ApariÈie surprizÄ Ã®n tribuna oficialÄ de la Ziua Marinei. Procurorul Marius Iacob, probabil în cÄutarea demisiei pierdute, a fost poziÅ£ionat strategic în spatele preÅedintelui Åi a ministrului JustiÈiei. Practic, cei care, într-un fel sau altul, cu vinÄ sau fÄrÄ vinÄ, i-au pierdut demisia.
ÃmbrÄcat de galÄ, în uniformÄ de general de justiÅ£ie militarÄ, Marius Iacob a reprezentat cu cinste… nu Åtim ce, pentru cÄ nu mai deÈine nicio funcÈie de conducere, dupÄ ce a fost sancÅ£ionat disciplinat prin decizie a ÃCCJ. Fostul adjunct al Laurei CodruÅ£a Kovesi, devenit celebru pentru instrumentarea cazului Elodia, a fost fÄcut general în rezervÄ Ã®n Ministerul Afacerilor Interne, prin decret semnat de preÅedintele Traian BÄsescu pe 1 decembrie 2014.
Ãnalta Curte de CasaÅ£ie Åi JustiÅ£ie a întors, pe 18 martie, decizia SecÅ£iei pentru procurori a CSM în cazul acÅ£iunii disciplinare formulate de InspecÅ£ia JudiciarÄ Ã®mpotriva procurorului Åef adjunct al DirecÅ£iei NaÅ£ionale AnticorupÅ£ie (DNA), Marius Iacob. El era acuzat de IJ cÄ a delegat un procuror Åef serviciu, respectiv pe Carmen Simona Ricu, sÄ reprezinte DNA într-un proces care avea ca obiect suspendarea ordinului prin care procurorul Mihaiela Moraru Iorga a fost suspendatÄ din DNA. Atât Marius Iacob, cât Åi Simona Ricu au fost sacÅ£ionaÅ£i cu „avertisment”.
Marius Iacob trebuia sÄ rÄmânÄ fÄrÄ funcÅ£ia de conducere, în temeiul art. 54 din Legea 303/2004: „4) Revocarea procurorilor din funcÅ£iile de conducere prevÄzute la alin. (1) se face de cÄtre PreÅedintele României, la propunerea ministrului justiÅ£iei, care se poate sesiza din oficiu, la cererea adunÄrii generale sau, dupÄ caz, a procurorului general al Parchetului de pe lângÄ Ãnalta Curte de CasaÅ£ie Åi JustiÅ£ie ori a procurorului general al DirecÅ£iei NaÅ£ionale AnticorupÅ£ie ori DirecÅ£iei de Investigare a InfracÅ£iunilor de Criminalitate OrganizatÄ Åi Terorism, cu avizul SecÅ£iei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, pentru motivele prevÄzute la art. 51 alin. (2), care se aplicÄ Ã®n mod corespunzÄtor.” Unul dintre motivele prevÄzute de art. 51 alin. (2) este: „c) în cazul aplicÄrii uneia dintre sancÅ£iunile disciplinare.„
DupÄ patru luni, ministrul JustiÅ£iei Åi-a dat seama cÄ solicitarea de eliberare din funcÅ£ie nu a mai plecat niciodatÄ spre Cotroceni, astfel cÄ preÅedintele Iohannis nu avea cum sÄ emitÄ decretul de eliberare din funcÅ£ie. Ãn toatÄ aceastÄ perioadÄ, nici procurorul general, nici procurorul-Åef al DNA, nici SecÅ£ia pentru procurori a CSM nu au considerat necesar sÄ clarifice situaÅ£ia lui Marius Iacob, cel care ocupa ilegal funcÅ£ia de procuror-Åef adjunct al DNA. ApariÅ£ia în presÄ a informaÅ£iilor despre acest caz a generat o anchetÄ internÄ la Ministerul JustiÅ£iei, o scrisoare deschisÄ a douÄ judecÄtoare membre CSM Åi, în final, sesizarea din oficiu a SIIJ.
Poate cÄ autoritÄÅ£ile ar trebui sÄ explice Èi locul pe care l-a ocupat Marius Iacob în tribuna oficialÄ, Èînând cont cÄ acesta nu mai ocupÄ funcÈii de conducere Èi, totuÅi, a fost în rândul al doilea, pe locurile destinate demnitarilor. InvitaÅ£iile la eveniment au fost trimise de Statul Major al ForÅ£elor Navale.
Åi, în fine, cireaÅa de pe tort a fost prezenÅ£a ÃPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, la aceeaÅi tribunÄ oficialÄ cu fostul adjunct al DNA, în condiÅ£iile în care acesta are calitatea de inculpat într-un dosar DNA, în care a fost achitat în prima instanÅ£Ä-
Raspandacul.ro