Alegeri legislative si prezidentiale, proteste in mai multe capitale ale lumii si noi informatii aparute in scandalul de spionaj in care lumina reflectoarelor e pusa pe Statele Unite. Asa ar putea fi sintetizate principalele evenimente internationale din acest sfarsit de saptamana. Dupa ce Barack Obama a asigurat-o saptamana trecuta pe Angela Merkel ca nu i-a fost interceptat telefonul, presa germana scrie in weekend ca NSA ar fi ascultat convorbirile cancelarului inca din 2002, iar liderul de la Casa Alba ar fi fost informat in 2010 de acest lucru. Cehii au iesit la vot pentru a alege un nou parlament, insa rezultatele scrutinului nu sunt incurajatoare, formarea unei coalitii de guvernare anuntandu-se dificila. Alegeri au loc si in Georgia, de data aceasta pentru functia de presedinte. Epoca lui Saachasvili se sfarseste iar sondajele arata ca locul lui ar urma sa fie ocupat de un fost profesor de filosofie. Marea Britanie se pregateste pentru cea mai puternica furtuna din ultimii ani iar Orientul Mijlociu continua sa fiarba, Israelul avertizand ca ar putea ataca Iranul.

Vezi mai jos care au fost principalele evenimente din acest sfarsit de saptamana

Scandalul de spionaj american contiune. Telefonul cancelarului Merkel ar fi fost interceptat incepand din 2002 iar Obama ar fi stiut din 2010

Presedintele SUA, Barack Obama, ar fi fost informat dupa 2010 ca serviciile secrete americane au interceptat comunicatiile Angelei Merkel incepand din 2002, cu trei ani inainte ca Merkel sa devina cancelar, scrie duminica presa germana, citata de AFP. Informatiile ies la iveala in contextul in care se pare ca liderul de la Casa Alba ar fi asigurat-o pe Merkel ca nu este la curent cu vreo operatiune de interceptare a acesteia si ca, in cazul in care ar fi stiut, i-ar fi pus punct imediat.

Casa Alba s-a vazut nevoita sa ii ofere asigurari si premierului britanic David Cameron ca telefonul lui nu a fost interceptat de catre NSA, scrie sambata agentia EFE, citata de Agerpres.

Pe de alta parte, politia braziliana solicita Statelor Unite o autorizatie pentru a-i interoga pe sefii companiilor Facebook, Microsoft, Google, Yahoo si Apple, in cadrul unei anchete cu privire la acuzatiile ca SUA ar fi spionat comunicatiile presedintelui brazilian, Dilma Rousseff, si ale colaboratorilor sai apropiati, precum si ale unor oficiali din cadrul companiei petroliere Petrobras, a anuntat postul de televiziune TV Globo, citat de AFP. Dupa izbucnirea scandalului, presedintele Dilma Rousseff a criticat dur spionajul american in fata Adunarii Generale a ONU. De asemenea, ea si-a anulat o vizita oficiala la Washington, prevazuta initial pentru octombrie.

Protest la Washinton fata de NSA: „Inchideti Big Brother”

Cateva mii de persoane au marsalui sambata pe Capitol Hill din Washington, protestand fata de strategia de supraveghere ale Guvernului, scoasa la iveala de consultantul NSA Edward Snowden, si solicitand o noua lege care sa reformeze programele de monitorizare ale NSA, considerate ca aduc atingeri vietii private, transmite Reuters. Manifestantii au afisat pancarte cu mesaje precum „Opriti spionajul in masa”, „Iti multumim , Edward Snowden” si „Inchideti Big Brother”. Organizatorii sustin ca circa 2000 de persoane au participat la actiune.

