Doi cetăţeni români au fost repatriaţi din Republica Arabă Siriană prin Republica Irak, anunţă Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

„În urma demersurilor complexe susÅ£inute la nivelul Departamentului Consular al Ministerului Afacerilor Externe, la data de 27 octombrie 2019 au fost finalizate procedurile specifice de repatriere din Republica Arabă Siriană, prin Republica Irak, a doi cetăţeni români. Repatrierea s-a realizat cu sprijinul Biroului Consular Erbil, din cadrul Ambasadei României la Bagdad, în coordonare cu Celula de Criză din cadrul Departamentului Consular”, precizează MAE într-un comunicat transmis marÅ£i seară.

Potrivit sursei citate, Ambasada României în Irak, prin Biroul Consular Erbil, a acordat asistenţă consulară de specialitate atât pentru transferul cetăţenilor români din Siria, cât şi în demersurile întreprinse pe lângă autorităţile irakiene.

Măsura de repatriere face parte din demersurile constante de asistenţă şi protecţie consulară acordată de MAE cetăţenilor români aflaţi în situaţii deosebite, prin misiunile diplomatice şi oficiile consulare din statele cu risc major de securitate.

MAE precizează că de la începerea operaţiunilor de evacuare din Siria (anul 2011), prin intervenţia directă a Ambasadei României la Damasc, a altor misiuni diplomatice şi sub coordonarea Celulei de Criză a MAE, au fost repatriaţi 787 de cetăţeni români şi membrii de familie ai acestora.

Citește și: Florin Cîțu după ce a picat votul din Parlament: ‘A fost un vot politic’

În prezent, Ambasada României la Damasc acordă asistenţă şi protecţie consulară inclusiv cetăţenilor din Australia, Canada, Franţa, Republica Moldova şi Portugalia aflaţi pe teritoriul Siriei, precum şi cetăţenilor altor state, pe baza unor solicitări punctuale.

Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte faptul că pe website-ul instituÅ£iei este în continuare postat un avertisment de călătorie pentru Siria, care conÅ£ine nivelul maxim de alertă, „Pericol major – părăsiÅ£i imediat zona sau Å£ara”! – www.mae.ro/travel-alerts/7955.

De asemenea, MAE reiterează recomandările ferme adresate cetăţenilor români aflaÅ£i în zonele de conflict de a părăsi zona şi de a contacta misiunile diplomatice ale României din teritoriu pentru a-şi anunÅ£a prezenÅ£a în regiune, astfel încât să poată beneficia de asistenţă şi protecÅ£ie consulară şi totodată de a consulta informaÅ£iile furnizate prin intermediul aplicaÅ£iei „Călătoreşte în siguranţă”(www.mae.ro/app_cs), care poate fi descărcată pe orice telefon mobil de tip smartphone.

Raspandacul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here