Se intampla adesea ca in momentul in care unele persoane vor sa se mute intr-o locuinta noua sau sa isi vanda sau inchirieze propria locuinta, lucrurile se complica pe masura ce timpul trece si momentul incheierii contractului se apropie. Atunci isi dau seama ca au nevoie de mult mai multe lucruri decat au crezut, printre care si un certificat energetic, un document obligatoriu de natura tehnica, cu caracter informativ, ce atesta performanta energetica a cladirii comparand-o cu cladirea de referinta ce este stabilita prin metodologie si incadrand-o intr-o clasa inclusa in scara A – G.

Procedura de obtinere

Acest document se obtine doar de la un auditor energetic atestat de Ministerul Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administratiei, in caz contrar nu are nicio valoare (puteti comanda un certificat energetic pe acest website). Cladirile din Romania, in marea lor majoritate se incadreaza in clasele C si D, foarte rar A si B.

Aceasta procedura este cat se poate de simpla: proprietarul care vinde sau inchiriaza se prezinta la un auditor autorizat si ii solicita acestuia sa inceapa procedura – auditorul se va ocupa incepand cu acel moment de tot ceea ce implica eliberarea actului.

Certificatul energetic nu costa mult, valoarea finala se calculeaza in functie de cate camere are cladirea si cat de spatioasa este aceasta. Niciodata documentul eliberat pentru o casa cu 5 camere nu va costa cat cel pentru o garsoniera.

Acte necesare pentru eliberare

Proprietarul are nevoie insa si de unele acte pentru ca firma specializata la care apeleaza sa poata incepe procedurile. Asadar, ii sunt necesare planuriule de subsol, parter si celelalte nivele, planul situatiei cu incadrarea cladirii ce depinde de vecinatate si de punctele cardinale, sectiunile transversale si longitudinale, detaliile ce tin de constructie (pod, terasa, pereti, subsol, etc), fisa tehnica a termopanelor, daca acestea exista, precum si tipul de incalzire.

Pe site-ul specializat al Ministerului se pot obtine toate informatiile si detaliile necesare pentru ca oamenii sa aleaga o persoana specializata in functie de orasul in care locuiesc si de preferintele acestora. Documentul se obtine in 24 de ore, in timp util pentru a vinde si a inchiria locuinta fara teama ca in timp, contractul de vanzare-cumparare sau de inchiriere se poate declara nul in instanta.

Certificatul de performanta energetica implica si luarea unui set de masuri in vederea imbunatatirii confortului si conditiilor de trai si, cu siguranta, cei in cauza vor incerca sa faca tot posibilul pentru a obtine ceea ce oricine isi doreste: un trai mai bun.

In concluzie…

Pretul pentru obstinerea acestui document este scazut, acesta se obtine fara batai de cap, actele necesare sunt la indemana oricui, si actul are un rol foarte important: acela de a avertiza cumparatorul sau chiriasul de pretul ce urmeaza sa il plateasca lunar pentru cheltuielile de intretinere, caldura, lumina, ventilare, iar lista poate continua.

Asadar, orice contract de vanzare cumparare trebuie insotit de un certificat energetic util pentru ambele parti ale baricadei, atat pentru vanzator cat si pentru cumparator, atat pentru chirias cat si pentru cel ce inchiriaza.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here