Medicul Tudor Ciuhodaru, în prezent Èi europarlamentar, le transmite oamenilor care doresc sÄ participe la pelerinajul de Sfânta Parascheva, din IaÈi, cÄ trebuie sÄ respecte 7 reguli esenÈiale pentru a evita un drum pânÄ la spital.
CiteÈte Èi: FostÄ deÈinutÄ politic îl SPULBERÄ pe Mihai Èora: Ãmi este scârbÄ! Este înfiorÄtor!
âÃncepe pelerinajul la Sfânta Parascheva- 7 reguli pentru pelerini (Èi nu numai!) ce vÄ Èin departe de Spitalul Clinic de UrgenÈÄ Ã®n aceste zile:
1. PurtaÈi haine mai groase Èi evitaÅ£i imobilizarea prelungitÄ. Noaptea temperaturile se pot apropia de zero grade. BeÈi lichide calde. Nu este recomandat sÄ vÄ Ã®ncÄlziÅ£i consumând alcool.
2. MÄncaÅ£i mÄcar o gustare cu cel puÅ£in câteva ore înainte de a vÄ aÅeza la coada pelerinilor. AÅteptarea se poate prelungi iar hipoglicemiile Åi stÄrile lipotimice pot deveni probleme redutabile în condiÅ£ii de aglomeraÈie.
3. Nu-i lasati neinsoÅ£iÅ£i pe cei cu probleme de ordin psihologic sau psihiatric pentru a evita acutizarea afecÅ£iunilor de bazÄ.
4. Nu intrerupeÅ£i tratamentul pentru bolile pe care le aveÅ£i, precum si cele cardiace sau metabolice, doar pentru a putea participa la pelerinaj. Ãntreruperea tratamentului le poate agrava sau complica evoluÅ£ia.
5. Ãn cazul apariÅ£iei oricÄrei simptomatologii mergeÈi rapid la spital, eventual cu mijloacele proprii disponibile, pentru a scurta timpul pânÄ la prezentare, Èinând cont cÄ aglomeraÅ£ia sau cÄile dificile de acces vÄ pot crea multe probleme.Â
6. Ãncercati sÄ luaÅ£i legaturÄ cu medicul de familie, mai ales pentru afecÅ£iunile minore, pentru a nu fi nevoiÅ£i sa staÈi zeci de ore prin sÄlile de aÅteptare ale vreunui spital.
7. Sunai la 112 când nu va puteÅ£i încadra rapid într-un anumit tip de patologie (cardiacÄ, digestivÄ etc) pentru cÄ, în abseÈa unui spital de urgenÅ£Ä monobloc, cu toate specialitÄÅ£ile necesare, vÄ puteti trezi cÄ Ã®nlocuiÅ£i pelerinajul de la moaÅte cu un pelerinaj pe la mai multe spitale din IaÈi.
ReÈineÈi:
1. Ãn fiecare an patologia hramului de Sfânta Parascheva e dominatÄ de stÄri lipotimice, tetanii manifeste, pusee hipertensive, accidente ischemice tranzitorii sau episoade de anxietate paroxisticÄ. Nu lipsesc nici gastritele, ulcerele Èi enterocolitele, legate de tipul Èi modul de alimentaÈie sau de nerespectarea regulilor de igienÄ. Femeile din rural cu vârste de peste 55 de ani sunt cele mai expuse la astfel de afecÈiuni dar dupa terapia de urgenÈÄ, solicitÄ Ã®ntotdeauna reîntoarcerea la pelerinaj.
2. Ãn schimb, la cei veniÈi în scopuri mai puÈin ecumenice, patologia dominantÄ este cea traumaticÄ, în special plÄgi, luxaÈii Èi entorse sau legatÄ de excesele alimentare sau alcoolice.
3. Ãn anii trecuÅ£i s-au înregistrat chiar Åi cazuri letale. Ãn urmÄ cu 3 ani o femeie de 61 de ani cu probleme cardiace Åi-a pierdut viaÈa în timp ce stÄtea la coadÄ la moaÅte iar în 2013 o altÄ pacientÄ de 55 de ani din PloieÅti nu a mai putut fi resuscitatÄ. Nu au fost singurele cazuri în care pelerini care au stat prea multe ore în picioare la rând au avut nevoie de îngrijiri medicale.
Nu uitaÈi sÄ respectaÈi toate cele 7 reguli simple pentru a vÄ simÈi bine în toate aceste zile.â, scrie Tudor Ciuhodaru.
Â
Raspandacul.ro