Rusia a anunţat vineri că ar putea desfăşura rachete nucleare cu rază medie de acţiune în Europa dacă Statele Unite o vor face mai întâi, după ce Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare în Europa (INF) va înceta să mai funcţioneze, potrivit dpa şi AFP, potrivit agerpres.ro.

„Nu avem intenÅ£ia să desfăşurăm astfel de rachete în Europa şi în alte regiuni unde rachetele americane cu rază medie şi scurtă de acÅ£iune nu au fost şi nu vor fi desfăşurate „, a declarat misiunea Rusiei la NATO într-un comunicat dat publicităţii în finalul reuniunii NATO-Rusia, desfăşurată vineri la Bruxelles.

„Noi am cerut ţărilor NATO să facă o declaraÅ£ie în acelaşi sens”, a precizat aceasta.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat la rândul său că AlianÅ£a Nord-Atlantică trebuie să se pregătească pentru o lume fără INF, întrucât Moscova refuză să-şi distrugă noile rachete desfăşurate în Europa, care – potrivit AlianÅ£ei – încalcă tratatul din 1987.

Se taie în carne vie în PNL: EXCLUDERI pe bandă rulantă într-o filială importantă

„Nu am văzut niciun indiciu despre voinÅ£a Rusiei de a se pune în conformitate cu Tratatului INF, distrugând aceste rachete înainte de 2 august, iar consecinÅ£ele sunt foarte grave pentru controlul armamentelor”, a spus el în timpul unei conferinÅ£e de presă.

„Dacă salvarea tratatului se dovedeşte imposibilă, atunci reacÅ£ia NATO va fi coordonată şi defensivă”, a asigurat şeful AlianÅ£ei. „Va trebui să reacÅ£ionăm”, a avertizat el.

Miniştrii apărării din cadrul Alianţei au aprobat la 26 iunie o serie de măsuri militare şi politice, dintre care cea mai importantă este consolidarea apărării antirachetă.

Jens Stoltenberg a recunoscut că „sistemele defensive actuale nu sunt în măsură să doboare o rachetă de croazieră trasă dinspre Rusia”. Dar el a afirmat că „Europa nu are intenÅ£ia de a desfăşura noi rachete echipate cu ogive nucleare în Europa”.

NATO cere ca Rusia să-şi distrugă noul sistem de rachete SSC-8 înainte de 2 august, data la care va înceta Tratatul INF odată cu retragerea Statelor Unite, care înţeleg astfel să denunţe încălcarea acestuia de către Moscova.

Citește și: Cristi Danileț, propunere BOMBĂ după decizia CCR – Judecătorul CERE ELIMINAREA prevederii privind judecătorii specializați pe corupție din lege

Aceste dispozitive sunt capabile să transporte focoase nucleare şi să lovească oraşe europene „în câteva minute”, a explicat Stoltenberg. „Ele sunt greu de detectat”, a adăugat el.

„Obiectivul nostru este de a salva tratatul. Mai sunt 4 săptămâni până la 2 august”, a insistat secretarul general al AlianÅ£ei Nord-Atlantice. „În 1987, Rusia şi-a distrus rachete de croazieră în câteva săptămâni. E suficient să existe voinţă politică”, a spus el.

„Încercările de a da vina pe Rusia pentru dispariÅ£ia Tratatului INF sunt nejustificate”, a afirmat într-un comunicat reprezentanÅ£a Rusiei pe lângă NATO.

„Noi am atras atenÅ£ia asupra riscurilor reale de agravare a situaÅ£iei militare şi politice în Europa”, a adăugat ea.

SUA au iniţiat retragerea din Tratatul INF, semnat în 1987, după ce au acuzat Rusia de încălcarea pactului prin dezvoltarea unei rachete cu lansare terestră, capabilă să lovească o ţintă la o distanţă între 500 şi 5.500 km.

Se taie în carne vie în PNL: EXCLUDERI pe bandă rulantă într-o filială importantă

Acordul bilateral încheiat de Washington şi Moscova în 1987 a dus la eliminarea rachetelor balistice şi de croazieră SS20 ruse şi Pershing americane desfăşurate în Europa.

Tratatul a interzis desfăşurarea în Europa a rachetelor terestre cu rază între 500 şi 5.500 km. Documentul este considerat drept cheia de boltă a controlului armamentelor şi dispariţia sa ameninţă noul tratat START negociat între SUA şi Rusia pentru reducerea plafoanelor stabilite pentru ogive nucleare strategice.

Consiliul NATO-Rusia este organismul de consultare creat în 2002 între cele două blocuri. Reuniunile sale se ţin la nivel de ambasadori. Jens Stoltenberg nu a anunţat vreo nouă reuniune înainte de 2 august.

Raspandacul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here