Bucureşti ar putea fi primul oraş din Å£ară care face reguli pentru trotinetele electrice. Asta după ce numărul incidentelor în trafic a crescut, iar poliÅ£ia nu ştie cum să investigheze accidentele. Trotinetele electrice nu sunt încadrate în nicio categorie de vehicule. ExperÅ£ii spun că sunt prea rapide să circule pe trotuar, iar fără reguli – prea nesigure pentru şosele. Mai multe accidente au fost filmate, informează observator.tv.

Accidentele au arătat pericolul la care se expun cei aflaţi pe trotinete. În aceste imagini, filmate pe Calea Victoriei din Capitală, o tânără traversează intersecţia şi este lovită de o maşină care virează brusc la stânga. Un accident similiar a fost filmat recent şi în Cluj-Napoca. Iar în judeţul Constanţa, o femeie a fost ucisă de un autoturism, în timp ce mergea pe un drum întunecat fără ca trotineta ei să fie semnalizată.

Dăncilă, după o întâlnire cu reprezentanții companiilor americane: ‘Guvernul a adoptat unele dintre cele mai ambițioase măsuri de stimulare a afacerilor’

Şi totuşi, în oraşele sufocate de maşini, trotinetele electrice sunt pentru mulţi o soluţie. Numai că, în lipsa unor reguli, fiecare circulă cum vrea.

Tocmai de aceea, Primăria Capitalei vrea un regulament pentru trotinetele electrice şi cheamă la dezbateri publice poliţişti, dar şi ONG-uri. În Parlament, există deja un proiect de lege care prevede ca cei care circulă pe trotinete să aibă cel puţin 14 ani, să poarte obligatoriu cască de protectie până la 18 ani şi să respecte aceleaşi reguli precum bicicliştii. Adică, acolo unde sunt piste, să meargă pe ele. Şi doar prin execepţie pe şosea. Documentul mai prevede şi limitarea vitezei până la 40 de kilometri pe oră. Doar că până acum, proiectul nu a fost dezbătut în Legislativ.

Reguli pentru trotinete, proiect de lege:

– să aibă cel puÅ£in 14 ani;

– să poarte cască de protecÅ£ie până la 18 ani

– să circule noaptea doar cu semnalizare

– să circule pe banda de biciclete sau pe stradă

– limitare viteză la 40 de km/h

Conform Codului Rutier, trotinetele electrice care depăşesc 25 de kilometri pe oră ar trebui să intre în categoria mopede, iar posesorii lor să aibă permis. Doar că în acest moment, nu sunt încadrate oficial în nicio categorie de vehicule, deşi unele dintre ele pot atinge 50-60 de km pe oră.

Raspandacul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here