(Preluare National – Catalin Tache):

Continuam astazi publicarea mai multor fragmente din raportul contrainformativ intrat in posesia noastra si in care se aduc acuzatii grave privind presiunile absolut halucinante exercitate asupra unor inalti demnitari ai statului roman pentru ”deturnarea” atribuirii contractului de1,6 miliarde euro privind  achizitia a patru corvete multifunctionale necesare modernizarii Marinei Militare a Armatei Romane. Si dupa cum scrie negru pe alb in documentul aflat inclusiv pe masa de lucru a premierului si presedintelui Romaniei, dar aflat totodata si in analiza principalilor parteneri straini ai Romaniei, pretul ar fi fost pur si simplu ”umflat” cu nu mai putin de 150 milioane euro pentru fiecare corveta! Fiind vorba astfel despre un prejudiciu de 600 milioane de euro, ceea ce si explica in mare masura miza financiara uriasa a ”Listei de Programe de Inzestrare Esentiale”.

Ca si faptul ca inalti demnitari ai sistemului de siguranta nationala, de la secretari de stat si generali comandanti de structuri vitale ale Armatei  au ajuns sa fie amenintati pe fata, in stil mafiot, inclusiv de ofiteri de informatii a caror misiune era tocmai sa-I protejeze de astfel de presiuni! Insa pana cand itele intregii afaceri vor iesi la iveala in urma anchetei penale declansata in urma sesizarii nr. A-272 din 11.01.2019, inaintata sefului Parchetului Militar de pe langa Curtea Militara de Apel, procurorul militar general de brigada magistrat Adrian Cornel Nicolau, ample operatiuni contrainformative se afla in plina derulare pentru documentarea ”Dosarului Corveta”. Iar implicarea intempestiva in acest caz a ”fantomelor” contrainformative este pe deplin justificata tocmai de ”jocul dublu” de care sunt suspectate anumite cercuri de influenta din servicii…

”Gaura” din CV-ul lui Les

De asemenea, raportul scoate in relief graba suspecta cu care a fost data Hotararea de Guvern nr. 906 din 29.11.2016, ”fara ca mai intai sa fie obtinuta aprobarea prealabila pentru initierea procedurii de atribuire”! Asta desi ”avand in vedere faptul ca valoarea estimata a contractului fara TVA este mai mare decat echivalentul in lei a 100 milioane euro, Ministerul Apararii Nationale a transmis Parlamentului Romaniei, in data de 18 octombrie 2016, scrisorile prin care se solicita aprobarea prealabila pentru initierea procedurii de atribuire, asa cum prevede art. 51, alin. 2 din OUG 114/2011 privind atribuirea anumitor contracte de achizitii publice in domeniile apararii si securitatii”. Numai ca exista suspiciuni ca tocmai pentru a se ”acoperi” astfel uriasa ”diferenta de pret” pe corveta, ”HG nr.906 din 29.11.2016 a fost adoptata fara respectarea cerintei obligatorii ca mai intai  sa fie obtinuta aprobarea prealabila pentru initierea procedurii de atribuire”. Mai mult, ”in cazul HG 906/29.11.2016  initiator a fost Ministerul Apararii Nationale prin Departamentul pentru Armamente, tocmai in perioada in care acesta era condus de Gabriel Beniamin Les, persoana care spre deosebire de alte mentiuni din CV-ul pe care il are postat pe pagina oficiala a MApN, la perioada in care a ocupat respectiva functie are inscrisa fara referire exacta, perioada octombrie 2015 – octombrie 2016. In timp ce pentru perioada in care a ocupat si ocupa functia de ministru are inscrisa cu exactitate perioadele de ocupare a functiei, respectiv 5 ianuarie 2017 – 29 iunie 2017 si 20 noiembrie 2018 –prezent, ceea ce nu pare deloc intamplator” se mai scrie in raport.

”Frontieristul” lui Fifor!

