Mii de pungi de plastic au fost scoase luna aceasta din largul insulei greceÅti Andros de o echipÄ de scafandri Åi activiÅti de mediu care au comparat ceea ce au descoperit în aceastÄ zonÄ a MÄrii Egee cu ”un golf plin de corali din plastic”, relateazÄ miercuri Reuters, potrivit Agerpres.
Poluarea cu plastic a mÄrilor a devenit unul dintre cele mai Åocante simboluri mondiale ale pagubelor produse de umanitate pe planetÄ.
”A fost un lucru foarte înspÄimântÄtor”, a declarat Arabella Ross, scafandru voluntar în cadrul Aegean Rebreath, un grup fondat în 2017 pentru ecologizarea solului marin Åi a regiunilor costiere.
CiteÈte Èi: EXCLUSIV ReclamÄ halucinantÄ: âMonstrul din Caracal ne-a omorât preÈurileâ
”M-a impresionat Åi cred cÄ a impresionat pe toatÄ lumea care a vÄzut”, a adÄugat ea.
Mediterana se numÄrÄ printre mÄrile cu cel mai ridicat nivel de poluare cu plastic din lume, a indicat World Wildlife Fund (WWF) într-un raport publicat în luna iunie.
Grecia produce circa 700.000 de tone de deÅeuri din plastic pe an, echivalentul a aproximativ 68 de kilograme de persoanÄ, se aratÄ Ã®n document. Circa 11.500 de tone sfârÅesc în apele Greciei în fiecare an Åi aproximativ 70% se întorc pe linia de coastÄ a acestei Å£Äri, una dintre cele mai lungi din lume.
CiteÈte Èi: AnunÈ de ultimÄ orÄ de la BNR! S-a decis azi: Apare o nouÄ bancnotÄ Ã®n România!
Poluarea mÄrii din largul insulei Andros ar data din 2011, când ploile torenÅ£iale au provocat prÄbuÅirea unei zone neoficiale de deversare a deÅeurilor, mare parte dintre acestea ajungând în mare.
Scafandrii Aegean Rebreath au extras numeroase pungi de plastic, albastre, negre Åi galbene, agÄÅ£ate în recife, care se unduiau în bÄtaia curenÅ£ilor, printre peÅti. SemÄna cu ”paradisul din Marea Caraibelor, unde peste tot sunt recife de corali de toate culorile. Era exact acelaÅi lucru, însÄ Ã®n loc de corali erau pungi”, a povestit Ross.
Echipa sa a reuÅit sÄ cureÅ£e doar o fracÅ£iune din cantitatea de deÅeuri de plastic descoperitÄ, a precizat ea.
De asemenea, scafandrii au extras din apÄ 300 de kilograme de plase de pescuit aruncate – denumite ”plase fantomÄ” – din largul Andros Åi, într-o operaÅ£iune separatÄ efectuatÄ Ã®n iunie, din largul Salamina, o insuliÅ£Ä din apropiere de Atena.
”Ãn cazul în care oamenii se întreabÄ unde ajung gunoaiele lor, noi le vedem de fiecare datÄ când intrÄm în apÄ”, a spus Ross.
Raspandacul.ro