mişcări de protest, zeci de mii de persoane au demonstrat la Khartoum şi în mai multe oraşe din Sudan pentru a face presiune asupra generalilor care au preluat frâiele puterii în ţară după destituirea şi arestarea, în aprilie, a preşedintele Omar Hassan al-Bashir. 

„Există lunetişti care trag asupra oamenilor” în apropiere de spitalul militar din Omdourman, oraş vecin din Khartoum, a declarat în cadrul unei alocuÅ£iuni transmise la televiziunea publică gen. Mohammed Hamdan Daglo. 

„Ei au tras asupra a trei paramilitari ai ForÅ£elor de susÅ£inere rapidă (RSF) şi poate asupra a cinci sau şase cetăţeni”, a spus generalul supranumit ‘Hemeidti’. 

Nicio sursă medicală, oficială sau apropiată de protestatari, nu a condamnat incidentul.

Citește și: Viorica Dăncilă a RĂBUFNIT după acuzațiile lui Liviu Pleșoianu despre influența serviciilor in Guvern si PSD

Generalul ‘Hemeidti’, care conduce RSF, a avertizat sâmbătă asupra riscurilor unor „spărgători”, „oameni cu motivaÅ£ii ascunse”. „Nu vrem să avem probleme”, a spus el. 

Protestele de duminică sunt cele mai importante de la dispersarea, pe 3 iunie, a unei demonstraţii în faţa cartierului general al armatei din capitală. 

Cel puţin 128 de persoane au fost ucise în cursul acestei operaţiuni şi a represiunii din zilele următoare, potrivit medicilor apropiaţi de proteste. Autorităţile au evocat un bilanţ de 61 de morţi. 

Forţele de susţinere rapidă sunt acuzate de protestatari şi de ONG-uri de decesele produse în timpul protestului de pe 3 iunie.

Raspandacul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here