Bijuteria Mataranga

Nelipsiţi din ţinuta doamnelor, adoptaţi şi de domni, cerceii sunt podoabele care un înnobilat chipul omenirii,  din vremuri foarte îndepărtate. Descoperirile arheologice şi studiile făcute de specialişti, au scos la iveală secrete fascinante despre modul cum omenirea a trecut prin transformări uluitoare, pe toate palierele. Cu surprindere contatăm faptul că aspecte pe care astăzi  noi nu le luăm în seamă, în vremuri trecute şi uitate, puteau fi hotărâtoare în luarea unor decizii care au schimbat destine şi cursul istoriei. Parcurgând fascinante pagini de istorie antică, vom descoperi amănunte importante şi interesante, chiar şi despre cerceii pe care noi astăzi îi considerăm simple accesorii, naşterea lor având la bază diverse credinţe, superstiţii sau adevăruri.

Primii cercei

Se pare că primii cercei au fost purtaţi de bărbaţi. Regii sumerieni,  bărbaţii imperiului Persan, faraonii Egiptului sau împăraţii romani, toţi purtau aceste podoabe, fie cu rol de protecţie, fie pentru a-şi puncta statutul sau a-şi demonstra puterea şi bogăţia. Aceste podoabe extraordinare, variau ca formă şi greutate, mare parte dintre acestea  reprezentând adevărate opere de artă care ilustrau animale sau plante, scene de luptă sau simboluri astrologice, devenind astfel adevărate talismane protectoare. Odată cu trecerea timpului, cerceii au fost adoptaţi şi de femei, iar ulterior, de toate păturile sociale. Cerceii au fost purtaţi până în Evul Mediu,  după care s-a produs un declin, revenind în vremea Renaşterii. În Africa, semnificaţiile cerceilor sunt magice şi religioase, Orientul Mijlociu a adoptat cerceii simbolizând semiluna, iar în India, ceremonia găuririi urechilor copiilor are o însemnătate aparte. China a avut drept simbol cerceii din jad, iar în Mali, viitoarelor soţii li se pun 18 cercei rotunzi în lobul urechii, având rol protector.

Evoluţia cerceilor

Mult timp, cerceilor li s-au alocat puteri tămăduitoare, considerându-se ca au capacitatea de a ameliora diveste dureri, în funcţe de materialele şi pietrele pe care le conţineau. Anii 1700 au reprezentat un punct important în evoluţia acestor accesorii. Adoptaţi de domni şi doamne, aceştia au luat o formă mai comlexă, fiind momentul în care încep să se folosească şi pietrele preţioase. Astfel iau naştere unele dintre cele mai elegante şi costisitoare modele. Se dezvoltă şi o latură a imitaţiilor, bijutierii creând podoabe mai ieftine şi pentru păturile medii. Din acest punct, meşteşugul bijutierilor se dezvoltă ameţitor, parcurgând vremurile şi purtând cu el simbolistica specifică curentelor şi trendurilor acestora. În anul 1960, cerceii purtaţi de bărbaţi reprezentau revolta, iar în anii 1980, bărbaţii care purtau un cercel în urechea dreaptă îşi declarau înclinaţiile sexuale diferite. Astăzi, când se vorbeşte despre bijuterie aur, se face referire la o paletă foarte mare, de la inele, cercei, lanţuri, pandantive şi brăţări, până la butoni, ceasuri şi ace de cravată. Bijutierii tuturor timpurilor au încercat şi au reuşit să prelucreze şi să modeleze aurul, împletindu-l cu pietre preţioase şi alte metale, oferind lumii modele dintre cele mai variate, adevărate valori. O pereche de cercei poate ilustra nu doar frumuseţe, eleganţă şi stil, ci poate vorbi despre personalitatea şi caracterul persoanei care îi poartă. Astfel, cercelul a avut un drum lung, de la simbolul bogăţiei şi statutului, până la cel al aparteneţei sau al protecţiei, a fost şi este purtat atât de femei, cât şi de bărbaţi, şi va continua să fie unul dintre accesoriile preferate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here