Tumorile mamare în cazul pisicilor se dezvoltă din cauza creșterilor bruște în nivelul hormonilor la femelele de pisică. Asta se întâmplă atunci când, popular, pisica este în călduri. Știai că 85% din cazurile sunt maligne și că tumorile sunt o problemă uriașă pentru pisici?

Una dintre cele mai eficiente metode de prevenire a tumorilor mamare este sterilizarea. Riscul ca o pisică sterilizată să prezinte tumori scade considerabil, mai ales în cazul uneia sterilizate înainte de 6 luni.

Care sunt simptomele tumorilor mamare?

Tumorile mamare se vor prezenta pentru început ca mici mase ce se ascund sub piele. Odată cu trecerea timpului, ele vor începe să devină agresive și se pot transforma ușor, ușor în ulcerații.

Dacă pisica ta se linge excesiv, saliva ei poate genera infecții cu miros neplăcut. Du-o de urgență la un cabinet veterinar Suceava. Poți merge direct la sigur, alegând Nord Vet. Problema a ajuns prea departe, așa că este important ca medicul veterinar să ia măsuri în cel mai scurt timp posibil.

Cum îți dai seama dacă pisica ta are tumori mamare?

Cele mai multe tumori mamare pot fi depistate de către medicul veterinar la o primă examinare, însă și stăpânii le pot observa acasă.

Tumorile mamare la pisici sunt de obicei nedureroase, însă odată cu trecerea timpului, atunci când cresc, ele se pot transforma extrem de ușor în răni. Pentru a vedea dacă o tumoră este malignă sau benignă se apelează la biopsie.

Medicul veterinar din Suceava sau din oricare alt oraș al țării, atunci când descoperă o tumoră mamară, îți va recomanda și următoarele investigații:

  • ecografii abdominale;
  • radiografii la torace cu scopul de a măsura gradul de extindere a tumorii;
  • analize de sânge și urină.

Cum se tratează tumorile mamare la pisici?

Toate tratamentele includ îndepărtarea chirurgicală a tumorii și a țesutului înconjurător. În funcție de stadiul tumorii, dar și de zona în care se dezvoltă, medicul veterinar de la Nord Vet s-ar putea să îți recomande eliminarea ganglionilor limfatici sau  glandelor mamare alăturate.

O altă opțiune este și îndepărtarea întregului lanț mamar pentru a reduce riscul apariției unei noi tumori mamare.

Să știi că eliminarea tumorilor mamare chirurgical nu este o metodă de care trebuie să te sperii. În medie, pisicile sunt trimise acasă în primele 1-5 zile de la intervenție. Totul depinde de evoluția lor.

Ce restricții există după eliminarea chirurgicală a tumorilor mamare?

După ce îți primești pisica acasă, trebuie să știi că este necesar ca aceasta să poarte guler medical timp de 10-14 zile. De asemenea, să nu o lași afară pentru două săptămâni, timp în care intervenția ar trebui să se vindece complet.

Ai mare grijă de zona afectată! Este responsabilitatea ta îți bandajezi și să întreții o igienă corectă în acea zona. De asemenea, pentru litieră folosește un așternut din hârtie.

Dacă ești din Suceava și alegi serviciile clinicii veterinare Nord Vet, medicii veterinari îți vor oferi și mai multe sfaturi despre cum poți face perioada de recuperare una plăcută pentru pisica ta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here