Connect with us

Politichie

Vine Ceaușescu !?

Published

on

Când și când apare un sondaj care se varsă în societate sub titluri de genul: „Șocant! Românii cred că pe timpul lui Ceaușescu era mai bine“.

Nu există întrebare mai cretină. Asta așa, din start, ca să știm cum ne plasăm față de anumite demersuri dezlegate din lesă doar pentru a scandaliza, chipurile, societatea.

Cei mai amuzanți în interpretare sunt lăcrimoții de dreapta cu coamă interbelico-regalistă: „Vai, dar acești oameni nu cunosc ororile comunismului!“.

Cât de trist e să te consideri o huidumă de intelectual, dar să nu te ducă mintea decât trei centimetri mai încolo, unde tocmai a gândit un mușuroi de rahat un alt intelectual.

Cât de infantil să fii pentru a interpreta un astfel de sondaj ca pe un pericol? Toate instrumentele științelor cognitive și ale sociologiei îți spun că în astfel de răspunsuri sunt coagulate frustrări, că ele vorbesc mai degrabă despre epoca de azi decât despre cea trecută, că mare parte din cei care răspund nici nu au trăit în comunism sau erau prea mici pentru a-și forma altă părere decât aceea că: mamă, era super, toată ziua ne jucam și ne făcea bunica toate poftele!

În ce măsură astfel de sondaje vorbesc despre o minimă siguranță a vieții, despre locuri de muncă, despre predictibilitate, despre agenda zilei de azi? Ar fi niște întrebări pe care, dacă le-ar lua în calcul, analiștii exaltărilor noastre de zi cu zi ar ieși din copilărie, practic.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Politichie

Victor PONTA: Mântuitorul cu cizme de cauciuc (ediția 2025)

Published

on

EDITORIAL

Victor PONTA: Mântuitorul cu cizme de cauciuc (ediția 2025)

E ceva poetic în revenirea lui Victor Ponta pe scena politică. Un fost premier cu aer de lider providențial, întors acum în arenă cu lozinca „Am salvat vieți omenești!” și dorința arzătoare de a face același lucru de la Cotroceni.

Desigur, mesajul e livrat cu patos, cu lacrima patriotului în colțul ochiului și cu degetul moral îndreptat spre „cei care-l înjură acum, dar îi mâncau din palmă în 2014”. Nimic nou sub soarele politic românesc: cine nu are dușmani, își face. Cine a avut funcții, își amintește cât a suferit în ele — pentru binele nostru, desigur.

Dar hai să ne uităm puțin la conținut. Ponta se laudă că n-a fost nicio victimă în zona Dunării. Corect. Numai că între timp, și-a făcut un obicei din a-și aminti faptele bune doar în campanie. Faptul că Gorjul și Vâlcea „nu sunt pe Dunăre” devine subit o dovadă de implicare, nu o confuzie geografică simpatică.

Și da, din nou, el e omul cu cizme care a fost acolo, la popor. Asemenea lui Dragnea cu sacii de nisip sau altor lideri care cred că apariția în noroi e echivalentă cu buna guvernare.

Ce vedem aici este o strategie clasică de rebranduire: Ponta cel acuzat, Ponta cel hulit, devine Ponta cel uman, salvatorul, liderul neînțeles. Iar când vin criticile, totul se explică: ura, minciuna, trădarea foștilor tovarăși de drum. Nimic despre responsabilitate, greșeli, sau, Doamne ferește, autocritică.

Din păcate, politica românească e plină de salvatori cu memorie selectivă. Și cu fiecare ciclu electoral, aceștia reapar, convinși că românii uită repede și iartă ușor.

Dar poate că de data asta, alegătorii își vor pune o întrebare simplă: „Oare chiar mai vrem să fim salvați de aceiași oameni care ne-au condus deja?”

Până atunci, Ponta își continuă turneul, cu postări solemne și promisiuni mari. Rămâne de văzut dacă publicul mai cumpără bilet la acest spectacol reluat.

Daniel Cîrnu

CEO Digital Politic

Continue Reading

Politichie

Nicușor Dan nu e omul tuturor. Și asta e foarte bine.

