Când și când apare un sondaj care se varsă în societate sub titluri de genul: „Șocant! Românii cred că pe timpul lui Ceaușescu era mai bine“.

Nu există întrebare mai cretină. Asta așa, din start, ca să știm cum ne plasăm față de anumite demersuri dezlegate din lesă doar pentru a scandaliza, chipurile, societatea.

Cei mai amuzanți în interpretare sunt lăcrimoții de dreapta cu coamă interbelico-regalistă: „Vai, dar acești oameni nu cunosc ororile comunismului!“.

Cât de trist e să te consideri o huidumă de intelectual, dar să nu te ducă mintea decât trei centimetri mai încolo, unde tocmai a gândit un mușuroi de rahat un alt intelectual.

Cât de infantil să fii pentru a interpreta un astfel de sondaj ca pe un pericol? Toate instrumentele științelor cognitive și ale sociologiei îți spun că în astfel de răspunsuri sunt coagulate frustrări, că ele vorbesc mai degrabă despre epoca de azi decât despre cea trecută, că mare parte din cei care răspund nici nu au trăit în comunism sau erau prea mici pentru a-și forma altă părere decât aceea că: mamă, era super, toată ziua ne jucam și ne făcea bunica toate poftele!

În ce măsură astfel de sondaje vorbesc despre o minimă siguranță a vieții, despre locuri de muncă, despre predictibilitate, despre agenda zilei de azi? Ar fi niște întrebări pe care, dacă le-ar lua în calcul, analiștii exaltărilor noastre de zi cu zi ar ieși din copilărie, practic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here