Primarul din Munchen, Dieter Reiter, a marcat deschiderea festivalului berii Oktoberfest dând cep primului butoi de bere, cu două lovituri aplicate cu un ciocan mare, sâmbătă la prânz, relatează agenția DPA, preluată de Agerpres. Milioane de vizitatori sunt aşteptaţi să se alăture festivităţilor în următoarele două săptămâni.

După ce a deschis butoiul, primarul a strigat faimoasa frază „O’zapft is! Auf eine friedliche Wiesn!” (S-a dat cep! Un Oktoberfest paşnic!), semnalând începutul festivalului anual al berii.

El a oferit primul litru de bere premierului bavarez Markus Soeder înainte de a toasta cu acesta.

Anul acesta a fost a şasea oară când Reiter a deschis festivalul, în timp ce Soeder a participat la ceremonia de deschidere pentru a doua oară.

Zeci de mii de oameni au luat cu asalt sâmbătă intrarea la festivalul berii Oktoberfest, după ce organizatorii i-au deschis porţile. În ciuda avertismentelor oficiale de a nu se grăbi la intrare – anunţate prin intermediul difuzoarelor în engleză, germană şi dialectul bavarez – vizitatorii s-au îmbulzit la porţi pentru a-şi asigura locuri în corturile cu bere, deşi aveau de aşteptat câteva ore până la deschiderea primului butoi.

Cu aproximativ o oră înaintea deschiderii oficiale, mai multe corturi aveau deja uşile închise din cauza supraaglomerării. Nici chiar cei aflaţi pe listele de invitaţi nu au mai fost admişi, au spus organizatorii.

Cu câteva zile înainte de deschidere, Reiter a subliniat importanţa de a asigura un „Wiesn” sigur şi paşnic, aşa cum este cunoscut festivalul pe plan local. „Am un sentiment bun”, a spus el în timp ce făcea turul oficial pentru a vedea stadiul pregătirilor.

Potrivit site-ului oficial, cele şase beri oferite „trebuie să fie preparate cu apă din Munchen luată dintr-o fântână adâncă şi să aibă un conţinut original de must de bere de cel puţin 13,6%, ceea ce le face mai puternice decât berile slabe normale”.

Înainte de începerea primului festival de bere din lume s-au făcut rezervări în număr mare şi se anticipează că va fi depăşit numărul vizitatorilor de anul trecut, de 6,3 milioane.

„Nu trebuie să fie un an record”, a declarat şeful Oktoberfest, Clemens Baumgaertner, atât timp cât este un „Wiesn de calitate”.

Festivalul se încheie pe 6 octombrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here