Episcopul Ignatie al HuÈilor a transmis un mesaj pe Instagram, în care i-a rÄspuns lui Andrei Caramitru, de la USR, care a scris pe Facebook cÄ om cu „valori clare în viaÈÄâ poate fi mai bun decât un om care „respectÄ regulile Bisericiiâ.
„DacÄ tot e DuminicÄ, dau o ecuaÈie simplÄ care explicÄ cum vÄd eu tematica religioasÄ.
Valori pozitive in viaÈÄ > Spiritualitate > CredinÈÄ > DogmÄ religioasÄ > BisericÄ > reguli Èi obligaÈii impuse de bisericÄ.
Ce înseamnÄ? CÄ cineva care are valori clare in viaÈÄ (bunÄtate, ajutor pentru altul) este mult superior altuia care respectÄ cu sfinÈenie regulile bisericii (post, slujbe etc) dar este corupt Èi face mult rÄu. CÄ cineva care este profund spiritual sau crede in alta religie (daca este budist de exemplu) poate fi mult mai bun decât un ortodox care nu are dimensiune spiritualÄ realÄ.
Isus a spus la fel, in Matei 6:9-13. Sa fim buni si sa ne rugam direct la Dumnezeu. FÄrÄ sa ne dam in spectacol, fÄrÄ sa avem nevoie de intermediari. Restul sunt InvenÈii ale oamenilor pentru putere – organizaÈii ierarhice Èi financiare construite in ultimii 2000 de ani”, posta, pe 21 iulie, Andrei Caramitru pe Facebook.
PS Ignatie spune cÄ „intenÈia lui Andrei Caramitru este poate una bunÄ, însÄ efectul este de-a dreptul iluminist” Èi, astfel, devine „nepot vitreg al ideilor iluministe aruncate în plinÄ degringoladÄ progresistÄ a neomarxiÈtilor de astÄziâ.
„Citind postarea lui Andrei Caramitru „despre spiritualitate Èi ierarhia religioasÄâ, m-am gândit instantaneu cum ar fi sÄ-mi exprim Èi eu un punct de vedere despre „materia neagrÄâ din Univers, despre care nu Ètiu aproape nimic Èi despre care nici fizicienii nu sunt siguri dacÄ existÄ sau nu. Cu alte cuvinte, sÄ am pretenÈia abuzivÄ de a emite pÄreri „solideâ despre un subiect, pe care nu numai cÄ nu îl stÄpânesc, dar nici mÄcar nu posed dexteritatea limbajului de specialitate. IntenÈia lui Andrei Caramitru este poate una bunÄ, însÄ efectul este de-a dreptul iluminist.
CiteÈte Èi:Â Florin CÄlinescu loveÈte din nou! Viorica DÄncilÄ, Èinta ironiilor actorului
De fapt, nu are nici mÄcar claritatea logicÄ a unui iluminist, care Ètie sÄ asocieze corect noÈiunile Èi ideile. Astfel, devine nepot vitreg al ideilor iluministe aruncate în plinÄ degringoladÄ progresistÄ a neomarxiÈtilor de astÄzi. AdicÄ, a leftiÈtilor teleghidaÈi, care în numele toleranÈei devasteazÄ cu ura lor anti-clericalÄ, anti-BisericÄ, anti-valori tradiÈionale tot ceea ce le iese în cale. Andrei Caramitru, în bunÄ tradiÈie neomarxistÄ, desprinde credinÈa de spiritualitate, crezând cÄ „bunÄtatea, ajutorul pentru altulâ sunt „valori clare în viaÈÄâ în constrast cu „regulile bisericii (post, slujbe) etcâ.
Pentru profani, este bine de precizat cÄ Ã®n BisericÄ nu avem reguli, ci un mod de viaÈÄ conform cu Evanghelia Èi TradiÈia. Postul, participarea la slujbele Bisericii nu sunt reguli, ci un mod de viaÈÄ care conÈine în sine Èi bunÄtatea, Èi milostenia, Èi capacitatea de a nu-l urî pe cel care gândeÈte altfel decât tine.
