VÄ spuneam atunci cÄ rar mi s-a întâmplat sÄ aud cÄ existÄ asemenea intensitate a trativelor, fiecare partide politic din Statele Membre care vor sÄ conteze în structurile viitoare trimiţând la luptÄ tot ce aveau mai bun ca negociatori, mai ales în zona diplomaÅ£iei parlamentare, acolo unde se pun la punct înÅ£elegerile foarte complicate ce duc la desenul final al geografiei politice din Parlamentul European. O configuraÅ£ie decisivÄ pentru conturarea, dezbaterea Åi apoi acceptarea sau respingerea proiectelor lansate în interiorul PE sau de Comisie Åi dau o idee asupra sensului în care va putea sÄ evolueze negocierea cu Consiliul.
Ãn consecinÅ£Ä, vÄ prezint viitoarea structurÄ de putere din Parlamentul European cu titlu informativ, aÅa cum ar face-o colegii mei din Argentina sau Japonia, ca un fel de curiozitate, parte componentÄ a culturii generale în relaÅ£ii internaÅ£ionale.
SÄptÄmâna viitoare, europarlamentarii vor trebui sÄ voteze structura comisiilor Åi bÄtÄlia este amarnicÄ Åi încÄ deschisÄ. Åi iatÄ de ce. DeocamdatÄ, existÄ surse care vorbesc despre decizia reieÅitÄ din negocierea între Åefiii de grupuri privind o repartiÅ£ie de posturi, foarte interesantÄ ca listÄ dar care, repet, trebuie confirmatÄ de votul de sÄptÄmâna viitoare. Lista e interesantÄ Ã®n sensul cÄ, în mare, aduce în faÅ£Ä grupul PPE care, în calitate de câÅtigÄtor al celui mai mare numÄr de mandate, primeÅte (sau ar primi) Åi cel mai mare numÄr de posturi de preÅedinte de comisie.
IatÄ, dupÄ cei de Le Point, cum ar putea arÄta structura comisiilor din Parlamentul european, aÅa cum au fost ele negociate între grupurile politice, rÄmase cu unul mai puÅ£in dupÄ ce extremistul britanic Nigel Farage nu a reuÅit sÄ convingÄ suficient de mulÅ£i europarlamentari pentru a forma propriul grup (deloc important deoarece, oricum, aÅa cum stau acum lucrurile, UK va pÄrÄsi în fine blocul comunitar pe 31 octobrie).
PPE va avea Åapte comisii: afaceri externe, cultura, dezvoltarea, industria, problemele constituÅ£ionale, petiÅ£ii Åi, poate cea mai importantÄ dintre toate, comisia pentru control bugetar.
S&D (social-democraÅ£ii) vor deÅ£ine patru comisii: afaceri economice, comerÅ£ internaÅ£ional, libertÄÅ£i civile, drepturile femeilor Åi egalitatea de gen precum Åi comisia pentru drepturile omului
Deutsche Welle:
Dat fiind cÄ nu e încÄ limpede ce fel de acord Brexit va exista sau dacÄ Marea Britanie va reuÅi pânÄ la urmÄ sÄ ajungÄ la o înÅ£elegere cu UE, e greu de estimat care va fi impactul ieÅirii Londrei din Uniunea EuropeanÄ pentru femei – în calitate de angajate, consumatoare Åi utilizatoare de servicii publice.
Oricum ar fi, realitatea e cÄ acordurile comerciale pot avea efecte diferite asupra bÄrbaÅ£ilor Åi femeilor, în funcÅ£ie de situaÅ£ia financiarÄ sau de responsabilitÄÅ£ile pe care le au în familie.
„Femeile sunt mai vulnerabile la schimbÄrile acordurilor comerciale, fie cÄ e vorba de o mai mare liberalizare sau de mai multe restricÅ£ii. Åi anume pentru cÄ e mai dificil pentru femei sÄ profite de noi oportunitÄÅ£i Åi sunt mai vulnerabile faÅ£Ä de un impact negativ”, apreciazÄ Dr. Mary-Ann Stephenson, directorul UK Women’s Budget Group Åi co-autoarea unui studiu privind efectele Brexitului asupra femeilor. „Femeile nu dispun de aceeaÅi mobilitate ca bÄrbaÅ£ii Åi nici de acelaÅi nivel salarial”, a adÄugat Stephenson pentru DW.
Un dezavantaj pentru femei
Studiul amintit relevÄ cÄ Ã®n cazul în care nu se va ajunge la o înÅ£elegere cu Bruxelles-ul Åi economia britanicÄ va fi afectatÄ puternic, pierderea multor locuri de muncÄ va fi inevitabilÄ, mai ales în sectoarele bazate pe comerÅ£ul cu UE, cum ar fi industria de îmbrÄcÄminte Åi textile, în care majoritatea lucrÄtorilor sunt femei.
Ziarul Financiar:
Bitdefender, a doua cea mai valoroasÄ companie antreprenorialÄ româneascÄ, dupÄ UiPath, tocmai s-a mutat lângÄ âborcanul cu miereâ, adicÄ Ã®n mijlocul campusului studenÅ£esc din GrozÄveÅti construit de CeauÅescu în anii ’80 Åi care dupÄ douÄ-trei decenii a devenit unul dintre principalii furnizori de creiere pentru multinaÅ£ionale, dar Åi pentru firme româneÅti.
Pe lângÄ firmele din IT care aleargÄ dupÄ creiere româneÅti, în joc au intrat Åi fondurile de investiÅ£ii Åi bÄncile din România. BCR Åi-a lansat propriul accelerator de business â InnoviX, împreunÄ cu UiPath, Google for Startups, Mindspace Åi European Center for Services Investments and Financing.
Techcelerator, un program de mentorat al fondului de investiÅ£ii GapMinder, în parteneriat cu Globalworth, EY România Åi Banca Transilvania, tocmai a selectat Åapte start-up-uri româneÅti care vor primi o finanÅ£are iniÅ£ialÄ de 350.000 de euro, în schimbul unei pÄrÅ£i din companie.
Pentru acest gen de finanÅ£are s-au bÄtut 185 de start-up-uri, dintre care 26 au fost preselectate, iar în final 7 vor primi banii.
Ãn IT, salariul mediu a ajuns în aprilie 2019 la 7.200 de lei net (adicÄ 1.525 de euro), la care se adaugÄ beneficii âfÄrÄ numÄrâ. Acum 10 ani salariul mediu în IT era de 2.600 de lei (adicÄ 650 de euro, în cursul euro de atunci).
DacÄ România ar fi avut nu 120.000-130.000 de âcreiereâ din IT, ci 300.000, companiile le-ar fi absorbit imediat.
Problema este cÄ România nu poate produce anual atâtea creiere în IT, dar Åi în inginerie, cât cere piaÅ£a.
Raspandacul.ro