Manifestatie violenta la Sao Paulo: Circa 80 de persoane au fost arestate. Presedintele Dilma Rousseff condamna violentele

O manifestatie organizata la Sao Paulo in favoarea transportului public gratuit pentru elevi a degenerat vineri seara in violente, jafuri si ciocniri cu politia, transmite AFP citand presa locala. Autoritatile au arestat circa optzeci de persoane. In imaginile difuzate de televiziunile Globo si Folha din Sao Paulo se poate observa un autobuz in flacari si cum un grup de persoane fura  din distribuitoarele automate. Presedintele Dilma Rousseff a condamnat sambata violentele de strada.

Chile: Vaduvele unor soldati au dat in judecata pe liderul Partidului Comunist

Vaduvele a trei soldati chilieni l-au dat in judecata pe liderul Partidului Comunist, Guillermo Teillier, dupa ce acesta a recunoscut ca partidul sau a aprobat in 1986 un atentat la viata generalului Augusto Pinochet. Operatiunea esuata s-a soldat cu moartea a 5 soldati care ii asigurau protectia, si ranirea a altor 11. Femeile care l-au dat in judecata pe liderul comunist sustin ca vor sa il vada in inchisoare, drept pedeapsa pentru moartea soldatilor, transmite BBC.

Cehia: Social democratii au castigat alegerile legislative anticipate, urmati de populistii de la miscarea ANO si de comunisti. Formarea unei coalitii de guvernare se anunta dificila

Partidul social-democrat ceh (CSSD) a castigat alegerile legislative anticipate desfasute vineri si sambata, insa populistii de la miscarea ANO au suprins, reusind sa intre in Parlamentul de la Praga pe locul secund, inaintea comunistilor de la KSCM. In aceste conditii, formarea unei coalitii de guvernamant se anunta a fi dificila, transmite AFP. Potrivit rezultatelor finale, CSSD a obtinut de 20,45% din voturi in, plasandu-se inaintea miscarii populare ANO, fondata in 2011 de omul de afaceri de origine slovaca Andrej Babis (18,65%). Comunistii de la KSCM s-au plasat pe pozitia a treia, cu 14,91% din voturi. Alte patru partide au depasit pragul de 5%, necesar intrarii in Parlament: formatiunile de dreapta TOP 09 (11,99%) si ODS (7,7%), partidul crestin-democrat KDU – CSL (6,7%) si formatiunea populista Usvit (Zorii Democratiei Directe), a omului de afaceri ceho-japonez Tomio Okamura, cu 6,88%.

Alegeri prezidentiale in Georgia: Scrutinul marcheaza sfarsitul erei tumultoase a lui Mihail Saakasvili

Georgienii sunt chemati duminica la urne pentru desemnarea succesorului presedintelui prooccidental Mihail Saakasvili, favoritul scrutinului electoral fiind filosoful Ghiorghi Margvelasvili, candidatul taberei adverse, putin cunoscut publicului larg, transmite AFP. Scrutinul marcheaza sfarsitul tumultuoasei ere a lui Saakasvili, ajuns la putere in urma cu zece ani in contextul „Revolutiei Trandafirilor”, dar si sfarsitul unei institutii prezidentiale puternice care sa domine viata politica a fostei republici sovietice din Caucaz, cu o populatie de 4,5 milioane de persoane.

Marea Britanie se pregateste pentru cea mai puternica furtuna din ultimii ani

Milioane locuitori din Anglia si Wales au fost avertizati de autoritati sa se pregateasca pentru ploi abundente si vanturi de intensitatea celor specifice uraganelor aduse de furtuna care urmeaza sa loveasca duminica noaptea si luni, transmite BBC. Sunt asteptate vanturi cu viteza de 130km/h. Furtuna va lovi partea de sud-vest a tarii, indreptandu-se catre nord si est.

Proteste la Ankara: Politia turca a intervenit cu gaze lacrimogene pentru dispersarea unei manifestatii fata de taierea arborilor dintr-un campus universitar

Politia turca a utilizat, sambata, gaze lacrimogene pentru dispersarea a aproximativ 100 de studenti care protestau la Ankara fata de taierea arborilor dintr-un campus universitar, mai multi manifestanti fiind retinuti. Potrivit miscarii studentesti de stanga Genc-Der, care a organizat protestul in Piata Kizilay din Ankara, 26 de manifestanti au fost retinuti de fortele de ordine, potrivit Mediafax.

