Rusia a propus luni Statelor Unite un schimb de prizonieri, oferind libertatea oricărui american în schimbul repatrierii pilotului rus Konstantin Iaroşenko, informează agenţia Interfax, preluată de Reuters.

Iaroşenko execută în SUA o pedeapsă de 20 de ani de închisoare, pentru asociere în vederea traficului de cocaină. El a fost arestat de forţele speciale americane în Liberia, în 2010, informează agerpres.ro.

Citește și: În plin scandal pe banii TNB, apare un document nuclear! Ce salariu are, în realitate, Ion Caramitru

„EliberaÅ£i-l pe Iaroşenko, faceÅ£i schimb cu orice american sau americani care îşi ispăşesc pedeapsa aici”, a cerut ministrul adjunct de externe Serghei Riabkov, citat de Interfax.

Oficialul de la Moscova nu s-a referit nominal la niciun cetăţean al SUA închis în Rusia, însă Reuters apreciază că s-ar putea specula includerea într-un schimb a fostului infanterist marin Paul Whelan, deţinut pentru presupuse acte de spionaj pe care nu le recunoaşte.

Citește și: Răsturnare de situație în cazul Sorinei: Măsuri de lipsire a libertății unui om

Whelan, care are şi cetăţenie britanică, irlandeză şi canadiană a fost arestat la Moscova, pe 28 decembrie şi a comparat acÅ£iunea cu o luare de ostatici politici. Luna trecută, în faÅ£a instanÅ£ei, el i-a cerut preşedintelui american Donald Trump să intervină în favoarea sa, susÅ£inând că „nu putem păstra măreÅ£ia Americii dacă nu protejăm agresiv” cetăţenii SUA, oriunde s-ar afla. În mai, deÅ£inutul american a afirmat că a fost ameninÅ£at şi umilit în închisoare.

Luni, ambasada Statelor Unite la Moscova a comunicat că a cerut guvernului rus să permită o evaluare independentă a stării lui Whelan şi că solicitarea a fost respinsă, iar starea americanului s-a înrăutăţit.

Citește și: Articolul de lege care aruncă-n aer cazul fetiței târâte pe jos de procuror: ‘Nu este permis’

Riabkov a cerut Washingtonului şi restituirea proprietăţilor diplomatice ruse confiscate, ca prim pas pentru ameliorarea relaţiilor bilaterale. Mesajul ministrului a fost transmis la doar câteva zile după întâlnirea lui Trump cu omologul său rus, Vladimir Putin, la summitul G20 de la Osaka.

Raspandacul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here