Cu siguranta ai auzit despre imprimante 3d si ce se poate realiza cu ajutorul acesteia, insa poate nu esti inca la curent cu modul de functionare al acesteia si care sunt materialele utilizate pentru realizarea unor obiecte tridimensionale.

Cum functioneaza o imprimanta 3d?

In cazul in care esti pasionat de tehnologie sau ai posibilitatea de a achizitiona o imprimanta 3d, trebuie sa cunosti in primul rand modul de functionare al acesteia si ce presupune imprimarea in sine, ca si proces.

Exista anumiti pasi pe care trebuie sa ii urmezi pana sa ajungi sa te bucuri de obiectele create de tine si totul incepe de la crearea unui model 3d pe calculator.

Modelul 3d pe care urmeaza sa il imprimi este realizat fie cu ajutorul unui software de modelare 3d, cu ajutorul caruia realizezi un fisier CAD, fie utilizand un scanner 3d care poate crea copii digitale ale obiectelor pe care urmeaza sa le imprimi 3d.

Datorita faptului ca, pe langa investitia in imprimanta 3d ar trebui sa investesti o suma de bani si in scaner-ul 3d, cea mai recomandata metoda este utilizand un software de modelare 3d. Poti opta fie pentru un program cu licenta, care costa destul de mult sau pentru un software gratuit care ofera instructiuni de utilizare si lectii pentru cei aflati la inceput de drum.

De indata ce au fost efectuati toti pasii pentru realizarea modelului 3d cu ajutorul software-ului, fisierul urmeaza sa fie incarcat in imprimanta 3d. Abia acum poti urmari cu privirea cum, strat dupa strat este imprimat obiectul 3d.

In functie de tipul de imprimanta 3d ales, se pot imprima obiecte tridimensionale utilizandu-se diferite materiale.

Exista anumite modele de imprimanta care permit utilizarea mai multor tipuri de materiale.

Una dintre cele mai mari descoperiri in domeniul materialelor utilizate de o imprimanta 3d  este siliconul, aceasta fiind cu adevarat o evolutie in acest domeniu.

Imprimanta 3d silicon. De ce este preferata tuturor?

Recunoscut pentru proprietatile sale elastice, rezistent la soc si temperatura (atat pozitiva, cat si negativa), siliconul este unul dintre materialele folosite de o imprimanta 3d pentru a realiza obiecte tridimensionale.

Firmele au reusit sa dezvolte aceasta tehnologie, conform careia sa poate utiliza siliconul ca si material pentru tehnica 3d printer, realizand matrite pentru productia unor piese din silicon. Acest fapt s-a datorat proprietatilor deosebite ale siliconului, chiar daca din punct de vedere vizual obiectele realizate din plastic erau asemanatoare celor din silicon.

Aceasta imprimanta 3d silicon este potrivita pentru a fi utilizata in diverse domenii, precum cel medical, auto sau de consum.

Anumiti producatori au reusit sa dezvolte o tehnologie prin care este posibila crearea de obiecte 3d din materiale siliconice, fara modificari termice. Aceasta imprimanta functioneaza aproximativ identic cu o imprimanta pe baza de cerneala.

Cu ajutorul computerului este indicata forma obiectului, acesta fiind expus la lumina UV pentru a se solidifica.

Imprimanta 3d silicon are o precizie impresionanta, de aceea formele realizate sunt extrem de fine.

Se poate spune, cu siguranta, ca aceasta descoperire este una care va avea cu adevarat un impact asupra viitorului tuturor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here