Ministerul Economiei, Energiei Èi Mediului de Afaceri a solicitat Secretariatului General al Guvernului (SGG) sÄ cearÄ lÄmuriri suplimentare de la instanÈÄ cu privire la detaliile vânzÄrii a 8% din deÈinerea statului la OMV Petrom, a declarat Virgil Popescu, ministrul de resort, pentru MEDIAFAX.
CiteÈte Èi: Ludovic Orban RÄSPUNDE acuzaÈiilor GRAVE fÄcute de PSD: Mi-a venit ca o mÄnuÈÄ invitaÈia
„Am primit de la Secretariatul General al Guvernului, dar nu am fost parte în proces. SGG a fost parte în proces Èi am cerut sÄ cearÄ lÄmurire de dispozitiv. AdicÄ 8% din care capital, capitalul la privatizare sau care capital? Capitalul la privatizare diferÄ faÈÄ de capitalul actual Èi mai sunt niÈte întrebÄri acolo pe care trebuie sÄ le lÄmureascÄ instanÈa. Una e sÄ fie 8% de atunci Èi una e sÄ fie 8% de acum⦠care salariaÈi, la data privatizÄrii sau cei de acum, la ce preÈ, pentru cÄ din capitalul de atunci e un anume preÈ pe acÈiune, dacÄ e cel de acum e alt preÈ pe acÈiune”, a spus Popescu.
Johan Meyer, managerul de fond al Fondului Proprietatea, care are o participaÈie de 10% din Petrom, preciza la jumÄtatea anului cÄ vânzarea a 8% din Petrom cÄtre angajaÈi va dura ani de zile, în condiÈiile în care legislaÈia este extrem de neclarÄ.
„Sunt niÈte lucruri pe care instanÈa nu le-a lÄmurit Èi am dat înapoi SGG pentru cÄ el e parte în proces, sÄ cearÄ instanÈei. Sunt niÈte lucruri de bun-simÈ care trebuie lÄmurite ca sÄ Ètim ce facem”, a spus ministrul Economiei.
Ãn finalul lunii iunie, CÄlin Popescu TÄriceanu anunÈa cÄ statul trebuie sÄ vândÄ un pachet de pânÄ la 8% din Petrom ca urmare a câÅtigÄrii în instanÅ£Ä de cÄtre salariaÅ£ii companiei a dreptului de a cumpÄra acÅ£iuni SNP, fapt prevÄzut în legea de privatizare a Petrom.
TÄriceanu invoca o decizie a Ãnaltei CurÈi de CasaÈie Èi JustiÈie din mai care obligÄ Guvernul sÄ adopte o hotÄrâre pentru aplicarea dispoziÈiei din OUG 55/2003 în vederea vânzÄrii de acÈiuni Petrom pânÄ Ã®n limita a 8% din capital.
Privatizarea Petrom a fost demaratÄ de cabinetul NÄstase în 2002 Åi finalizatÄ Ã®n 2004 printr-o tranzacÈie combinatÄ de achiziÈie de acÈiuni de la stat Èi o majorare de capital cu o valoare cumulate de 1,5 miliarde de euro, grupul OMV ajungând în final sÄ deÈinÄ 51,01% din Petrom. Statul român reÈine o participaÈie de 20,64% din Petrom, iar valoarea pachetului de 8% se ridicÄ la aproape 2 miliarde de lei, la preÈul din prezent.
Raspandacul.ro