Comisia NaÈionalÄ de Programe Èi Politici a PLUS, partidul condus de Dacian CioloÅ, a lansat primele propuneri de mÄsuri pentru o viitoare guvernare. Printre mÄsurile „urgente” cuprinse într-un document intitulat PLUS ACUM se numÄrÄ Åi o modificarea radicalÄ a ConstituÅ£iei.
Vezi AICI documentul PLUS ACUM! (pdf)
Fostul premier Dacian CioloÅ a declarat la Digi 24 cÄ partidul pe care îl conduce a prezentat o listÄ de 17 mÄsuri urgente care trebuie luate pentru a începe „redresarea statului” Èi a detaliat nevoia de modificare a ConstituÈiei pentru a evita în viitor crizele politice interminabile cauzate de o neclaritÄÈile legii fundamentale. âSÄ stârpim incompetenÈa Èi corupÈia Èi abia apoi vom începe sÄ recâÈtigÄm încredereaâ, a spus Dacian CioloÈ.
Dacian CioloÈ a explicat cÄ atitudinea angajaÈilor care iau contact cu cetÄÈenii este influenÈatÄ de cea a Èefilor lor, pânÄ la cei din ministere Èi parlament, care îÈi vÄd interesele personale Èi ale partidelor din care fac parte, Èi nu interesul public. Fostul premier tehnocrat a arÄtat cÄ este nevoie de o nouÄ clasÄ politicÄ care sÄ impunÄ reforma statului Èi sÄ modernizeze România, în sensul eficientizÄrii instituÈiilor Èi a urmÄririi scopului lor principal: lucrul în serviciul cetÄÈenilor.
âDespre asta este vorba când discutÄm despre o reformÄ profundÄ a statului. Cum putem recâÈtiga încrederea cetÄÈenilor? Prin profesionalism Èi competenÈÄ. Oamenii sÄ Ètie cÄ acolo sunt puÈi profesioniÈti care sÄ lucreze pentru cetÄÈean, nu pentru interesele celor care i-au numit. SÄ stârpim incompetenÈa Èi corupÈia Èi abia apoi vom începe sÄ recâÈtigÄm încrederea.
Avem nevoie de o reformÄ mai profundÄ Èi eu tot vÄd cum se ironizeazÄ acum ideea de «oameni noi». Le e teamÄ ca nu cumva sÄ creadÄ cetÄÈenii cÄ este nevoie de altfel de oameni în politicÄ. Este nevoie de o altÄ generaÈie în politicÄ. Noi vom face tranziÈia. Important este sÄ avem oameni care lucreazÄ Ã®n interesul cetÄÈenilor.
Nu pot apÄrea schimbÄri de la cei care au dus statul în aceastÄ situaÈieâ, a spus Dacian CioloÈ la Digi 24.
PreÈedintele PLUS a arÄtat cÄ formaÈiunea politicÄ pe care o conduce, acuzatÄ de imaturitate politicÄ, are maturitatea de a veni cu un program, intitulat PLUS ACUM, pus în dezbatere publicÄ chiar duminicÄ, prin care sÄ demareze reformarea administraÈiei, dar Èi o reformÄ constituÈionalÄ.
âAvem o ConstituÈie care nu mai este adaptatÄ la realitÄÈile politice Èi sociale pe care le trÄim astÄzi. Avem nevoie de mÄsuri de curÄÈare Èi de igienÄ. O parte dintre ele le-am anunÈat astÄzi, cu colegii de la PLUS, ca sÄ arÄtÄm cÄ Ètim ce avem de fÄcut, cÄ Ètim ce vrem sÄ facem, dar lucrurile pot fi fÄcute în condiÈiile în care avem o majoritate în Parlament.
PLUS are maturitatea de a spune ce trebuie fÄcut pentru România, nu pentru a pÄstra interesele parlamentarilor. Avem maturitatea de a pune pe masÄ un program, cu mÄsuri imediate, cu ceea ce ar trebui fÄcut. Am lansat astÄzi acest program, PLUS ACUM, în care arÄtÄm o parte din mÄsurile urgente care ar trebui puse în aplicare de un viitor guvern. ArÄtÄm cÄ Ètim ce avem de fÄcut, cÄ suntem gata sÄ ne asumÄm guvernarea, dar e firesc sÄ dorim sÄ avem o majoritate. Un guvern guverneazÄ cu sprijin în Parlament, pentru cÄ aÈa este construitÄ democraÈia, nu guverneazÄ de capul lui. Noi am trÄit aceastÄ experienÈÄ Ã®n 2016, când aveam de gând sÄ venim cu un proiect de reformÄ pentru administraÈia publicÄ ale cÄrei rezultate le vedem: incompetenÈÄ, corupÈie, politizare, birocratizare. Ni s-a spus foarte clar atunci: «LÄsaÈi-o baltÄ! E an electoral, nu asta e prioritatea noastrÄ!». Guvernul PSD ALDE a putut face toate mizeriile pentru cÄ a avut o majoritate. Cu majoritatea asta sÄ guvernÄm Èi sÄ schimbÄm România?â, s-a întrebat retoric Dacian CioloÈ, rÄspunzând la întrebarea de ce nu ar intra la guvernare în cazul cÄderii Guvernului DÄncilÄ.
