Cabina de dus este destul de familiara, deoarece este compacta, economiseste spatiul si are o serie de functii suplimentare. Conform designului, cabinele de dus sunt impartite in trei tipuri: deschide, inchise, combinate.
Cabina de dus model deschis
Cabina dus de tip deschis, este integrata in aspectul baii. Este realizata cu o cadita de podea amplasata in coltul baii. Unul sau doi pereti din structura dusului se completeaza cu peretii baii. O alta caracteristica a modelelor deschise este lipsa bazei de sus. Modelul de tip deschis are montat un cap de dus cu un furtun flexibil conectat la mixer. Modelul de tip deschis, in general, este destinat spalarilor rapide. In locul caditei, cabina dus poate fi monolita, turnata din beton de calitate superioara si finisata cu placi ceramice cu suprafata antiderapanta. Peretii cabinei de dus sunt realizati din sticla sau din plexiglas pe profile metalice din aluminiu, alama sau otel, acoperite cu un strat rezistent la coroziune.
Cabine de dus modele inchise
Modelele inchise au un design complet autonom, fiind alcatuite cu pereti si acoperis. Cu alte cuvinte este o cabina de dus portabila care poate avea un numar mare de functii suplimentare si care, daca este necesar, este usor de demonstrat in cazul mutarii sau reparatiei. Cel mai adesea pentru modelele inchise se folosesc cadite de acril sau otel inoxidabil. Elementele de sustinere a structurii si a plafonului cabinei de dus sunt realizate din metal cu o acoperire rezistenta la coroziune sau compusi puternici de polimeri, iar peretii laterali ai modelelor inchise, precum si a modelelor deschise, sunt realizate din sticla transparenta sau translucida sau din plexiglas. In medie, o cabina dus model inchis, costa mai mult decat un model deschis.
Cabine de dus modele combinate
Cabinele de dus combinate sunt dotate cu o cadita foarte adanca din acril, fonta sau otel inoxidabil. Cabinele de dus combinate sunt realizate cu pereti, iar partea superioara poate fi deschisa sau inchisa, in functie de preferinta. Acest design combinat are toate avantajele bailor moderne, de exemplu, jacuzzi sau hidromasaj, precum si toate avantajele cabinelor de dus, cum ar fi dusul Charcot, dusul cascada sau dusul tropical. Cabinele de dus combinate sunt in mod semnificativ mai spatioase fata de dusurile obisnuite. Din acest motiv, astfel de modele sunt recomandate numai pentru baile cu o suprafata mare. In medie, pretul cabinelor de dus combinate este mai mare si variaza in functie de dotari.
Cabina dus – Dimensiuni si forme
In functie de tipul de constructie si de model, cabina dus poate avea o varietate de dimensiuni. Alegerea modelului optim se face in functie de functionalitatea acesteia, fiind necesar sa se tina cont de dimensiunea baii si de anumite caracteristici ale locatiei in baie. Daca luam in considerare modele clasice, atunci dimensiunile pot fi:
- Modele deschise si inchise cu dimensiuni de 80×80 cm, 90×90 cm, 100×100 cm.
- Modele combinate cu geometria dreptunghiulara si patrata, cu dimensiuni de 80×120 cm, 90×120 cm, 90×160 cm, 125×125 cm si 150×150 cm.
Daca zona baii este mica, atunci poti iesi din situatie, cumparand o cabina de dus cu geometrie neregulata – sub forma unui semicerc sau chiar un model de colt in care cadita are forma unui semicerc.
Articolul Cum alegi o cabina de dus apare prima dată în Ziarul Incisiv de Prahova.