Una dintre cele mai importante activitati prin care copiii isi pot insusi noi aptitudini si experiente este joaca. Copiii se joaca si nu au nevoie de foarte multe lucruri pentru a o face. Jocul contribuie la modul in care cei mici se vad pe ei insisi si la dezvoltarea emotionala si fizica. De multe ori, parintii ii lasa pe cei mici sa se joace singuri, ceea ce nu este gresit, insa nu trebuie sa se transforme intr-o obisnuinta. Copiii se vor juca singuri, insa la un moment dat se vor simti singuri si neglijati. Orice parinte trebuie sa se implice in joaca sau cel putin sa fie mereu langa cel mic atunci cand se joaca.

Specialistii au conturat cateva sugestii in acest sens

  1. Incurajeaza dezvoltarea intereselor adecvate varstei prin achizitia unor jucarii potrivite acesteia. Descopera pasiunile celui mic si cumpara-i jucarii care sa respecte atat criterii de varsta, cat si domeniul care ii place. Daca este pasionat de masini, spre exemplu, poti cauta karturi pentru copii care sa ii ofere control total asupra jucariei. Daca este pasionat de o anumita meserie, gasesti jucarii construite special pentru a imita meseriile de baza.
  2. Alege jucariile noi cu atentie. Acestea trebuie sa fie sigure pentru cel mic si sa aiba mereu ceva de spus in dezvoltarea acestuia.
  3. Interactioneaza mereu cu copilul atunci cand se joaca. Atunci cand faci asta, ii arati celui mic ca pui valoare pe jocul lui si ca activitatea pe care o face este importanta. Este bine sa gasesti momente in care sa te joci neintrerupt cu cel mic. In felul acesta il vei tine departe de laptop si de tableta;
  4. Ajuta-ti copilul sa se manifeste in joaca. Nu toti copiii stiu cum sa se joace, asadar, trebuie sa fie ajutati.

Este important sa te joci cu cel mic, insa nu trebuie sa il controlezi. Atunci cand se joaca tolereaza-i greselile, incearca sa creezi o atmosfera cat mai creativa si lasa-l pe el sa conduca jocurile. Cand te joci cu cel mic trebuie sa te joci dupa regulile impuse de el.

Jucandu-te cu copilul tau vei reusi sa creezi o legatura puternica si vei descoperi ca este o solutie excelenta prin care acesta se poate dezvolta, atat la nivel fizic, cat si la nivel intelectual.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here