CiteÈte Èi: Totul s-a aflat! Cine e femeia-jandarm care i-a dat cu spray direct în faÈÄ suspectului de pedofilie
DacÄ ar fi „reguliâ, atunci ar trebui impuse tuturor, inclusiv lui Andrei Caramitru, care (bÄnuiesc) este ortodox (aici mÄ exprimi retoric, pentru cÄ nu am cÄderea sÄ chestionez un aspect care Èine de viaÈa interioarÄ a fiecÄrui om). Ceea ce ar denatura cumplit spiritualitatea ortodoxÄ, care are drept ADN libertatea omului. Nu Èi se impune nimic. DacÄ doreÈti, în virtutea credinÈei pe care o ai, îÈi asumi modul de viaÈÄ conform cu aceastÄ credinÈÄ. DacÄ nu vrei, rÄmâi un ortodox nominal, inodor Èi incolor. De asemenea, Ortodoxia nu poate fi redusÄ doar la rugÄciune Èi post, aÈa cum reducÈionist gândeÈte Andrei Caramitru. Din fericire, avem Èi noi, printre lecturile biblice de prim rang, parabola samarineanului milostiv, care ne ofera determinarea necesarÄ sÄ unim rugÄciunea cu dragostea faÈÄ de cei nevoiaÈi.
Èi am convingerea cÄ Biserica aplicÄ punctual Èi consecvent, prin proiectele sale sociale de anvergurÄ, atenÈia faÈÄ de cei aflaÈi în privaÈiuni materiale. Subliminal (sau explicit), dacÄ am priceput bine, Andrei Caramitru vrea sÄ transmitÄ faptul cÄ cei care cred în „valorile clare în viaÈÄâ sunt aprioric mai buni Èi mai imuni la corupÈie decât ortodocÈii care „respectÄ cu sfinÈenie regulile bisericiiâ Èi pot deveni mult mai vulnerabili la corupÈie. Este ca Èi cum ai spune cÄ un antreprenor, care manevreazÄ banii, în virtutea acestui fapt poate deveni mult mai vulnerabil la corupÈie decât cel care este un bugetar cu un salariu minim pe economieâ, a scris episcopul de HuÈi, pe Instagram.
CiteÈte Èi: UltimÄ orÄ! RareÈ Bogdan îl desfiinÈeazÄ pe Eugen Teodorovici: Ce neruÈinare!
Mai mult, episcopul HuÈilor, îi recomandÄ juniorului Caramitru sÄ citeascÄ mult mai atent textul citat din Biblie.
âDin pÄcate, în aceastÄ abordare a lui Andrei Caramitru sesizez lupta de clasÄ Ã®ntre altruiÈtii cu „valori înalteâ Èi ortodocÈii cu „regulile bisericiiâ. Mai mult decât atât, credinÈa pentru Andrei Caramitru înseamnÄ „spectacolâ orchestrat de „intermediariâ între om Èi divinitate, ceea ce atrage dupÄ sine, sÄ mÄ ierte Andrei Caramitru dacÄ gândesc în prelungirea ideilor sale, inutilitatea acestor intermediari, adicÄ a clericilor. DacÄ sunt inutili, de ce sÄ-i mai vedem defilând prin faÈa noastrÄ? Poate le asigurÄm dispariÈia lor fizicÄ din spaÈiul public, atâta vreme cât îÈi justificÄ existenÈa prin „putereâ, care are drept finalitate „organizaÈii ierarhice Èi financiareâ.
Nu vi se pare cÄ suntem în plinÄ luptÄ de clasÄ, reîncarnându-l pe Marx în teoriile acestea? Èi ca un punct final. Ãi recomand lui Andrei Caramitru sÄ citeascÄ mult mai atent textul citat din Biblie, nu ca un credincios, nu ca pe o carte inspiratÄ, ci ca pe orice carte Èi va descoperi uimit cÄ nicÄieri nu se spune cÄ trebuie sÄ ne rugÄm „directâ lui Dumnezeu, pentru cÄ nu am avea nevoie de „intermediariâ (cel puÈin acesta este contextul în care este folosit acest adjectiv)â, a încheiat PS Ignatie.
Raspandacul.ro