(Preluare National – Catalin Tache):

Așa după cum dezvăluiam chiar înainte de convocarea de urgență a președintelui român la Washington, prezentată de unii și drept o ”vizită oficială”, Klaus Iohannis nu a mai avut timp să-și revină, fiind astfel ”luat cu japca” de către Donald Trump. Cel care a arătat încă o dată ce înseamnă să acționezi strict în interesul țării al cărei președinte ești, astfel că Trump a reușit să bifeze absolut toate punctele de interes, mai ales cele economice de pe agenda marilor companii americane. Cele care de altfel i-au și cerut Casei Albe să intervină pe lângă ”partenerul” de la București pentru a mai frâna din avântul investițiilor ”Made in China”.

Lăsat din brațe de Angela Merkel, ”neamțul” a fost recuperat de americani

Asta în timp ce Klaus Iohannis nu doar că a arătat încă o dată că habar nu are de ”regulile jocului” la cel mai înalt nivel diplomatic, dar și că nu este în stare măcar să se adapteze din mers la ritmul impus de ”masculul alfa” de necontestat al negocierilor, așa cum a făcut-o barem consilierul Bogdan Aurescu. De altfel, singura ”inițiativă” a șefului statului român la întâlnirea în care România nu a obținut decât un ”trimis la plimbare” semi-politicos cu formularea ”ne mai gândim” cu privire la ridicarea vizelor a fost cea a punerii pe cap a ”suvenirului” primit de la Trump și care probabil va reprezenta cea mai mare realizare a mandatului prezidențial a lui Iohannis! Ce-i drept, ”stăpânii” s-au amuzat teribil văzând cum ”înghite” cu rictusul de rigoare pe față președintele României umilința de a-și pune o șapcă pe cap în plină întrevedere cu guvernul SUA, probabil tot la fel cum ”părinții” națiunii americane se delectau cu imaginea liderilor ”pieilor roșii” care se împopățănau cu mărgelele de sticlă primite de la coloniști! Însă cum nimeni nu avea oricum prea mari așteptări de la Iohannis să fie tocmai acum un ”președinte jucător”, nici dezamăgirea românilor nu are de ce să fie așa de mare, după tradiționala ”politică” națională de ”ce-am avut și ce-am pierdut…” Numai că pentru inițiații sistemului a fost pur și simplu halucinantă abordarea în forță a Administrației Statelor Unite ale Americii, cea care a dat un comunicat cu ”angajamentele” economice luate de România chiar în timpul întrevederii și înainte ca barem șeful statului român să le afle el însuși! Astfel că ”ficusului” din Biroul Oval nu i-a mai rămas la ieșire decât să-și asume neputuncios ”foaia de parcurs” întocmită de oamenii lui Trump. Cel care a arătat ce înseamnă să te comporți ca un adevărat președinte care obține ”profit” pentru țara sa, în timp ce ”pasivitatea” năucă a lui Iohannis va costa România multă vreme de acum înainte. Pentru că, în fond și la urma urmei, strategia cu ”copilul care nu plânge nu primește” este valabilă chiar și la acest nivel. Iar pentru poporul român, Iohannis nu a cerut de la americani decât ”noi trupe”… Ratând prin urmare o ocazie cu care statul român rar se va mai întâlni, mai ales că pragmaticul Donald Trump ne-ar fi putut întinde astfel o mână reală de ajutor, așa cum a făcut de altfel cu Polonia! Celălalt aliat strategic al Administrației Republicane din Europa de Est, dar care, să nu uităm că a ajuns să benficieze de un offset în procent de 36 la sută din contractele de armament cu companiile americane. Asta în timp ce statul român a ”amanetat” deja achiziția de rachete Patriot de la compania americană Raytheon, cu 4 miliarde de dolari și alte 1,5 miliarde dolari date pe rachete HIMARS concernului Lockheed Martin, fără ca măcar un singur dolar să se întoarcă în economia românească! Deși legislația prevede că se poate face offset până la 80 la sută din valoarea unui astfel de contract de armament!

Habar nu avea ce angajament și-a luat!

Iohannis a intrat la Casa Albă cu capul plecat și a ieșit tot așa, dar cu o șapcă suvenir…

”Angajamentele” României că vor stopa activitatea concernului HUAWEI în dezvoltarea tehnologiei 5G și construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă de către China General Nuclear Power Corporation au fost incluse în comunicatul de presă al Casei Albe, ”difuzat în timpul întrevederii între cei doi șefi de stat”!!! Iar asta spune totul despre această întrevedere, ”fumigenele” despre mângâiatul pe șapcă a lui Iohannis cum luptă el cu corupția nereușind să acopere cruda realitate a poziționării președintelui român. Pentru că a da un comunicat public cu angajamentele luate de România chiar la începutul întrevederii, când unele dintre subiecte nici măcar nu apucaseră să fie abordate este o adevărată ”rangă în dinți” diplomatică dată unui șef de stat străin, una fără precedent chiar și pentru atât de combativul Donald Trump! Cel care a odonat și Iohannis a executat, aceasta fiind de fapt adevărata ”fotografie” a întregii vizite. Una intempestivă și care a luat prin surprindere chiar și Palatul Cotroceni, după cum dezvăluiam chiar zilele trecute. Mai ales că ”urgența” acestei invitații a fost justificată strict de ”pontul” primit de Donald Trump de la agențiile guvernamentale americane că președintele român nu se mai află în grațiile cancelarului german Angela Merkel și că astfel Iohannis poate fi ”recuperat” din mers de către Adminsitrația Republicană. Mai ales că nu costă nimic, ba din contră…

Partea română a aflat că a intrat în ”război economic” cu China și investițiile HUAWEI și cele de la Cernavodă din comunicatul Casei Albe!

Cu capul în pământ…

Așa a intrat președintele României la Casa Albă… Cu capul în pământ și mersul ”legănat”, astfel că dacă nu îl ”ghida” Trump din spate risca să se lovească de ușă! Și tot astfel a și ieșit, cu singura ”schimbare în bine” că a respirat ceva mai ușurat, fericit că a scăpat cum-necum de această corvoadă picată pe capul lui… Fără însă să-i mai pese că astfel nicio viitoare autoritate românească nu va mai îndrăzni multă vreme de acum înainte să renegocieze cu Statele Unite ale Americii vreuna din ”tâmpeniile” deja comise! Și asta cu toate că până și ”ficusul” Iohannis pare să se fi simțit oarecum stânjenit de conferința de presă în care președintelui român  nu i s-a pus nicio întrebare! Asta după ce Trump s-a dezlănțuit vorbind de Afaganistan și China, asistat de ”mutul”, dar altfel arogantul Iohannis. Astfel că, așa după cum anticipam, de ceea ce s-au temut cel mai mai tare până și liderii responsabili din sistem nu am scăpat… Și anume că ”în disperarea lui, Iohannis va fi în stare să semneze orice…”! Nefiind însă aici în niciun caz vorba de ”frecția la picior de lemn” a declarației comune privind ”întărirea parteneriatului”…

 

 

Articolul ”Ficusul” din Biroul Oval! apare prima dată în Ziarul Incisiv de Prahova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here