Pe lângă pedepsele grele cu închisoarea dispuse în dosarul Hidroelectrica, judecătorii au decis şi recuperarea a peste 104 milioane de euro de la foştii directori ai companiei de stat condamnați în dosar. Problema este că statul nu prea are de unde să obțină acești bani, scrie Alex Costache intr-un articol pe Romaniacurata.ro.

Peste jumătate de miliard de euro de recuperat

Suma de 104 milioane se adaugă celorlalte prejudicii uriaşe ce trebuie recuperate de statul român de la infractorii condamnaţi. Potrivit Laurei Codruța Kovesi, numai ca urmare a sentinţelor definitive de condamnare din 2015 din dosarele DNA, statul român trebuie să recupereze aproape 200 de milioane de euro. La bilanţul de anul trecut, Kovesi spunea că statul trebuie să recupereze alte 300 de milioane de euro ca urmare a sentinţelor din 2014.

Iată dintr-un foc peste jumătate de miliard de euro ce trebuie luați înapoi de la corupţi. Problema e că statul reuşeşte să recupereze prea puţin din aceste prejudicii. S-a spus de către autorităţi că se readuce la buget un procent de 10-12 la sută, însă presa a descoperit că, de exemplu, doar în cazul lui Dan Voiculescu, Fiscul a reuşit să valorifice doar puţin peste 1 la sută din prejudiciul de peste 60 de milioane de euro.

Greu, dacă nu imposibil de recuperat

În dosarul Hidroelectrica, problema este că prejudiciul uriaş de 104 milioane de euro e foarte greu de recuperat, dacă nu chiar imposibil.

Valoarea bunurilor foştilor directori Hidroelectrica condamnaţi, puse sub sechestru, depăşeşte cu puţin 1.000.000 de euro, sumă suficientă doar pentru plata cheltuielilor judiciare către stat, nu şi pentru recuperarea prejudiciului.

De ce s-a ajuns în această situaţie absurdă? Pe de-o parte pentru că procurorii au aplicat tardiv măsura sechestrului.

Au mai găsit în conturi doar 0,35 euro şi 1,62 euro

În cazul fostului director Hidroelectrica George Lavinius Asan, procurorii i-au mai găsit în contul de valută doar 0,35 euro, iar lui Nicolae Opriş, doar 1,63 de euro.

Nu au fost traşi la răspundere băieţii deştepţi din Energie şi politicienii care i-au susţinut

Pe de altă parte pentru că în această afacere de fraudă uriaşă au fost traşi la răspundere doar oamenii din prim-plan, nu şi beneficiarii reali ai jafului, adică băieţii deştepţi din energie şi politicienii care i-au susţinut, au explicat pentru România Curată experţi anticorupţie.

Nicio persoană juridică, firmă sau companie, niciun băiat deştept din Energie, fie că se numeşte Bogdan Buzăianu, Dan Voiculescu sau Gheorghe Ştefan zis Pinalti, nu au fost anchetaţi. La fel, niciun politician, cu excepţia lui Codruţ Şereş, nici unul dintre foştii miniştri ai Economiei, pe vremea cărora au fost semnate contractele păguboase cu băieţii deştepţi, fie că se numeşte Dan Ioan Popescu sau Călin Popescu Tăriceanu, nu au fost luaţi la întrebări de procurorii DIICOT. Procuroarea DIICOT Adriana Cristescu, acum pensionară, cea care a instrumentat marele dosar Hidroelectrica, s-a mărginit la a-i ancheta doar pe foştii directori ai companiei de stat care au semnat contractele cu aşa-numiții băieţi deştepţi din Energie.

Citeste tot articolul si comenteaza pe RomaniaCurata.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here