Comitetul de Miniştri care reprezintă cele 47 de state membre ale Consiliului Europei (CoE) a decis miercuri să accepte o solicitare a Uniunii Europene de a deveni observator în cadrul GRECO (Grupul Statelor Împotriva Corupţiei), informează un comunicat al CoE citat de Agerpres. 

Secretarul general al CoE, Thorbjorn Jagland, a salutat decizia. „Este încă un bun exemplu de bună cooperare între Uniunea Europeană şi Consiliul Europei. Lucrând împreună pentru a proteja statul de drept şi a preveni corupÅ£ia, acÅ£iunile noastre vor fi mai eficiente şi vor avea un mai mare impact”, a spus Jagland, citat în comunicat. 

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a afirmat că participarea Uniunii Europene la activitatea GRECO ca observator aduce mai aproape UE şi CoE şi „întăreşte eforturile noastre comune de a consolida statul de drept şi lupta împotriva corupÅ£iei” în Europa. „Este un lucru foarte potrivit că acest lucru se întâmplă în anul în care GRECO celebrează a 20-a sa aniversare”, a adăugat el. 

GRECO este organismul anticorupţie al CoE. Scopul său este să amelioreze capacitatea membrilor săi de a combate corupţia, monitorizând respectarea de către aceştia a standardelor sale anticorupţie. GRECO ajută statele să identifice deficienţe în politicile naţionale anti-corupţie, declanşând reformele practice necesare din punct de vedere legislativ şi instituţional. GRECO este format din cele 47 de state membre CoE, Belarus şi SUA.

Raspandacul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here