Cei 65 de migranţi salvaţi în apropierea Libiei de nava Alan Kurdi, aparţinând ONG-ului german Sea-Eye, vor fi debarcaţi în Malta şi apoi vor fi preluaţi de alte state din UE, a anunţat duminică guvernul maltez, citat de agenţia DPA preluat de agerpres.

”Toate persoanele salvate aflate la bordul navei vor fi imediat relocate către alte state membre ale Uniunii Europene. Niciunul dintre aceşti migranÅ£i nu va rămâne în Malta”, precizează guvernul maltez într-o declaraÅ£ie.

În text se mai menţionează că acelaşi acord, negociat cu Comisia Europeană şi cu guvernul german, prevede că state membre ale EU vor prelua de asemenea cel puţin jumătate dintr-un grup separat de 58 de migranţi salvaţi de o navă malteză.

Nu s-a anunţat deocamdată care sunt statele membre ale UE ce vor prelua aceşti migranţi.

Un purtător de cuvânt al MAE german declarase vineri că trebuie găsit un ”port sigur” pentru debarcarea migranÅ£ilor de pe nava ONG-ului german Sea-Eye şi să se poarte discuÅ£ii între statele UE pentru redistribuirea acestora. Alt purtător de cuvânt de la Berlin, cel al Ministerului german de Interne, a susÅ£inut că primirea acestor migranÅ£i ”este o sarcină europeană şi din acest motiv mai multe state ale UE trebuie să se alăture eforturilor primirii lor din spirit de solidaritate”.

Încă o navă, denumită ”Alex” şi operată de ONG-ul italian de stânga ”Mediterranea”, a adus sâmbătă mai mult de 40 de migranÅ£i pe ţărmul insulei italiene Lampedusa, sfidând dispoziÅ£ia dată de ministrul italian de interne, Matteo Salvini, care a interzis navelor ONG-urilor care recuperează migranÅ£i pe Mediterana să acosteze în porturile italiene.

Cu o săptămână în urmă, nava Sea-Watch, aparţinând ONG-ului german cu acelaşi nume, a debarcat alţi 40 de migranţi pe insula italiană Lampedusa după ce comandantul acestei nave, Carola Rackete, a forţat intrarea în port, obligând o vedetă a poliţiei italiene să se dea la o parte din calea sa pentru a nu fi zdrobită de chei. Carola Rackete va fi audiată marţi de un tribunal italian pentru a răspunde acuzaţiilor de favorizare a imigraţiei ilegale. Salvini a cerut ca ea să fie expulzată din Italia.

Raspandacul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here