Rusia s-a declarat miercuri dispusă să „examineze” o eventuală revenire în G8 prin reintegrarea în cadrul grupului celor mai industrializate, din care a fost exclusă din 2014 din cauza crizei ucrainene, informează France Presse potrivit Agerpres.

Preşedintele american Donald Trump a asigurat marÅ£i că el „ar putea face totul ca să susÅ£ină” o reintegrare a Rusiei, marcând o nouă ruptură cu aliaÅ£ii săi din G7 care urmează să se întâlnească în acest weekend la Biarritz, în sud-vestul FranÅ£ei. Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că ar fi o eroare și ar sugera o slăbiciune a Occidentului, dacă Rusia ar fi reprimită în Grupul țărilor puternic industrializate, ce ar însemna revenirea la formatul Grupul celor Opt (G8), fără soluționarea în prealabil a crizei din Ucraina.

„Dacă o decizie care va fi luată în acest summit va privi Rusia, atunci bineînÅ£eles noi o vom examina şi îi vom răspunde”, a declarat într-o conferinţă de presă şeful diplomaÅ£iei ruse Serghei Lavrov.

Citește și: Piperea iese la rampă! ‘Nu își dau seama în ce rahat îi bagă acest frustrat?’

Rusia a fost exclusă din G8, unde se afla alături de Germania, Canada, SUA, Franţa, Italia, Japonia şi Regatul Unit, după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea în martie 2014.

Moscova asigurase anul trecut că nu are nicio intenţie de a se integra în G8 după un prim apel al lui Donald Trump în acest sens, declarându-se satisfăcută să lucreze în formatul G20.

Lavrov lăudase atunci formatul G20 ca fiind „un mecanism destinat să ajungă la un consens”, contrar „ultimatumurilor” ţărilor din G7 faţă de Rusia.

În afară de Ucraina, relaţiile între Rusia şi ţările occidentale sunt subminate de dezacorduri persistente cu privire la Siria şi Iran, acuzaţii de ingerinţă în procesele electorale şi de otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal în Anglia în martie 2018

Raspandacul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here