Deputatul PNL Antoneta Ioniță a declarat că suspectează Guvernul PSD-ALDE că a luat banii din „taxa pe viciu” care trebuiau să ajungă în bugetul Ministerului Sănătății. Aceasta a spus că instituția nu a precizat cum au fost folosite aceste fonduri în 2018 și previziunile existente pentru acest an.

„Banii din ”taxa pe viciu” încasați pentru activitățile publicitare la produse din tutun și băuturi alcoolice nu se mai constituie în venituri la bugetul propriu al Ministerului Sănătății și, prin urmare, nu mai pot fi folosiți pentru finanțarea unor programe în favoarea pacienților români. Această constatare vine după ce am solicitat, printr-o întrebare adresată ministrului Sănătății, Sorina Pintea, lămuriri cu privire la modul în care au fost utilizate fondurile din taxa pe viciu în anul 2018 și cu privire la previziunile existente pentru 2019”, a afirmat Antoneta Niță, printr-un comunicat de presă remis, vineri, MEDIAFAX.

Deputatul liberal notează că în urma Ordonanței 114/2018, banii din „taxa pe viciu” nu mai intră în bugetul Ministerului Sănătății.

„Răspunsul pe care l-am primit de la Ministerul Sănătății este o oglindă a modului în care actualii guvernanți de la PSD-ALDE fac politicile publice și care arată lipsa de respect față de sănătatea românilor. În urma celebrei Ordonanțe 114/2018, banii aferenți ”taxei pe viciu” nu mai intră în bugetul Ministerului Sănătății, iar toate articolele referitoare la acest subiect, existente în Legea nr. 95/2006, privind reforma în sănătate, au fost abrogate”, notează Ioniță.

Alexandru Cumpănașu a răbufnit după audierea soției monstrului din Caracal: ‘Pur și simplu înnebunesc! Sunt scârbit’

Ea spune că Guvernul a cheltuit banii din „taxa pe viciu” și că nu sunt folosiți pentru dotarea cabinetelor medicilor de familir tineri, spunând că această propunere din programul PSD de guvernare nu a fost onorată.

„Guvernul PSD-ALDE a cheltuit fără niciun discernământ banii românilor și încearcă să acopere găurile din buget cu tot felul de artificii și împrumuturi care împovărează România. Taxa pe viciu a fost gândită să descurajeze consumul de tutun și alcool și era firesc ca sumele încasate să fie direcționate pentru derularea unor programe de prevenție sau chiar pentru dotarea cabinetelor medicilor de familie tineri, în condițiile în care o astfel de propunere a fost prinsă în programul de guvernare al PSD dar, evident, nu a fost onorată. Acum, a dispărut și această sursă de finanțare, iar nevoile pacienților români rămân în continuare uriașe. S-a spus că banii vor fi folosiți de Ministerul Finanțelor la investiții, la infrastructură, dar mă tem că, în realitate, ei acoperă cheltuielile aberante ale guvernanților”, mai notează Antoneta Ioniță în comunicat.

Antoneta Ioniță susține că Executivul nu direcționează banii din „taxa de viciu” spre destinația prevăzută de lege, suspectând faptul că Ministerului „i-au fost luați banii din buget”.

Tudorel Toader, despre pozele care au stârnit controverse pe Facebook: ‘E ca în chestiunea de la Erevan’. Cum se apără fostul ministru în fața criticilor

„Câtă vreme în răspunsul primit de la Ministerul Sănătății nu este precizată clar nici destinația banilor până la începutul anului 2019, atunci când prevederile legale amintite mai sus au fost abrogate, am mari dubii că banii din ”taxa pe viciu” au fost direcționați în ultimii ani către destinația prevăzută de lege. Doamna ministru, v-am solicitat să fie precizate principalele capitole de cheltuieli făcute până la începutul acestui an spre care au fost repartizați banii din taxă și care au fost sumele cheltuite, însă ați evitat un răspuns onest! Așadar, sunt perfect îndreptățită să suspectez că ascundeți faptul că Ministerului Sănătății i-au fost luați bani care puteau fi cheltuiți pentru sănătatea românilor”, conchide liberalul.

Ministerul Finanțelor a publicat, pe 6 august, în dezbatere publică, proiectul de ordonanță prin care se reduce numărul de posturi din aparatul de stat, se majorează acciza la țigarete și se introduce taxa pe zahăr, alături de alte măsuri fiscale și bugetare.

Proiectul de act normativ prevede și introducerea unei taxe pe zahărul din băuturile răcoritoare. Taxa ar urma să fie introdusă din septembrie și ar mări prețul litrului de băutură răcoritoare cu circa 1 leu.

Măsura este inițiativa Ministerului Sănătății și este aplicată de Ministerul Finanțelor. Băuturile cu un conținut de zahăr între 5 și 8 grame la 100 de mililitri vor avea o acciză de 0,8 lei pe litru. Băuturile cu un conținut de peste 8 grame la 100 de mililitri de produs vor fi taxate cu 1 leu pe litru.

Autoritățile estimează la circa 80 de litri pe român consumul mediu anual de băuturi răcoritoare cu conținut ridicat de zahăr.

Raspandacul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here