Paris: Protest al prostituatelor fata de un proiect de lege care prevede amendarea clientilor cu 1.500 de euro

In jur de 300 de prostituate, dintre care cele mai multe purtau masti albe sau rosii, au manifestat sambata la Paris impotriva unui proiect de lege al Partidului Socialist (la putere) ce vizeaza penalizarea clientilor, potrivit AFP. Textul propunerii prevede o amenda de 1.500 de euro pentru cei care apeleaza la prostituate, sanctiunea dublandu-se in caz de recidiva.

Proteste anti-austeritate in Portugalia

Cateva mii de persoane au manifestat sambata la Lisabona impotriva politicii de austeritate impusa de guvernul portughez in schimbul ajutorului financiar acordat de creditorii internationali, transmite AFP, precizand ca mitinguri de protest s-au desfasurat de asemenea la Porto (nord) si in alte circa zece orase. Mobilizarea s-a facut la apelul miscarii apolitice „Que se lixe a troika” („Troica sa se care” – troica creditorilor – Uniunea Europeana, Fondul Monetar International si Banca Centrala Europeana).

Un oras norvegian a amplasat oglinzi imense pe un deal pentru a lumina mai bine valea in care se afla localitatea

Orasul norvegian Rjukan a instalat oglizi imense pe varful unui deal astfel incat sa lumineze intunecata vale in care se afla localitatea, trasnmite The Telegraph. Rjukan, un oras cu 3.500 de locuitori situat la o distanta de 160 km west de Oslo, este inconjurat de dealuri abrupte, acoperite de paduri, care impiedica, timp de 6 luni pe ani, ca lumina directa de la soare sa ajunga asupra orasului. Astfel ca autoritatile locale au decis sa instaleze pe dealuri  3 oglinzi controlate cu ajutorul unui computer, acestea urmand sa fie ajustate astfel incat sa reflecte cat mai bine lumina solara.

„Inventatorul” doner kebab, Kadir Nurman, a incetat din viata

Kadir Nurman, un imigrant turc creditat cu inventarea felului de mancare doner kebab, a incetat din viata la varsta de 80 de ani, in Berlin, informeaza BBC. Nurman si-a facut un stand in Berlin in 1972 si a inceput sa vanda carnea facuta la rotisor si salata intr-o lipie, mai degraba decat pe farfurie cum se obisnuia.  Observand ritmul accelerat al vietii din Berlin, Nurman s-a gandit ca astfel kebabul putea fi mancat mai usor.

Jovanka Broz, vaduva lui Tito, a fost inmormantata la Belgrad, cu onoruri militare

Jovanka Broz, vaduva liderului comunist al fostei Iugoslavii, Josip Broz Tito, a fost inmormantata sambata la Belgrad, cu onoruri militare, langa sotul ei, informeaza The Telegraph. Jovanka Broz a murit la 20 octombrie, la varsta de 89 de ani, dupa ce, timp de doua luni, a fost internata la terapie intensiva intr-o clinica din Belgrad. La ceremonie au luat parte mii de persoane venita sa aduca un ultim omagiu sotiei fostului lider comunist. Sicriul Jovankai Broz a fost depus intr-o cripta adiacenta mormantului sotului ei, in „Casa Florilor”, o sera construita pentru Tito in 1975 in apropierea resedintei in care locuia, in cartierul Dedinje. Israelul ameninta ca ar putea ataca Iranul, dupa aparitia unor noi informatii despre programul nuclear al Teheranului

Israelul avertizeaza ca ar putea ataca Iranul, in contextul in care specialisti internationali
afirma ca regimul islamist de la Teheran ar putea avea in circa o luna suficient uraniu purificat la nivelul necesar fabricarii unei bombe atomice. Institutul american pentru Stiinta si Securitate Internationala a anuntat intr-un raport ca Iranul ar putea produce in aproximativ o luna suficient uraniu imbogatit pentru fabricarea unei bombe nucleare, informeaza ziarul USA Today, citat de Mediafax.

