Actorul american Nicolas Cage a primit, sâmbătă seară, la Cluj-Napoca, la TIFF, Trofeul Transilvania pentru Contribuția Adusă Cinematografiei Mondiale, acesta spunând că va pune distincția pe noptiera de lângă pat și inima i se va încălzi când se va gândi la prietenii din Transilvania, scrie Mediafax.

Președintele TIFF, Tudor Giurgiu, a declarat, la Casa de Cultură a Studenților, unde a urcat pe scenă înaintea proiecției filmului „Face/Off” alături de Nicolas Cage, căruia i-a înmânat Trofeul Transilvania pentru Contribuția Adusă Cinematografiei Mondiale, că actorul american „a făcut o grămadă de filme” și a lucrat cu regizori esenţiali din istoria cinematografului mondial, precum Francis Ford Copppola, fraţii Cohen, David Lynch, John Woo, Brian de Palma, Martin Scorsese. „A abordat, probabil, cu o versatilitate unică, genuri diferite, a început cu comedii romantice în anii `80, a făcut filme de acţiune cu bugete importante, a făcut filme horror. Dar a ales să lucreze cu inteligenţă, dar şi cu regizori care au avut bugete mai mici, a făcut filme independente”.

Nicolas Cage a mulțumit „prietenilor” din Transilvania pentru trofeul din partea TIFF și a spus că îi place cum sună „Transylvania Trophy”, arătând că este foarte fericit să se afle înapoi în România, unde a făcut două filme – „The Dying of the Light” și „Ghost Rider – Spirit of Vengeance”.

„Ambele experiențe au fost minunate, de aceea m-am întors ca să vă mulțumesc personal. Vă mulțumesc pentru onoarea pe care mi-o faceți cu Trofeul Transilvania. Am crezut întotdeauna în spiritul locului și cred că trebuie să mă las inspirat de acest spirit, iar aici în România am simțit un puternic și bun spirit care m-a influențat și pe mine în munca mea. Fie că a fost vorba de efectul țării dvs asupra imaginației mele datorită cărții <<Dracula>> al lui Bram Stoker, a istoriei lui Vlad Țepeș, ori a experienței prin care am înnoptat în Castelul lui Dracula și a minunaților Munți Carpați, toate m-au inspirat pe deplin astfel că aș dori să mai fac încă un film aici cu voi. Vă mulțumesc încă o dată pentru Trofeul Transilvania, îl voi pune pe noptiera de lângă patul meu iar când mă voi simți singur la ora 3 dimineață, mă voi gândi la prietenii mei din Transilvania, la copiii nopții, la lupi și lilieci, la contele Dracula însuși iar atunci inima mea se va încălzi”, a spus Cage.

Actorul a subliniat că speră ca duminică, la masterclass-ul pe care îl va susține în fața publicului de la Cluj-Napoca, să poată împărtăși din experiența lui tinerilor cineaști, actori sau regizori.

După ce a primit trofeul, Nicolas Cage nu a stat la film și a plecat imediat după premiere.

Cinefilii prezenți la TIFF se vor întâlni cu Nicolas Cage și duminică la un masterclass, moderat de directorul artistic al festivalului, Mihai Chirilov.

Născut pe 7 ianuarie 1964 într-o familie de origine italiană, plină de personalități din lumea filmului, Nicolas Kim Coppola și-a dorit încă de mic copil să devină actor, inspirat fiind de idolul său James Dean. După ce a urmat cursurile Școlii de Teatru, Film și Televiziune UCLA, a încercat să-l convingă pe unchiul său, legendarul regizor Francis Ford Coppola, să-i acorde șansa de a apărea pe marele ecran. În 1982 a debutat cu un rol minor în comedia „Fast Times at Ridgemont High”, iar după numai un an a fost distribuit în primul său rol principal – adolescentul punk din „Valley Girl”. Din dorința de a-și câștiga faima în mod independent și pentru a evita nepotismul, a renunțat la numele de Coppola în favoarea lui Cage, după Luke Cage, unul dintre personajele sale preferate din colecția de benzi desenate Marvel Comics.

Unul dintre rolurile sale de referință rămâne cel al scenaristului alcoolic din Leaving Las Vegas (1995, r. Mike Figgis), care i-a adus Premiul Oscar și Globul de aur pentru cel mai bun actor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here