Published

on

By

Începe din nou campania electorală. Începe din nou perioada în care fiecare candidat încearcă să spună ce vrei să auzi. Nicușor Dan face exact invers. Nu se pliază, nu se adaptează în funcție de public, nu-și reglează discursul după vântul din sondaje. Este, poate, unul dintre puținii lideri politici care nu încearcă să placă tuturor.

Și, paradoxal, exact asta îl face autentic.

Popularitatea poate fi un pericol

În România, am fost obișnuiți cu politicieni care știu să „dea bine”. Care spun ce trebuie în campanie și fac ce trebuie pentru partid după. Lideri care caută mereu consensul superficial, care nu supără pe nimeni, dar nici nu schimbă nimic.

Nicușor Dan refuză aceste reguli. Nu vorbește pe placul tuturor, nu promite imposibilul, nu mimează empatia doar pentru efect electoral. Nu merge în talk-show-uri să se certe și nu se lasă folosit de voci populiste.

Mulți l-au criticat pentru asta. Pentru că nu e „carismatic”. Pentru că nu e „spectaculos”. Pentru că nu „știe să se vândă”. Poate tocmai pentru că nu vinde nimic, în afară de munca lui și ideile în care crede, este unul dintre puținii oameni politici care nu datorează nimănui nimic.

Independent nu e doar un cuvânt pe buletinul de vot

Independența lui Nicușor Dan nu e o strategie de campanie. Nu e o etichetă, e un stil de viață politică. Nu e susținut de niciun partid mare, nu are o rețea de favoruri în spate, nu trebuie să „răsplătească” funcții după alegeri. Iar în România anului 2025, acest lucru devine mai important ca oricând.

Pentru că într-o țară în care partidele mari își schimbă dușmanii în funcție de rotația guvernării, un lider care nu e parte din această ecuație devine un reper. Un punct fix într-un sistem instabil.

Politica pe principii nu e pentru toată lumea. Un om ca Nicușor Dan nu poate fi pe gustul tuturor. Nici nu trebuie. Pentru că nu toți caută coerență. Unii vor doar să fie ascultați, chiar și atunci când greșesc. Alții vor să li se spună ce vor să audă, indiferent cât de fals e.

Pentru cei care caută claritate, principii și libertate de gândire, Nicușor Dan este una dintre cele mai clare alegeri. Pentru că nu are o agendă ascunsă. Nu are datorii politice. Nu joacă dublu. Și într-o politică plină de compromisuri, acest lucru îl face, paradoxal, periculos pentru sistem.

Nu e comod. Nu e manevrabil. Nu poate fi „aranjat”. Nu toată lumea vrea un lider ca el. Și exact asta ne trebuie. România are o problemă veche: așteaptă de la lideri să fie totul pentru toți. Puternici, dar blânzi. Răzbătători, dar smeriți. Carismatici, dar serioși. Este o rețetă imposibilă.

Nicușor Dan nu joacă acest joc. Nu vrea să fie liderul pe care îl construiești în PowerPoint. Vrea să fie liderul care spune lucrurilor pe nume și își asumă consecințele. Poate că nu e omul tuturor, dar e omul care nu va trăda încrederea celor care l-au ales. Pentru că nu are pe cine altcineva să mulțumească decât pe ei.

Nicușor Dan nu va câștiga competiția pentru „cel mai simpatic”

Alegerile prezidențiale nu sunt despre cine dă cel mai bine pe sticla televizorului și nici pe ecranul telefonului. Nu,Nicușor Dan nu va câștiga competiția pentru “cel mai simpatic”, dar poate câștiga respectul celor care vor, în sfârșit, un lider adevărat. Un lider care nu e cu toți, dar e pentru toți. Care nu cere încredere, ci o construiește. Care nu joacă un rol, ci trăiește o misiune. Și mai ales, un lider care nu datorează nimic niciunui partid. Doar oamenilor.

Poate că nu e omul tuturor, dar este, fără îndoială, liderul de care România are nevoie acum.

