Moscova şi Kievul sunt în curs de a conveni un nou schimb de prizonieri legat de conflictul din estul Ucrainei, a anunţat joi agenţia de presă rusă RBC, citată de dpa.

Această chestiune urmează să se afle pe agenda primei întâlniri între preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, ce va avea loc pe 9 decembrie, la Paris.

Ucraina este pregătită să ofere ”aproximativ 250 de oameni drept schimb pentru 100”, au declarat surse apropiate acestui dosar pentru RBC.

Moscova şi Kievul au făcut un prim schimb de prizonieri în luna septembrie, măsură salutată de Occident şi considerată un pas major către detensionarea relaţiilor ruso-ucrainene după anexarea Crimeei de Rusia, în 2014.

Citește și: SURSE S-a pus în mișcare planul pentru izolarea PSD

La 7 septembrie, două avioane care transportau 35 de prizonieri ucraineni şi 35 de prizonieri ruşi au aterizat pe aeroporturile din Moscova şi, respectiv, Kiev în cadrul unui schimb fără precedent între cele două ţări.

Regizorul ucrainean Oleg Senţov, care a fost ţinut în închisoare în Rusia, s-a aflat printre cei 35 de ucraineni care au fost transferaţi de la Moscova la Kiev. De asemenea, în acest schimb au fost incluşi cei 24 de marinari ucraineni arestaţi în strâmtoarea Kerci anul trecut.

În urmă cu cinci ani, Rusia a ocupat şi anexat Crimeea, un punct strategic la Marea Neagră, ca măsură de retaliere după înlăturarea preşedintelui ucrainean pro-rus de la acea vreme, Viktor Ianukovici. La scurt timp, în regiunile Doneţk şi Lugansk, din estul Ucrainei, a izbucnit un conflict armat în care au fost ucişi aproximativ 13.000 de oameni, conform estimărilor ONU.

Raspandacul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here