Grupul de la Lima – compus din 12 ţări latinoamericane şi Canada – a cerut marÅ£i comunităţii internaÅ£ionale să facă „un mare efort” pentru a organiza alegeri în Venezuela, a cărei criză ameninţă „securitatea” planetei, informează AGERPRES.

„În timp ce o dictatură este exercitată în Venezuela, toate democraÅ£iile noastre sunt slăbite într-un anume fel. SituaÅ£ia pe care o traversează Venezuela ameninţă pacea şi securitatea regionale şi compromite de asemenea securitatea internaÅ£ională”, a declarat şeful diplomaÅ£iei argentiniene Jorge Faurie în deschiderea reuniunii Grupului de la Lima desfăşurată la Buenos Aires.

Citește și: Radu Tudor denunță un atentat la securitatea României! Celebrul jurnalist atacă Guvernul

„Este necesar un mare efort pentru a restabili ordinea democratică în Venezuela prin convocarea alegerilor în această Å£ară”, a adăugat el.

Grupul de la Lima a fost creat în 2017 pentru a promova o soluţie la criza din Venezuela, ţară care dispune de cele mai mari rezerve de petrol din lume. El nu a recunoscut al doilea mandat al preşedintelui socialist Nicolas Maduro, care a început la 10 ianuarie.

Aproximativ 50 de ţări, inclusiv Statele Unite şi Canada, l-au recunoscut pe opozantul Juan Guaido drept preşedinte interimar al Venezuelei şi cer plecarea lui Maduro.

Citește și: Omul lui Ponta o face de râs pe Viorica Dăncilă! Ieșire, după decizia privitoare la candidatura sa

Venezuela traversează o profundă criză politică şi economică. Peste patru milioane de venezueleni au părăsit ţara din 2015, conform ONU, fugind de penuria de produse de bază şi medicamente, lipsuri care s-au agravat în ultimele săptămâni din cauza întreruperilor frecvente de electricitate.

La rândul său, ministrul peruan de externe, Néstor Popolizio, a cerut „un sprijin urgent şi concret provenind din cooperarea internaÅ£ională pentru ţările care găzduiesc” refugiaÅ£i venezueleni.

Peru, care numără 768.100 de venezueleni, şi Columbia, cu 1,3 milioane, sunt ţările din regiune care găzduiesc cel mai mare număr de migranţi şi refugiaţi din Venezuela.

Citește și: Incredibil! Viitorul șef a CNAS a fost ANCHETAT de DNA

„Îndemnăm din nou şi în continuare la o soluÅ£ie paşnică a crizei din Venezuela, care să fie impulsionată de venezuelenii înşişi, cât mai repede posibil. Criza se agravează şi cere o soluÅ£ie urgentă care trece prin alegeri credibile, transparente, libere şi corecte”, a adăugat Néstor Popolizio.

Raspandacul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here