Conform unor studii realizate de Institutul de Sănătate Publică din Anglia, vapatul poate fi cu 95% mai puțin dăunător decât fumatul. Instituțiile statului englez încearcă să dezmintă anumite studii care au etichetat vapatul drept periculos și ineficient în lupta împotriva fumatului și lucrează constant la campanii de informare a populației în ceea ce privește folosirea produselor de vapat în detrimentul celor clasice.
Cercetătorii arată diferența dintre reziduurile lăsate asupra plămânilor de către țigările normale în comparație cu țigările electronice într-un scurt experiment video. Urmele lăsate de țigările electronice nu se pot observa decât foarte vag. John Newton, profesor englez, afirmă că ”Ar fi tragic dacă mii de fumători care ar putea renunța la fumat prin intermediul țigărilor electronice s-ar lăsa intimidați de pericolele inventate legate de siguranța acestora.” Așadar, cercetătorii reasigură cetățenii de faptul că țigările electronice sunt cu mult mai puțin periculoase decât cele clasice și pot fi folosite cu succes pentru renunțarea la fumat.
Cât de nocive sunt, de fapt, țigările electronice?
Se pare că toate discuțiile legate de potențialul nociv al țigărilor electronice asupra plămânilor nu sunt decât o modalitate de prevenție în cazul unor descoperiri ulterioare, întrucât este vorba despre dispozitive de dată relativ recentă. În ceea ce privește substanțele toxice din țigările electronice, Martin Dockrell, directorul departamentului de control al tutunului din cadrul PHE, afirmă că ”Oamenii nu știu exact ce să creadă, așa că aleg ceea ce le convine mai mult.”
Informația conform căreia țigările electronice ar putea fi o cauză a așa-numitei boli ”popcorn-lungs” (plămâni-popcorn), o boală care provoacă tuse foarte puternică și probleme cu respirația este una dintre cele mai vehiculate din ultima perioadă. Diacetilul, substanță despre care se presupune că ar putea provoca această boală este folosită și în popcornul cu arome (fiind foarte populară în rândul muncitorilor din fabricile de popcorn, de unde și numele acestei boli). Cu toate acestea, ceea ce nu se mediatizează este faptul substanța care provoacă această boală poate fi regăsit în țigările normale în porporție de până la 100 de ori mai mare.
Este fumatul mai popular în rândul tinerilor din cauza țigărilor electronice?
Mai multe studii și sondaje realizate în Statele Unite arată că sunt cu 10% mai mulți adolescenți care au încercat să vapeze în ultima perioadă, iar pentru a elimina acest risc, autoritățile au luat măsuri în ceea ce privește informarea tinerilor despre efectele vapatului. Multi sunt atrasi mai ales de modelele de putere mare cum ar fi Aramax Power 5000. Cu toate acestea, este foarte posibil ca numărul adolescenților care vapează să fi crescut și din cauza alternativei JUUL, un dispozitiv extrem de mic, de dimensiunile unui stick USB, extrem de popular pentru tehnica lui inovativă și pentru faptul că este foarte portabil.
În ceea ce privește Anglia, Dockrell afirmă că nu există studii care să confirme faptul că vapatul a crescut numărul de fumători în rândul adolescenților, cu toate acestea numărul vaperilor a crescut față de 2015.
Cu toate acestea, țigările electronice ajută la reducerea numărului de fumători cu până la 60-65%. Procentul semnificativ de persoane care renunță la fumat cu ajutorul țigărilor electronice este unul dintre motivele pentru care cercetătorii consideră aceste dispozitive benefice, în plus, efectele lor asupra sănătății sunt mult mai reduse. Este important de înțeles faptul că scopul țigărilor electronice nu este acela de a face din fumat un obicei normal și practicabil în orice mediu. Acestea sunt utile pentru cei care vor să renunțe la fumat, iar efectele lor în ceea ce privește acest aspect sunt dovedite. Aceste dispozitive nu sunt recomandate nefumătorilor, minorilor și femeilor însărcinate.