Ion Caramitru a deschis, luni, masa rotundÄ „Societatea de CulturÄ Macedo-RomânÄ la 140 de ani (1879-2019) – Istorie Åi actualitate”, organizatÄ la Sala Media a Teatrului NaÅ£ional „I.L. Caragiale”.
„Este îngrijorÄtor faptul cÄ oameni care sunt astÄzi contemporani cu noi Åi care sunt nepoÅ£ii Åi strÄnepoÅ£ii celor care au avut de suferit pentru faptul cÄ se recunoÅteau a fi români, latini, cum vreÅ£i sÄ le spuneÅ£i, în interiorul Imperiului Otoman, dar mai ales dupÄ desfiinÅ£area lui Åi care Åi-au lÄsat viaÅ£a luptând pentru aceastÄ idee – cÄ au fost preoÅ£i, cÄ au fost celnici, cÄ au fost tineri însufleÅ£iÅ£i de aceastÄ frumoasÄ Åi bogatÄ identitate, de cei care au studiat la Åcolile, la liceele Åi s-au rugat în bisericile româneÅti din Balcani, cei care, merituoÅi fiind, au fost ajutaÅ£i de statul român sÄ studieze cu burse în România Åi cei care ajunÅi în faza urmÄririi spre desfiinÅ£are au cÄpÄtat cetÄÅ£enie românÄ doar la cererea Åi declararea cÄ sunt români Åi au populat Cadrilaterul în 1925 Åi puÅ£in mai târziu. Toate aceste mari evenimente care fac istoria acestei, aÅ spune, aglomerÄri de oameni importanÅ£i, inteligenÅ£i, care au trÄit alÄturi Åi care au considerat prietenia ca fiind mai importantÄ decât orice alt sentiment, (…) toate aceste lucruri recunoscute aici în România de domnitorii Å¢Ärii RomâneÅti, de Academia RomânÄ, de marii intelectuali, începând de la Eminescu Åi pânÄ la Iorga Åi toÅ£i ceilalÅ£i, care i-au considerat pe aromâni ca fiind fraÅ£ii noÅtri, toatÄ aceastÄ realitate palpabilÄ a istoriei noastre este contrazisÄ astÄzi de o fracÅ£iune de oameni inconÅtienÅ£i”, a afirmat Caramitru.
CiteÈte Èi: Vremea rea loveÅte România – Unde se anunÅ£Ä ploi devastatoare, cât de frig se face Åi în ce regiuni se încÄlzeÅte
El a subliniat cÄ aromânii – care „au ajutat istoria României Åi nu numai, Åi a Greciei, Åi a altor Å£Äri care sunt în Balcani, cu personalitÄÅ£i de prim rang Åi politice Åi ÅtiinÅ£ifice Åi intelectuale în general” – nu sunt „oarecine”.
„RÄmân în continuare Åi probabil cÄ voi muri cu aceastÄ Ã®ntrebare la care n-am rÄspuns: ce îi agitÄ pe aceÅti oameni? Care este orizontul de aÅteptare? Ce vor cu aceasta? Pentru cÄ dacÄ noi nu suntem români, ar trebui sÄ fim cu totul altceva: aromâni Åi gata. Dar cine sunt ei? De unde vin? Unde s-au nÄscut? Ce au fÄcut? DacÄ nu suntem români Åi refuzÄm aceastÄ identitate, am putea spune, aÅa cum ni s-a rÄspuns, cÄ patria noastrÄ e în Balcani în general. Dar în Balcani noi am circulat. Cu oile, cu caii, cu ce-am avut. Am fi fost Åi am fi rÄmas ca definiÅ£ie un neam de oameni umblÄtori, ca sÄ nu spun altfel. Mai cunoaÅtem asemenea neamuri. Nu cred cÄ suntem asemÄnÄtori celor care fac acest lucru prin definiÅ£ie. Am ajutat istoria României Åi nu numai Åi a Greciei Åi a altor Å£Äri care sunt în Balcani cu personalitÄÅ£i de prim rang Åi politice Åi ÅtiinÅ£ifice Åi intelectuale în general. Nu suntem oarecine. Suntem un neam bogat în idei, în capacitatea de efort, în sentimente”, a spus preÅedintele SocietÄÅ£ii de CulturÄ Macedo-Române.
Ãn cadrul evenimentului, la care au susÅ£inut comunicÄri, printre alÅ£ii, prof.univ dr. Nicolae Saramandu, membru corespondent al Academiei Române, prof.univ.dr. Adina Berciu-DrÄghicescu, dr. Vladimid CreÅ£ulescu, au fost transmise mesaje din partea preÅedintelui Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, Åi din partea ministrului Afacerilor Externe, Ramona MÄnescu.
PreÅedintele SocietÄÅ£ii de CulturÄ Macedo-Române a acordat o serie de diplome de excelenÅ£Ä pentru activitÄÅ£ile depuse timp de trei decenii pentru susÅ£inerea românilor din Balcani.
ManifestÄrile dedicate împlinirii a 140 de ani de la înfiinÅ£area SocietÄÅ£ii de CulturÄ Macedo-Române au debutat, luni, la Biserica Izvorul TÄmÄduirii Mavrogheni, cu Te Deum Åi o slujbÄ de sfinÅ£ire a steagurilor SocietÄÅ£ii de CulturÄ Macedo-RomânÄ (reconstituire dupÄ modelul de la 1894).
ConstituitÄ pe 23 septembrie 1879, la iniÅ£iativa unor personalitÄÅ£i politice Åi culturale ale vremii precum Titu Maiorescu, Mihail KogÄlniceanu, V.A. Urechia, Dimitrie BrÄtianu, mitropolitul primat Calinic Miclescu, Ion Ghica, Vasile Alecsandri, Societatea de CulturÄ Macedo-RomânÄ a fost oficializatÄ prin Decretul domnesc nr. 1.289 semnat de Carol I la 15 aprilie 1880 Åi avea sÄ joace un rol important în dobândirea drepturilor populaÅ£iei româneÅti din sudul DunÄrii.
Raspandacul.ro