Administraţia preşedintelui american Donald Trump era aşteptată miercuri la tribunal pentru a se apăra de acuzaţiile că o întrebare referitoare la cetăţenie despre care a propus să fie adăugată la recensământul din 2020 a fost concepută special şi confidenţial de un strateg politic pentru a întări puterea de vot a republicanilor, relatează AGERPRES

Audierea de miercuri a fost convocată de judecătorul districtual Jesse Furman din Manhattan, după ce mai multe grupări pentru drepturile omului, între care Comitetul arabo-american antidiscriminare, au reclamant că Thomas Hofeller – consultant politic republican între timp decedat – a jucat un „rol semnificativ” în planificarea întrebării respective.

Citește și: Ascensiune fulminantă a lui Rareș Bogdan! Ce va conduce – ‘Votul a fost unanim’

Luni, administraÅ£ia Trump a dezminÅ£it că Hofeller, care a murit în august anul trecut, la 75 de ani – s-ar fi aflat în spatele controversatei propuneri, afirmând că este vorba de o „teorie a conspiraÅ£iei” şi o „campanie de ultim moment pentru a deturna o decizie a CurÅ£ii Supreme” privind iniÅ£iativa administraÅ£iei.

Curtea Supremă urmează să se pronunţe înainte de sfârşitul lui iunie cu privire la oportunitatea includerii întrebării propuse de administraţia Trump în chestionarele pentru recensământul din 2020.

Citește și: Șeful Poliției, dezvăluire în cazul polițistului ucis: ‘La sfârșitul săptămânii’

Potrivit reclamanÅ£ilor, Hofeller a conchis în urma unui studiu din 2015 că a-i întreba pe respondenÅ£ii din cadrul recensământului dacă sunt cetăţeni americani „ar fi în mod clar în dezavantajul democraÅ£ilor” şi „în avantajul republicanilor şi albilor nehispanici”.

Reclamanţii au mai afirmat că Hofeller a fost autorul real al unui proiect de scrisoare din partea Departamentului Justiţiei către cel al Comerţului în care cerea adăugarea unei întrebări referitoare la cetăţenie la recensământul din 2020.

Citește și: Un greu din PSD îl face praf pe Liviu Dragnea: ‘Să scăpăm de acest personaj’

Or, potrivit criticilor, o astfel de întrebare ar influenţa în mod semnificativ rezultatul recensământului, descurajând de la completarea formularelor familii de imigranţi şi latino-americane, de teamă că informaţiile pe care le dezvăluie vor fi puse la dispoziţia poliţiei.

Citește și: Undă verde! O companie-gigant face sute de angajări în România

Mai mult, politicieni democraţi, militanţi pentru drepturile imigranţilor şi unii specialişti în demografie au atras atenţia că o subestimare a populaţiei reale ar priva o serie de comunităţi atât de fonduri cât şi de reprezentare politică, având în vedere că rezultatele recensământului stabilesc modul de distribuire a ajutorului federal şi a locurilor din Congres.

Raspandacul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here