CSM reacÈioneazÄ la vestea cÄ Guvernul României vrea sÄ impozitele pensiile speciale, dar Èi pe toate celelalte care trec de 10.000 de lei lunar.
„Ãn raport de informaÈiile apÄrute în spaÈiul public privind propunerea Ministrului FinanÈelor Publice, în sensul adoptÄrii de mÄsuri de naturÄ a afecta pensiile magistraÈilor, Biroul de informare publicÄ Èi relaÈii cu mass-media este abilitat sÄ aducÄ la cunoÈtinÈÄ publicÄ urmÄtoarele:
Ãn majoritatea statelor este instituitÄ obligaÈia constituÈionalÄ de a garanta judecÄtorilor Èi procurorilor, la încetarea funcÈiei, plata unei pensii al cÄrei nivel sÄ fie cât mai apropiat posibil de nivelul ultimei remuneraÈii, în acord cu jurisprudenÈa europeanÄ Ã®n materie.
Ãn jurisprudenÈa CurÈii ConstituÈionale a României, cu referire Èi la decizii ale instanÈelor similare din alte state ale Uniunii Europene, s-a statuat constant Èi fÄrÄ echivoc cÄ eliminarea pensiilor de serviciu ale magistraÈilor contravine principiului independenÈei justiÈiei, fiind o mÄsurÄ neconstituÈionalÄ, dat fiind statutul special al acestei categorii profesionale.
Ãn acelaÈi sens, contravin principiului independenÈei justiÈiei Èi mÄsurile echivalente, precum cele preconizate, care în fapt ar diminua beneficiul Èi cuantumul pensiilor magistraÈilor, reprezentând o eliminare mascatÄ a acestora.
Garantarea existenÈei, stabilitÄÈii Èi cuantumului pensiei magistraÈilor este un corolar al dispoziÈiilor legislative speciale privind statutul magistraÈilor, inclusiv al celor care instituie incompatibilitÄÈi Èi interdicÈii pe care legea le stabileÈte în sarcina acestei categorii profesionale pe tot parcursul carierei.
Subliniem cÄ potrivit art. 125 Èi art. 132 din ConstituÈia României, funcÈia de magistrat este incompatibilÄ cu orice altÄ funcÈie publicÄ sau privatÄ, cu excepÈia funcÈiilor didactice din învÄÈÄmântul superior.
TotodatÄ, nu poate fi ignorat faptul cÄ la nivel infraconstituÈional, Legea 303/2004 privind statutul judecÄtorilor Èi procurorilor stabileÈte o serie de incompatibilitÄÈi Èi interdicÈii pentru judecÄtori Èi procurori, cum ar fi cele de a desfÄÈura activitÄÈi comerciale, de arbitraj în litigii civile, comerciale sau de altÄ naturÄ, de a avea calitatea de asociat sau membru în organele de conducere, administrare sau control la societÄÈi civile, societÄÈi comerciale, inclusiv bÄnci sau alte instituÈii de credit, societÄÈi de asigurare ori financiare, companii naÈionale, societÄÈi naÈionale sau regii autonome ori de a avea calitatea de membru al unui grup de interes economic.
Trebuie reamintit cÄ independenÈa justiÈiei, ca garanÈie constituÈionalÄ, include securitatea financiarÄ a magistraÈilor, care presupune Èi asigurarea unei garanÈii sociale, cum este pensia de serviciu a magistraÈilor, precum Èi apÄrarea acesteia, ca parte integrantÄ a stabilitÄÈii lor financiare, în aceeaÈi mÄsurÄ cu care apÄrÄ celelalte garanÈii ale acestui principiu.
Pensia de serviciu nu reprezintÄ un privilegiu, ci este justificatÄ Ã®n mod obiectiv, constituind o compensaÈie parÈialÄ a inconvenientelor ce rezultÄ din rigoarea statutului special cÄruia trebuie sÄ i se supunÄ magistraÈii Èi care impune obligaÈii Èi interdicÈii pe care celelalte categorii de asiguraÈi nu le au, fiindu-le interzise activitÄÈi ce le-ar putea aduce venituri suplimentare, care sÄ le asigure posibilitatea efectivÄ de a-Èi crea o situaÈie materialÄ de naturÄ sÄ le ofere dupÄ pensionare menÈinerea unui nivel de viaÈÄ cât mai apropiat de cel avut în timpul activitÄÈii, aspecte tranÈate în repetate rânduri în jurisprudenÈa CurÈii ConstituÈionale.
Nu în ultimul rând, documentele internaÈionale stabilesc, printre alte importante mÄsuri pe care statele membre urmeazÄ sÄ le adopte, Èi pe aceea de a veghea ca statutul Èi remuneraÈia judecÄtorilor Èi procurorilor sÄ fie pe mÄsura demnitÄÈii profesiei lor Èi a responsabilitÄÈii pe care Èi le asumÄ.
Consiliul Superior al Magistraturii reitereazÄ cÄ statutul constituÈional al magistraÈilor, statut dezvoltat prin lege organicÄ Èi care cuprinde o serie de incompatibilitÄÈi Èi interdicÈii, precum Èi responsabilitÄÈile Èi riscurile pe care le implicÄ exercitarea acestor profesii, impune acordarea pensiei de serviciu ca o componentÄ a independenÈei justiÈiei, garanÈie a statului de drept, prevÄzut de art. 1 alin. 3 din Legea fundamentalÄ.
ApÄrând independenÈa judecÄtorilor Èi procurorilor din România, Consiliul Superior al Magistraturii nu va tolera sub nicio formÄ afectarea statutului magistratului pentru a cÄrui prezervare va efectua toate demersurile care se impun, inclusiv sesizarea organismelor internaÈionale Èi a CurÈii ConstituÈionale cu un conflict juridic de naturÄ constituÈionalÄ”, transmite CSM.
Raspandacul.ro