Fostul eurodeputat ALDE Norica Nicolai comenteazÄ situaÅ£ia abrogÄrii Legii recursului compensatoriu Åi sugereazÄ cÄ aceatÄ mÄsurÄ, luatÄ individula, nu rezolvÄ problema de fond, care în opinia sa este cea a ratei mare de recidivÄ Ã®n rândul celor eliberaÅ£i condiÅ£ionat sau la termen.
„Bun, recursul compensatoriu a fost abrogat, acum ce facem?
Nu cred cÄ e om care sÄ poatÄ nega vreodatÄ consecinÈele negative ale recursului compensatoriu. E adevÄrat cÄ România a avut de ales, pentru a rezolva problema sancÈiunilor de la CEDO, între douÄ variante: sÄ despÄgubeascÄ persoanele încarcerate sau sÄ ofere zile în compensaÈie. Doamna Raluca PrunÄ (exact, doamna din guvernul CioloÈ) în 2016 a ales a doua variantÄ, scrie Nicolai pe pagina sa de socializare.
Ea aratÄ cÄ „în Parlament s-a ajuns la actuala formÄ pe care am abrogat-o (din punctul meu de vedere a fost o greÈealÄ ca 6 zile, la 30 de zile executate în condiÈii necorespunzÄtoare, sÄ fie considerate ca executate)”.
Acum, recursul compensatoriu a fost abrogat cu votul majoritÄÈii parlamentarilor. Ce urmeazÄ? E întrebarea fireascÄ. AÈa cum spun mai mulÈi experÈi în domeniu, România ar urma sÄ fie sancÈionatÄ de cÄtre CEDO din cauza condiÈiilor improprii din penitenciare. Ãn mod firesc te întrebi dacÄ s-au gÄsit soluÈii pentru toate aceste posibile efecte colaterale. Sunt lucruri la care aÈteptÄm un rÄspuns din partea guvernului.
AÈteptÄm, în primul rând, o soluÈie, pentru cÄ problema CEDO e mai complicatÄ. România a promis cÄ rezolvÄ problema condiÈiilor din penitenciare, iar ea nu a fost rezolvatÄ. Este necesar sÄ luÄm în calcul pentru rezolvarea sancÈiunilor care se pare cÄ ne pasc, adoptarea unei politici penale care sÄ reducÄ infracÅ£ionalitatea, cu o accelerare a construirii de noi locuri în penitenciare, precum Èi modernizarea celor care existÄ deja”, mai noteazÄ aceasta în postarea sa.
Ãn final ea spune cÄ nu doar condiÅ£iile din penitenciare sunt problematice ci Åi rata de recidivÄ.
„Mai departe, trebuie avutÄ Ã®n vedere o altÄ problemÄ, deoarece nu doar condiÈiile din închisori sunt problematice. Ãn realitate, problema cea mai gravÄ este datÄ tot de statistici, iar ea se referÄ la recidivÄ. Gradul de recidivÄ Ã®n România era Èi înainte de recursul compensatoriu la un nivel extrem de ridicat: 40 â 45%, aÈa cum arÄtau reprezentanÈii AdministraÈiei NaÈionale a Penitenciarelor în 2017.
La ora actualÄ nu existÄ nicio garanÅ£ie cÄ un om care a comis o infracÅ£iune nu o va mai face încÄ o datÄ. Ce ne aratÄ statisticile este cÄ sistemul penitenciar nu face decât sÄ perpetueze infracÈionalitatea. Din punctul meu de vedere, acolo este cu adevÄrat problema sistemului. Trebuie luate mÄsuri ca ispÄÈirea pedepsei sÄ corijeze, sÄ Ã®l îndrepte pe cel care a greÈit în faÈa societÄÈii. Altfel, putem vorbi noi mult Èi bine cÄ avem nevoie de o lege bunÄ, dacÄ problema recidivei ne facem cÄ nu o vedem”, încheie aceasta.
Raspandacul.ro