SoftBank Group va cheltui peste 10 miliarde de dolari pentru preluarea companiei imobiliare WeWork, care are probleme financiare, de la co-fondatorul acesteia, Adam Neumann, potrivit unor persoane apropiate situaţiei, citate de Reuters, potrivit news.ro.

Acordul reprezintă o inversare extraordinară de noroc pentru WeWork, care oferă spaţii comune pentru start-up-uri din sectorul tehnologiei, cât şi pentru SoftBank, a cărei investiţie în această companie a ajuns la peste 19 miliarde de dolari, în condiţiile în care aceasta este evaluată în prezent la doar 8 miliarde de dolari.

Achiziţia are loc în timp ce directorul general al SoftBank, Masayoshi Son, vrea să convingă investitorii să participe la finanţarea fondului Vision Fund, pentru care vrea să atragă 108 miliarde de dolari. Pentru a opri devalorizarea WeWork, SoftBank trebuie să rentabilizeze compania.

Finanţarea marchează o inversare a norocului pentru Neumann, care luna trecută se pregătea să listeze la bursă WeWork, ca director general al acesteia, după ce aceasta atinsese în ianuarie o evaluare de 47 de miliarde de dolari.

Citește și: Răsturnare şocantă de situaţie în cazul Caracal: Ale cui sunt, în realitate, oasele găsite?

În timp ce WeWork se îndreaptă spre concedierea a mii de angajaţi, Neumann a încheiat un acord de 685 de milioane de dolari cu SoftBank, în schimbul retragerii sale din board-ul proprietarului WeWork, The We Company, au spus sursele.

Neumann avea dificultăţi financiare din cauza scăderii valorii WeWork, iar SoftBank a acceptat să îi acorde 500 de milioane de dolari pentru refinanţarea împrumuturilor sale personale şi să îi plătească un comision pentru consultanţă de 185 de milioane de dolari, a spus una dintre surse.

SoftBank va furniza WeWork 5 miliarde de dolari sub formă de obligaţiuni. De asemenea, SoftBank va accelera un angajament de 1,5 miliarde de dolari către WeWork sub formă de certificate scadente în aprilie anul viitor.

SoftBank va lansa o ofertă de până la 3 miliarde de dolari pentru preluarea acţiunilor WeWork de la investitorii actuali şi de la angajaţi, au spus sursele. Drepturile lui Neumann de a-şi vinde acţiunile vor fi limitate la 970 de milioane de dolari. În prezent, acesta deţine peste o cincime din WeWork şi va păstra o participaţie la aceasta.

WeWork şi Neumann nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii, în timp ce SoftBank a refuzat să comenteze.

WeWork a renunţat luna trecută la lansarea unei ofertei publice iniţiale, după ce investitorii au criticat pierderile mari, modelul său de afaceri şi modul în care compania este condusă de Neumann, care a renunţat luna trecută la funcţia de director general. Acesta păstrase funcţia de preşedinte la We Company.

În urma acordului, directorul operaţional al SoftBank, Marcelo Claure, îl va înlocui pe Neumann în funcţia de preşedinte al board-ului companiei The We Company.

Investitorii au fost dispuşi să accepte comportamentul extravagant şi pasiunea pentru petreceri ale lui Neumann, de când acesta a co-fondat WeWork în 2010, dar purtarea sa a ajuns în centrul atenţiei de când acesta nu a reuşit să efectueze oferta publică iniţială.

Neumann, în vârstă de 40 de ani, nu este singurul fondator al unui start-up important obligat să demisioneze în ultima perioadă.

Co-fondatorul Uber Technologies, Travis Kalanick, a demisionat din funcţia de director general al start-up-ului de ride-hailing din cauza unei revolte din cadrul consiliului de administraţie, în uma unei serii de scandaluri la nivelul companiei, între care s-au aflat acuzaţii potrivit cărora a permis o cultură şovină şi toxică în relaţiile de muncă.

Raspandacul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here