Liderul Hezbollah libanez Hassan Nasrallah a afirmat sâmbătă că mişcarea sa a decis să riposteze la atacul cu dronă de săptămâna trecută împotriva unui fief din Beirut, atac atribuit Israelului, transmite AFP, potrivit Agerpres. Israel trebuie „să plătească preÅ£ul” acestui atac iar Hezbollah trebuie să „stabilească regulile de angajare şi (…) o logică a protecÅ£iei ţării”, a afirmat Nasrallah într-un discurs televizat.

Liderul Hezbollah a promis să riposteze „cu orice preÅ£” având ca Å£intă dronele israeliene.

Israel nu a confirmat atacul cu dronă produs pe 24 august la periferia şiită din sudul capitalei Beirut şi calificat drept „declaraÅ£ie de război” de preşedintele libanez Michel Aoun.

Atacul a fost prezentat de Hassan Nasrallah drept „primul act al agresiunii” Israelului în Liban după războiul din 2006 dintre statul evreu şi Hezbollah, soldat cu 1.200 de morÅ£i de partea libaneză şi 160 de cea israeliană.

Citește și: SURSE – Cutremur în PSD la Mamaia: ‘Ponta și Dragnea s-au distrat în vie și la tenis cu Coldea și Kovesi, acolo a început declinul PSD’ .

Hassan Nasrallah a ameninÅ£at atunci în mod direct Israelul cu represalii: „Mă adresez armatei israeliene de la frontiere (…) PregătiÅ£i-vă şi aşteptaÅ£i-ne”. Drept răspuns, premierul israelian Benjamin Netanyahu i-a avertizat pe Hassan Nasrallah şi statul libanez să fie atenÅ£i la ce „spun şi fac”.

Atacul cu dronă atribuit Israelului a avut loc la câteva ore după ce statul evreu a anunţat că a executat lovituri împotriva forţelor iraniene din Siria. Nasrallah a confirmat că un centru al mişcării şiite din Siria a fost atacat şi a confirmat moartea a doi din oamenii săi.

Miercuri, armata libaneză a tras asupra unei drone israeliene care survola o regiune din sudul Libanului.

Considerat de Israel şi SUA drept „organizaÅ£ie teroristă”, Hezbollah est un actor politic major în Liban. El intervine militar în conflictul din Siria în sprijinul regimului de la Damasc alături de Iran, alt duşman declarat al Israelului.

Raspandacul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here