Continue Reading

Politichie

România tăcută: Ce ne spune absenteismul despre nevoia de lideri autentici

Published

on

By

Uneori, cel mai puternic mesaj nu e cel strigat în stradă, ci cel rostit în tăcere, iar România ultimilor ani a tăcut. Milioane de oameni au ales, de la scrutin la scrutin, să nu mai meargă la vot. Nu pentru că nu le pasă, ci pentru că au obosit să creadă.

Această tăcere electorală, manifestată prin absenteism, este una dintre cele mai sincere forme de protest. Este forma prin care o societate dezamăgită spune: „Am fost acolo, am votat, am sperat. Și nimic nu s-a schimbat pentru mine.” Asta ar trebui să dea fiori oricărui om politic care mai crede că votul e doar o statistică de trecut în excel.

Alegerile care au vorbit prin absență

România a coborât, în ultimele decenii, spre fundul clasamentului european la participare electorală. La parlamentarele din 2020, doar 32% dintre români au votat. La europarlamentare, entuziasmul a fost episodic. La multe alegeri locale, în special în orașele mari, prezența nu depășește jumătate din electorat.

În spatele acestor cifre nu se ascunde apatia, ci o lipsă profundă de încredere. În partide. În lideri. În sistem. Oamenii nu mai cred că votul lor contează. Și mai grav, nu mai găsesc pe nimeni în care să creadă.

Când alegătorul nu mai vede diferența

În discursuri, aproape toți politicienii promit același lucru: reformă, cinste, competență. Realitatea este alta. Ajunși la guvernare, distanțele dintre stânga și dreapta se estompează. Ne ascundem după alianțe. Păstrarea puterii devine mai importantă decât folosirea ei în interes public. Funcțiile se negociază, nu se câștigă. Promisiunile se uită imediat ce se închid urnele.

Și atunci, alegătorul tace. Nu mai protestează, nu mai scrie pe Facebook, nu mai merge la vot. Se retrage.

Un lider autentic nu cere voturi. Le merită.

În această Românie tăcută, liderii autentici sunt rari, însă necesari. Un astfel de lider nu trebuie să fie perfect. Trebuie să fie coerent. Să inspire prin felul în care își trăiește principiile, nu prin cât de bine sună discursul.

Nicușor Dan este una dintre puținele figuri publice care au reușit să câștige încredere nu prin retorică, ci prin coerență. Nu prin apartenență de partid, ci prin distanțare față de compromis. Nu prin negociere de funcții, ci prin refuzul de a le tranzacționa.

Alegerile din 2024, în care a câștigat din nou Primăria Capitalei în ciuda unui context politic extrem de fragmentat, arată că oamenii nu au renunțat complet la speranță. Doar că au devenit mai exigenți. Mai greu de convins. Și pe bună dreptate.

Ce le datorăm celor care au tăcut

Tăcerea alegătorului nu este un abandon. Este o așteptare. O așteptare ca cineva să apară și să fie diferit. Mai sobru. Mai asumat. Mai interesat de binele public decât de binele propriu.

Această tăcere se poate transforma din nou în implicare – dar doar dacă liderii care vin în fața ei sunt reali. Dacă nu mint. Dacă nu se folosesc de funcții, de rețele, de marketing cinic.

România tăcută poate redeveni România vocală, însă doar în fața unui om în care să se regăsească. Iar acești oameni – când apar – trebuie susținuți. Fără echivoc. Fără teamă. Fără calcule electorale.

Un vot nu se câștigă prin afișe sau bannere. Ci prin încredere, iar încrederea nu se obține într-o campanie. Se construiește în ani de consecvență.

Într-o țară în care oamenii au învățat să se protejeze prin tăcere, liderii autentici sunt cei care au curajul să spună adevărul chiar și când nu e popular. Nicușor Dan este unul dintre puținii care nu au cerut tăcerii să devină aplauze. Ci au vorbit sincer, constant, cu respect.

Poate că nu va avea susținerea partidelor mari, dar are șansa de a câștiga ce e mai greu: susținerea oamenilor care au ales, de prea mult timp, să tacă.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2025 RĂSPÂNDACUL.ro