Turcia intenţionează să producă în comun cu Rusia rachete S-400, a declarat luni preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, după ce ţara sa a recepţionat săptămâna trecută primele componente pentru aceste sisteme antiaeriene cumpărate din Rusia, în pofida avertismentelor SUA, relatează agenţia Reuters, potrivit Agerpres.

Vorbind la o acÅ£iune de marcare a trei ani de la puciul eşuat împotriva sa, Erdogan a precizat că livrările de rachete S-400 contractate pentru armata turcă se vor derula până în luna aprilie 2020. ”Obiectivul nostru acum este producÅ£ia în comun cu Rusia. O vom face”, a mai spus preşedintele turc. 

El afirmase anterior că nu crede că Washingtonul va impune sancÅ£iuni Ankarei din cauza achiziÅ£iei de rachete ruseşti, întrucât SUA şi Turcia sunt ”aliaÅ£i strategici”. 

Statele Unite au ameninţat cu astfel de sancţiuni, evocând concret eliminarea Turciei din programul avionului invizibil F-35. Washingtonul susţine că, dacă acest avion ajunge în dotarea armatei turce, operatorii ruşi care îi vor instrui pe militarii turci să folosească rachetele S-400 ar putea afla secrete tehnologice ale acestui avion. 

Potrivit Ministerului turc al Apărării, luni a aterizat la o bază militară de lângă Ankara al nouălea avion care a adus în Turcia componente pentru sistemele S-400.

Raspandacul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here