In ordine cronologica, raportul contrainformativ atrage atentia si ca ”o preocupare deosebita privind aprobarea circumstantelor si procedurii specifice aferente programului de inzestrare cu corvete a manifestat ulterior si Mihai Viorel Fifor in perioada in care a ocupat functia de ministru al Apararii Nationale, in acea perioada fiind initiata si Hotararea Guvernului nr.48/2018. Act normativ care contine prevederi incorecte privind atribuirea acordului cadru destinat achizitiei celor patru corvete multifunctionale, in conditiile satisfacerii interesului esential de securitate. In vederea gestionarii acestei probleme extrem de complexe din multe puncte de vedere, Mihai Viorel Fifor a transferat de la Politia de Frontiera pe comisarul sef de politie Cosmin David Isaila, desi acesta obtinuse la data de 23.08.2017 nota de 5,57 la concursul organizat pentru incadrarea functiei de sef serviciu la Serviciul de Supraveghere si Control Naval, Directia de Supraveghere si Controlul Trecerii Frontierei. Acesta a fost totusi transferat la MApN si i-a fost echivalat gradul profesional de comisar sef de politie cu cel de comandor, apoi a fost imputernicit sa exercite atributiile functiei de comanda de director al Directiei Management Contracte, structura care are in responsabilitate marile contracte de inzestrare ale MApN, derulate prin intermediul Departamentului pentru Armamente.  Criteriile ce au fost avute in vedere, motivele oficiale si/sau utilitatea pentru transferarea la MApN a ofiterului de politie nu au putut fi identificate, insa exista suspiciuni rezonabile ca acestea au avut legatura cu programul de achizitie a corvetelor. De pe pozitia pe care o ocupa acesta a convocat Consiliul de Achizitii, deciziile luate vizand tocmai acest program de inzestrare cu corvete”.  O alta suspiciune a mandatului de ministru a lui Mihai Fifor se refera si la faptul ca ”in intreaga perioada in care a ocupat functia de ministru al Apararii, Mihai Viorel Fifor a avut la sediul Ministerului Apararii Nationale un numar important de intalniri cu ambasadoarea Frantei la Bucuresti, pentru care in mod cert nu a avut acordul prealabil al primului ministru si pe care nu l-a informat despre continutul discutiilor purtate. Desi informatiile noastre arata ca tema centrala a discutiilor a fost tocmai pe tema programului de inzestrare a Armatei”. Intersanta este si referirea despre ”preferinta  acordata la MApN pentru selectia furnizorilor de produse si servicii militare in foarte multe cazuri, in conditiile stabilite arbitrar  si care descalifica ab initio agentii economici israelieni, desi ofertele acestora sunt mai avantajoase decat cele selectate”.

Plangerea la Parchetul Militar!

In data de 11.01.2019, Departamentul pentru Armamente din cadrul MApN depunea la Parchetul Militar de pe langa Curtea Militara de Apel plangerea  bazata pe raportul de audit prin care fusesera identificate ”mai multe vicii de procedura, care pot conduce la vulnerabilizarea actului decizional : au fost impuse restrictii tehnice prin documentatia descriptiva; modul in care s-au formulat anumite solicitari de clarificari si raspunsurile primite de la ofertanti; limitarea accesului la procedura prin impunerea de cerinte privind asocierea ofertantilor cu santiere navale din Romania, corelat cu natura capitalului acestora; diseminarea in mass- media a unor date si informatii clasificate secret de serviciu referitoare la caracteristici tehnice  si performante ale navei, sistemului de lupta, precum si ofertele confidentiale in publicatiile (…); modul de stabilire a valorii estimate a corvetelor la data initierii procedurilor, in conditiile in care solutia tehnica optima a fost identificata la finalul etapei de dialog”.

Constrangeri din partea lui Fifor si Les

Odata intrati in ”hora”, atat Mihai Fifor, cat si Gabriel Les se pare ca nu au mai putut da inapoi… Asta desi, dupa cum reiese dintr-un document  care va ”arunca in aer DNA”-ul, desi cei doi ministri au fost informati legal cu privire la ”vicierea procedurii de convocare a CODA, CSC si de luare a unei decizii cu impact major in vederea ocrotirii interesului public in aceasta situatie cu reale riscuri la adresa asigurarii capacitatii de aparare, cu potential de prejudiciere a bugetului MApN”. Numai ca in loc de informarea obligatorie a CSAT-ului s-a trecut la presiuni socante: ” in mod repetat s-a incercat constrangerea mea de catre conducerea ministerului care mi-a cerut sa fac abstractie despre aceste aspecte si in calitatea pe care o am sa procedez la atribuirea acordului cadru destinat achizitei celor patru corvete catre un anume candidat. In vederea realizarii scopului mentionat, mai intai a fost evocata posibilitatea de a fi eliberat din functie, iar apoi mi s-a comunicat in mod direct ca se va cere eliberarea mea din functie daca nu dau curs solicitarii de a face abstractie de aspectele negative constatate si nu procedez la atribuirea acordului cadru destinat achizitiei celor patru corvete multifunctioanle catre un anumit candidat”!!!

 

 

Articolul Atac mafiot la varful MApN! apare prima dată în Ziarul Incisiv de Prahova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here