Autoritățile guvernamentale din Marea Britanie au anunțat sâmbătă că vor impune moratoriu imediat asupra exploatării gazelor de șist prin fracturare hidraulică, pe fondul temerilor că această metodă ar putea intensifica seismicitatea, relatează postul CNBC, potrivit Mediafax.

Guvernul Boris Johnson a semnalat anterior că sprijină industria gazelor de șist, considerată o alternativă care ar putea reduce dependența Marii Britanii de importurile de gaze naturale.

Însă metoda fracturării hidraulice este ținta criticilor din partea activiștilor pentru mediu, care se opun proiectelor de exploatare a hidrocarburilor.

„Lucrările exploratorii pentru a determina dacă gazele de șist ar putea fi o nouă sursă de energie internă în Marea Britanie (…) au fost întrerupte în acest moment – până la furnizarea de dovezi suplimentare care să arate că se poate realiza în siguranță”, a comunicat departamentul britanic pentru energie.

Citește și: Rick Perry, secretarul american al Energiei, a fost chemat la audieri în cazul anchetei Trump; Oficialul refuză să se prezinte

Decizia survine după un incident la o exploatare din zona localității Blackpool, unde în luna august s-a înregistrat un seism cu magnitudinea de 2,9 grade.

Incidentul de la Blackpool a fost analizat de Autoritatea pentru Petrol și Gaze (OGA), care reglementează industria petrolului și a gazelor naturale din Marea Britanie.

În raportul autorității se afirmă că, în prezent, nu este posibil să se prezică cu exactitate probabilitatea sau amploarea cutremurelor ce au legătură cu operațiunile de fracturare.

Organizația de mediu Greenpeace a salutat decizia Londrei privind interzicerea fracturării hidraulice.

Operațiunile de fracturare hidraulică s-au reluat anul trecut în regiunea Anglia, după un moratoriu de șapte ani ce a fost impus ca urmare a unor seisme.

Raspandacul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here