Nivelul de radiaÅ£ii lângÄ submarinul sovietic K-278 „KomsomoleÅ£” cu propulsie nuclearÄ, care s-a scufundat în Marea Norvegiei în 1989, depÄÅeÅte de 100.000 de ori nivelul admis, dar poluarea radioactivÄ nu reprezintÄ totuÅi o ameninÅ£are pentru om, transmite marÅ£i agenÅ£ia de presÄ rusÄ oficialÄ TASS, citând postul de televiziune norvegian TV2, care citeazÄ la rândul sÄu membri ai primei expediÅ£ii comune de cercetare ruso-norvegiene în zona scufundÄrii submersibilului, potrivit agerpres.ro.
Analiza primelor probe din conducta de ventilare a submarinului a arÄtat cÄ emisia de radiaÅ£ii de pe submarinul scufundat continuÄ. DupÄ cum apreciazÄ oamenii de ÅtiinÅ£Ä norvegieni, rezultatele ultimelor mÄsurÄtori sunt mai mari decât nivelul constatat de o expediÅ£ie rusÄ Ã®n 2007.
CiteÈte Èi: ANM a emis prognoza meteo pentru urmÄtoarele douÄ sÄptÄmâni – PlouÄ zi de zi, scÄpÄm temporar de caniculÄ
„Vom examina probele mai amÄnunÅ£it dupÄ ce ne vom întoarce la Å£Ärm. Nivelul de radiaÅ£ie înregistrat aici este de 100 Bq/l”, a declarat Hilde Elise Heldal, Åefa expediÅ£iei.
Astfel, una dintre probele prelevate indicÄ un nivel radioactiv care depÄÅeÅte de 100.000 de ori indicii apei curate marine, transmite portalul informaÅ£ional RNS, citând canalul de televiziune TV2.
CiteÈte Èi:Â Avertismentul medicilor: NU consuma castraveÈi muraÈi dacÄ suferi de aceste boli
Cu toate acestea, poluarea nu este periculoasÄ. „PuteÅ£i mânca fÄrÄ teamÄ peÅti din aceste zone din nord”, spune Heldal, citatÄ de TV2.
Se presupune cÄ scurgerea s-a produs din cauza corodÄrii treptate a structurilor interne ale submarinului.
Submarinul de a treia generaÅ£ie K-278 „KomsomoleÅ£” a fost construit în 1983. La 7 aprilie 1989, în urma unui incendiu la bord, submersibilul cu propulsie nuclearÄ s-a scufundat în Marea Norvegiei. Din cei 69 de membri ai echipajului au murit 42 de persoane. Submarinul se aflÄ la o adâncime de aproape 1.700 de metri, conform publicaÅ£iei ruse Vzgliad.
CiteÈte Èi: Gabriela Firea, mesaj pentru urechile fine din politicÄ, la externarea din spital: Nu mor caii când vor câinii
ExpediÅ£ia comunÄ ruso-norvegianÄ cÄtre „KomsomoleÅ£” Åi-a început activitatea la 6 iulie a.c.. Din 1989, Rusia Åi Norvegia au efectuat expediÅ£ii în mod separat de câteva ori la locul accidentului, iar în perioada 1991-1993 Norvegia a înregistrat un nivel crescut de Cesiu-137 radioactiv în apele din apropierea locului unde s-a scufundat submarinul.
Ãn timpul cercetÄrilor actuale, dispozitivul subacvatic Aegir 6000 a înregistrat primele imagini ale submarinului „KomsomoleÅ£” dupÄ o lungÄ perioadÄ de timp, acestea fiind difuzate Åi pe internet. Fotografia aratÄ cÄ Ã®ntregul corp al submarinului a avut de suferit mult în cei peste 30 de ani care s-au scurs de la accident.
Raspandacul.ro