PiaÅ£a echipamentelor de securitate pentru casÄ este evaluatÄ la 150 milioane lei, dar are mare potenÅ£ial de creÅtere, a declarat pentru News.ro Sorin Felea, directorul magazinului online de sisteme de securitate Atu Tech, care aratÄ cÄ doar 20% dintre români au instalate sisteme de securitate acasÄ.
Acesta afirmÄ totodatÄ cÄ durata de viaÅ£Ä a unui echipament de supraveghere video sau a unui sistem de alarmÄ este de aproximativ cinci ani, iar dupÄ aceastÄ perioadÄ, în lipsa unui upgrade, existÄ un risc mare de apariÅ£ie a defecÅ£iunilor.
„EstimÄm cÄ piaÅ£a echipamentelor de securitate pentru casÄ este evaluatÄ undeva la 150 de milioane de lei, dar cu un mare potenÅ£ial de creÅtere, conform ultimului studiu fÄcut de noi Åi care ne-a arÄtat cÄ doar 20% dintre români au instalate sisteme de securitate acasÄ, de aici Åi potenÅ£ialul foarte mare de creÅtere în acest domeniu”, a declarat pentru News.ro Sorin Felea, directorul magazinului online de sisteme de securitate Atu Tech (A2T.ro).
Ãn ceea ce priveÅte preÅ£ul sistemelor de securitate, acesta variazÄ Ã®n funcÅ£ie de caracteristicile tehnice.
Astfel, costul unui sistem de securitate poate sÄ porneascÄ de la 400 de lei (sistem de alarmÄ complet, cu conexiune wi-fi Åi apelare pe telefonul mobil), iar un sistem de supraveghere complet poate porni de la 750 de lei (un kit complet de supraveghere video care cuprinde patru camere, DVR-ul, sursÄ de alimentare, mufele Åi cablurile necesare Åi un hard disk, cu posibilitate de vizualizare a imaginilor de pe telefonul mobil). Iar preÅ£ul unui videointerfon pentru casÄ Ã®ncepe de la 600 de lei, iar o automatizare de poartÄ poate varia de la 950 lei la 2.000 lei, în funcÅ£ie de dimensiunea porÅ£ii, trafic etc.
Vorbind de obiceiurile de consum, Felea spune cÄ nu sunt deloc puÅ£ine cerinÅ£ele pentru un âsistem ieftin Åi bunâ.
„Ãn primul rând, nu existÄ o soluÅ£ie de securitate universal valabilÄ, ci se iau mulÅ£i factori în considerare atunci când se recomandÄ un sistem de securitate care sÄ fie potrivit pentru client, atât din punctul de vedere al necesitÄÅ£ilor spaÅ£iului respectiv, cât Åi luând în considerare nevoile Åi preferinÅ£ele personale. Apoi, încercÄm sÄ le explicÄm clienÅ£ilor noÅtri cÄ ieftin nu înseamnÄ tot timpul bun sau ceea ce e mai ieftin poate nu li potriveÅte Åi apoi vor fi nemulÅ£umiÅ£i. Practic, consiliem Åi oferim soluÅ£ii personalizate, pentru cÄ fiecare client sÄ fie, în final, mulÅ£umit Åi sÄ poate beneficia de un sistem de securitate potrivit pentru ei”, precizeazÄ reprezentantul companiei.
Compania a comandat vara aceasta un sondaj de opinie din care reiese cÄ patru din zece români au un sistem de securitate de maximum doi ani, aproape un sfert (24,1%) l-au instalat recent, în decursul acestui an, iar 21,22% Åi-au instalat sistemul de supraveghere în ultimii cinci ani.
„Durata de viaÅ£Ä a unui echipament de supraveghere video sau a unui sistem de alarmÄ este de aproximativ cinci ani. DupÄ aceastÄ perioadÄ, în lipsa unui upgrade, existÄ un risc mare de apariÅ£ie a defecÅ£iunilor. Datele acestea se referÄ la uzul rezidenÅ£ial, nu avem date despre prezenÅ£a sistemelor de securitate la birouri sau alte medii profesionale”, adaugÄ el.
Conform sondajului de opinie pe care compania l-a comandat în aceastÄ varÄ, doar 17,87% din români au un sistem de securitate acasÄ. Dintre aceÅtia, 41,01% spun cÄ sistemul lor de securitate include alarmÄ Åi supraveghere video, 29,5% au doar alarmÄ, iar 26,26% au doar componentÄ de supraveghere video.
„Este foarte important ca sistemele de securitate sÄ fie de actualitate, fie cÄ vorbim despre sisteme de alarmÄ, sau de supraveghere video. Trebuie sÄ Å£inem cont cÄ sistemele de securitate sunt mereu pornite, iar o funcÅ£ionare continuÄ necesitÄ Åi mentenanÅ£Ä. Astfel, cel puÅ£in o datÄ pe an, este recomandatÄ verificarea componentelor sistemului: camerele de supraveghere, sursele de alimentare, cablurile, conexiunile camerelor, DVR-ul Åi harddisk-ul etc”, spune Felea.
El afirmÄ cÄ sistemul de alarmÄ trebuie înlocuit doar în cazul în care componentele nu mai dau randament Åi recomandÄ teste pentru a vedea calitatea senzorilor de alarmÄ, dar Åi pentru a determina dacÄ sistemul comunicÄ bine cu dispeceratul sau cu telefonul proprietarului.
„NoutÄÅ£ile în supraveghere video sunt reprezentate de creÅterea semnificativÄ a rezoluÅ£iilor de înregistrare Åi compatibilitatea crescutÄ Ã®ntre camere Åi DVR-uri. DacÄ pânÄ nu demult, camerele Åi DVR-urile eram funcÅ£ionale pe doar o anumitÄ tehnologie (AHD, HDCVI, TurboHD, CVBS), acum ele funcÅ£ioneazÄ pe toate acestea 4, putându-se comuta foarte uÅor. BineînÅ£eles, la nivel de dezvoltare putem vorbi Åi despre implicaÅ£iile inteligenÅ£ei artificiale Åi tehnologiile de recunoaÅtere facialÄ. ÃnsÄ ratÄ de penetrare este foarte micÄ acum, dar ne aÅteptÄm ca Åi acestea sÄ creascÄ Ã®n popularitate în urmÄtorii ani”, adaugÄ Sorin Felea.
Ãn ceea ce priveÅte sistemele de alarmÄ, apar din ce în ce mai multe astfel de sisteme de tip Do it Yourself. Ele funcÅ£ioneazÄ pe baza de comunicare wireless, iar instalarea se face foarte uÅor, de obicei prin scanare de cod QR. La aceste sisteme, ai control prin aplicaÅ£ia de mobil dedicatÄ Åi primeÅti alerte pentru toate evenimentele din zona unde este instalat sistemul de alarmÄ.
Atu Tech estimeazÄ pentru acest an afaceri de 43 de milioane de lei.
Compania are ca principal obiectiv extinderea afacerii în afara graniţei.
„Anul acesta, vom fi prezenÅ£i în pieÅ£ele din Bulgaria, Ungaria Åi Polonia, printr-o platform=Äa de marketplace. Ne dorim ca în 2-3 ani sÄ putem livra în mai multe Å£Äri din Europa, sÄ ne mÄrim echipa Åi sÄ fim o poveste de succes Åi o sursÄ de inspiraÅ£ie pentru mulÅ£i antreprenori aflaÅ£i la început de drum”, subliniazÄ Sorin Felea.
Raspandacul.ro