TotodatÄ, preÈedintele PLUS a arÄtat de ce este nevoie de o reformÄ constituÈionalÄ, care nu poate fi realizatÄ fÄrÄ a avea o majoritate stabilÄ Èi un Parlament responsabil, în condiÈiile în care legea fundamentalÄ, în forma sa actualÄ, nu este suficient de clarÄ Èi acoperitoare pentru a rezolva crizele politice Èi conflictele din instituÈii.
âProbabil cÄ la vremea respectivÄ (când a fost formulatÄ, n.r.), ConstituÈia a fost adaptatÄ. Ãn momentul de faÈÄ, este clar cÄ nu mai este adaptatÄ. Nu Ètim care sunt clar responsabilitÄÈile preÈedintelui în raport cu puterea pe care i-o dau cetÄÈenii, nu e clar în ce fel îÈi asumÄ responsabilitatea Guvernul în momentul în care face lucruri care nu mai sunt acceptate de populaÈie. Ãn ce fel poÈi trimite acest Guvern la plimbare? Nu este clar nici acest raport de forÈe între Parlament Èi preÈedinte. Avem acum un arbitru, Curtea ConstituÈionalÄ, care devine tot mai mult un jucÄtor, pentru cÄ a fÄcut interpretÄri care au trecut dincolo de ceea ce spune ConstituÈia Èi asta pentru cÄ ConstituÈia nu este suficient de clarÄ.
Ãn mod clar trebuie sÄ modificÄm aceastÄ ConstituÈie. Ãn primul rând trebuie clarificat rolul preÈedintelui Èi puterea sa în raport cu Parlamentul. AceastÄ republicÄ aÈa-zis semiprezidenÈialÄ trebuie sÄ fie semiprezidenÈialÄ sau semiparlamentarÄ. Altfel spus, când se ajunge la o crizÄ politicÄ Èi este clar cÄ este foarte dificil sÄ formeze Parlamentul o majoritate, care sÄ formeze un Guvern în interesul României Èi cu viziune, preÈedintele Èi o parte din partide, chiar dacÄ nu toate, sÄ poatÄ sÄ decidÄ dizolvarea Parlamentului. La fel, Parlamentul sÄ fie clar cÄ Ã®mparte puterea cu preÈedintele, iar atunci când ameninÈÄ preÈedintele cu suspendarea, cerând demiterea lui prin referendum, dacÄ acel referendum e respins de populaÈie, preÈedintele sÄ poatÄ dizolva Parlamentul care a provocat referendumul Èi pe care l-a pierdut. Atunci trebuie sÄ plece acasÄ, iar preÈedintele trebuie sÄ cheme cetÄÈenii la vot pentru un Parlament care sÄ fie relegitimat.
Parlamentul trebuie sÄ lucreze cu preÈedintele, aÈa cum Guvernul evident cÄ lucreazÄ cu Parlamentul. VedeÈi unde ne duce acest conflict permanent între preÈedinte Èi premier. Nu este sÄnÄtos. Ãntr-o democraÈie, e firesc sÄ ai în anumite situaÈii un guvern cu o majoritate care sÄ difere de culoarea politicÄ a preÈedintelui, dar ConstituÈia trebuie sÄ permitÄ celor douÄ instituÈii sÄ lucreze. Ãn momentul de faÈÄ apar blocaje pentru cÄ nu este firesc ca un prim-ministru sÄ-l oblige pe preÈedinte, sau mai rau, un ministru de JustiÈie sÄ-l oblige pe preÈedinte sÄ ia anumite decizii pe care preÈedintele nu vrea sÄ Èi le asume pentru cÄ are un mandat în spate. PreÈedintele trebuie sÄ aibÄ instrumentele prin care sÄ poatÄ spune nu atunci când îÈi asumÄ o decizieâ, a exemplificat Dacian CioloÈ o parte din problemele pe care le ridicÄ actuala ConstituÈie Èi care impun reformarea legii fundamentale.
Raspandacul.ro