Ambasadorul SUA la UE, Gordon Sondland, și-a revizuit marți declarația inițială, dată în cadrul anchetei privind Ucraina, sugerând că deblocarea ajutorului militar pentru aceasta ar fi depins de efectuarea unei investigații asupra rivalilor politici ai lui Donald Trump, relatează CNN.

Citește și: Mihai Tudose, atac FURTUNOS la adresa lui Victor Ponta: A dat ordin să mă scoată de pe site! Am o veste proastă pentru el

Ambasadorul american a trimis comisiilor din Camera Reprezentanților a Statelor Unite trei pagini adiționale declarației date de acesta luni, afirmând că își amintește o conversație de la data de 1 septembrie, desfășurată pe marginea unei întrevederi între vicepreședintele Mike Pence și președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

„Îmi amintesc acum că am discutat individual cu domnul Andriy Yermak, unde i-am transmis că reluarea ajutorului militar oferit de SUA nu va avea loc până când Ucraina nu va oferi declarația o declarație publică anticorupție de care discutaserăm timp de mai multe săptămâni”, a declarat Sondland.

Noile afirmații ale cestuia reprezintă o dovadă că președintele Donald Trump a folosit blocarea ajutorului militar oferit Ucrainei pentru a obține investigații împotriva rivalului său politic Joe Biden, susțin democrații.

Comisiile din Camera Reprezentanților au publicat marți mai multe transcripturi ale declarațiilor date de Sondland și de fostul reprezentant SUA pentru Ucraina, Kurt Volker.

Sondland a declarat anterior că ar fi „nepotrivit” ca Giuliani, avocatul personal al liderului de la Casa Albă, să îndemne Ucraina să îl investigheze pe Biden înainte de alegerile din 2020.

În declarația sa, Volker a sugerat că ucrainenii au cerut să fie puși în contact cu Giuliani, deoarece au considerat că „informațiile vor ajunge la președinte”.

Sondland, Volker și secretarul pentru Energie, Rick Perry, au afirmat că sunt „cei trei prieteni” care s-au ocupat de politica SUA-Ucraina.

Democrații din Camera Reprezentanților au publicat până acum patru din cele 13 audieri pe care le-au efectuat, pregătindu-se astfel pentru audierile publice care vor începe săptămâna viitoare.

Camera Reprezentanţilor, aflată sub controlul opoziţiei democrate, a lansat o investigaţie care ar putea conduce la iniţierea procedurii demiterii președintelui Donald Trump, suspectat că ar fi cerut Ucrainei anchetarea fostului vicepreşedinte Joseph Biden, favorit pentru a deveni candidatul Partidului Democrat la funcţia de preşedinte al SUA, şi a fiului acestuia, Hunter Biden. În cadrul investigaţiei, Camera Reprezentanţilor a trimis citaţii prin care le solicită unor membri ai Administraţiei de la Washington participarea la audieri şi furnizarea documentelor referitoare la contactele preşedintelui Donald Trump cu Ucraina. Ca reacţie, Comisia pentru Afaceri Judiciare din Senatul SUA, în care republicanii deţin majoritatea, a anunţat lansarea unei anchete privind presupuse acte de corupţie în Ucraina.

Raspandacul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here