Irak: Zece masini-capcana au explodat duminica in provincia Bagdad: 49 de persoane au murit

Zece masini-capcana au explodat duminica in zone predominant siite din Bagdad si din jur, provocand moartea a cel putin 37 de persoane, au afirmat surse medicale si ale politiei, iar un atacator a detonat o bomba vizand mai multi soldati care stateau la coada pentru a-si primi solda, transmite Reuters. Numarul total al victimelor se ridica la 49.

Arabia Saudita: Femeile boicoteaza interdictia de a conduce

Mai multe femei din Arabia Saudita s-au urcat sambata la volan in mai multe orase din tara, incalcand interdictia de a conduce, una dintfArabre regulile rezistente ale conservatoarei societati saudite. Multe dintre ele s-au inregistrat in timp ce conduceau, anuntat activistii pentru drepturile omului, citati de The New York Times. Circa 60 de femei au participat la actiune. Actiunea lor este cea mai mare incalcare a interdictiei de a conduce, Arabia Saudita fiind singura tara din lume cu o astfel de regula.Nu au fost raportate arestari, fapt ce sugereaza ca e posibil ca autoritatile sa fi decis tacit sa ignore incalcarea.

Interdictia de a conduce a devenit si subiectul unui video satiric realizat de un activist si artist saudit, Hisham Fageeh.


Autoritatile chineze sustin ca un jurnalist a admis scrierea unor articole false denuntand coruptia. Ziarul care a publicat articolele a transmis scuze publice

Chen Yongzhou, un jurnalist chinez aflat la inchisoare, a recunoscut sambata ca a scris articole false denuntand coruptia din institutiile publice, transmite BBC. Analistii avertizeaza insa ca este posibil ca ziaristul sa fi fost fortat sa isi asume astfel de activitati. La o zi dupa, publicatia New Express, care a publicat articolele in discutie, si-a cerut scuze publice. Chen Yongzhou a fost arestat pentru ca a denuntat coruptia din sistemul de stat, criticand activitatile unei companii publice. Presa de stat chineza sustine ca jurnalistul a recunoscut ca a scris articole false in schimbul banilor.

Premierul nipon: Japonia este pregatita sa faca fata Chinei

Premierul Japoniei, Shinzo Abe, a declarat intr-un interviu publicat sambata, ca tara sa este gata sa se impuna in fata Chinei, in contextul in care Beijingul ameninta sa loveasca in cazul in care este provocat, transmite Reuters. Shinzo Abe a afirmat ca Japonia ar trebuia sa prea comanda aparandu-se fata de ceea ce el a numit o posibila incercare a Chinei de a recurge la forta pentru a-si atinge tintele diplomatice.

Afganistan: 17 persoane care mergeau la o nunta au fost ucise intr-un atac cu bomba

Pana la 17 persoane au fost omorate duminica dupa ce o bomba a explodat pe marginea unui drum din provincia afgana Ghazni, la sud de capitala Kabul, transmite BBC. Victimele, in mare parte femei si copii, se aflau intr-un microbuz si mergeau la o nunta. Talibanii au negat ca ar fi responsabili pentru atac.

Wikipedia a lansat un serviciu pilot in Kenya, prin care trimite articole prin SMS

Enciclopedia online Wikipedia, lucrand in parteneriat cu operatorul mobil Airtel, a lansat un serviciun pilot prin care trimite articole prin mesaje text, transmite BBC. Serviciul este orientat in principal catre utilizatorii din Africa, vizand sa ajunga la perosanele care nu au acces la internet. Deocamdata serviciul este testat in Kenya, pe o perioada de 3 luni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here