Europa nu poate fi considerată ca fiind pe deplin unită fără ţările din Balcanii de Vest, a declarat ministrul de externe polonez Jacek Czputowicz în timpul ceremoniei de deschidere a Summitului UE-Balcanii de Vest, joi, la Poznan, informează dpa potrivit Agerpres.

„Printr-o cooperare mai strânsă cu ţările din Balcanii de Vest dorim în primul rând să întărim stabilitatea şi dezvoltarea regiunii”, a declarat oficialul polonez, potrivit agenÅ£iei de presă PAP. „Suntem convinşi că includerea acestor ţări în principalul curent al integrării europene va fi fructuoasă pentru întreaga UE şi pentru întregul continent, în condiÅ£iile în care aceasta va extinde teritoriul valorilor comune”, a adăugat premierul polonez.

La rândul său, ministrul-adjunct al afacerilor externe al Poloniei, Szymon Szynkowski vel Sek, şi-a exprimat speranÅ£a înainte de summit că participanÅ£ii vor conveni ca negocierile pentru aderare la UE cu Albania şi Macedonia de Nord să înceapă în octombrie. Summitul – care se desfăşoară joi şi vineri în oraşul din vestul Poloniei – constituie o şansă pentru „transmiterea de impulsuri pozitive” ţărilor din regiune, a mai spus adjunctul ministrului de externe polonez, potrivit PAP.

Liderii UE vor ajunge la summit vineri, inclusiv cancelarul federal german Angela Merkel, premierul britanic Theresa May, premierul francez Edouard Philippe şi preşedintele polonez Andrzej Duda. Ei vor participa la aşa-numita reuniune „Procesul de la Berlin”, o iniÅ£iativă lansată de Germania în 2014, menită să susÅ£ină integrarea ţărilor din Balcanii de Vest în UE.

Reprezentanţi ai Albaniei, Bosniei şi Herţegovina, Bulgariei, Croaţiei, Kosovo, Macedoniei de Nord, Muntenegrului, Serbiei, Sloveniei, precum şi ai Poloniei, Germaniei, Austriei, Franţei, Italiei şi Marii Britanii vor participa de asemenea la summit.

Raspandacul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here