Un împărat vest-african a cărui opulenţă a distrus economia unei ţări este considerat cel mai bogat om din istorie, cu o avere estimată la echivalentul a peste 350 de miliarde de euro din prezent, scrie adevărul.ro.

Un rege vest-african din secolul XIV este considerat cel mai bogat om din istorie. Este vorba de Mansa Musa, sau Împăratul Musa I, care a condus Imperiul Mali şi a fost atât de bogat, încât opulenţa şi donaţiile sale au distrus economia unei ţări, după cum relatează BBC. Este imposibil să ne dăm seama cât de bogat şi de puternic a fost cu adevărat împăratul Musa, spun istoricii. „A fost mai bogat decât ar putea descrie cineva“, scria, în 2015, money.com. În 2012, site-ul american Celebrity Net Worth îi estima averea la echivalentul a circa 355 de miliarde de euro din timpurile noastre. Împăratul de aur Mansa Musa s-a născut în 1280 într-o familie de conducători. El a preluat tronul Mali în 1312 de la fratele său Abubakri. Acesta din urmă a abdicat după numai doi ani de domnie pentru a pleca într-o expediţie. Conform istoricului din Damasc din secolul XIV Shibab al-Umari, Abubakri era obsedat de Oceanul Atlantic. S-a dus pe mare cu o flotă de 2.000 de nave şi mii de sclavi. Nu s-a mai întors niciodată şi a rămas în istorie ca „Împăratul explorator“. Musa, al zecelea Mansa („Rege al regilor“), a ridicat semnificativ imperiul Mali sub domnia sa, care a durat până la moartea lui, în 1337. A anexat 24 de oraşe, inclusiv Timbuktu, iar imperiul său se întindea la apogeu pe aproximativ 3.200 de kilometri, de la Oceanul Atlantic până la Nigerul modern, cuprinzând ceea ce este acum Senegal, Mauritania, Mali, Burkina Faso, Niger, Gambia, Guineea-Bissau, Guineea şi Coasta de Fildeş. Cu un teritoriu atât de vast, Mansa Musa a avut acces la numeroase resurse, mai ales la aur şi la sare. Deţinea aproape jumătate din aurul lumii vechi, potrivit Muzeului Britanic.

Pelerinajul la Mecca Deşi Imperiul Mali avea atâta aur, împărăţia în sine nu era bine cunoscută. Dar acest lucru s-a schimbat în 1324, cu prilejul unui pelerinaj la Mecca, Mansa Musa fiind un musulman devotat. Împăratul a părăsit Mali cu o caravană de 60.000 de oameni. Practic, şi-a luat întreaga curte regală: oficiali, soldaţi, animatori, comercianţi, sclavi, dar şi un cârd imens de capre şi oi pentru hrană. Era un oraş întreg care se muta dintr-un loc într-altul pe un traseu de 6.500 de kilometri, un oraş ai cărui locuitori erau îmbrăcaţi în brocart de aur şi mătase persană. Fiecare dintre cele 100 de cămile căra 150 de kilograme de aur pur. Bogăţia s-a arătat în toată splendoarea ei odată ce caravana a ajuns la Cairo, în Egipt. Mansa Musa a fost atât de generos în a oferi aur săracilor şi oamenilor pe care îi întâlnea de-a lungul drumului, încât şederea sa de trei luni la Cairo a determinat scăderea preţului acestui metal preţios în regiune timp de zece ani, punând economia la pământ. Pelerinajul lui Mansa Musa a dus la pierderi economice de peste 1,5 miliarde de dolari la valoarea actuală în Orientul Mijlociu, estimează experţii. De la Mecca, Mansa Musa s-a întors cu câţiva savanţi islamici şi cu un poet. Împăratul l-ar fi plătit pe poet cu 200 de kilograme de aur, care în banii de astăzi ar fi de 7,2 milioane de euro. Pe lângă încurajarea artelor, a construit şcoli, biblioteci şi moschei. Însă după moartea sa, la vârsta de 57 de ani, Imperiul Mali a intrat în declin.

Bogaţii din prezent mai au de lucru Averile celor mai bogaţi oameni din prezent pălesc în comparaţie cu cea a lui Mansa Musa. Cu o avere estimată la 156 de miliarde de dolari, fondatorul şi directorul general al Amazon Jeff Bezos este considerat cel bogat om din lume, în prezent şi în istoria recentă, cel puţin de la întocmirea primului top „Forbes“, în 1982. Anul trecut, Bezos singurul „centimiliardar“, dar între timp au mai depăşit pragul de 100 de miliarde de dolari Bill Gates, fondatorul Microsoft (în aprilie, acum are 106 miliarde), şi Bernard Arnault, proprietarul grupului LVMH (100,4 miliarde de dolari pe 19 iunie). Aceştia se apropie de Bezos nu atât datorită succesului lor, cât mai ales faptului că patronul Amazon va pierde 40 de miliarde în urma divorţului, ceea ce îi aduce averea la numai 116 miliarde. Topul bogaţilor din cărţile de istorie Bogăţia lui Mansa Musa nu poate fi calculată, scriu Money.com, Celebrity Net Worth, care îl plasează în fruntea clasamentului lor cu cei mai bogaţi oameni din istorie. Tot cu o avere incalculabilă e creditat şi împăratul roman Octavianus Augustus (63 î. Hr. – 14 d. Hr.). Fostul împărat roman este urmat în acest top de alţi doi foşti lideri de stat cu averi necunoscute în imensitatea lor, şi anume împăraţii Shenzong (1048 – 1085) şi Akbar I (1542 – 1605), fondatorul Imperiului Mogul. Andrew Carnegie (1835 – 1919), un industriaş scoţian-american, apare pe locul cinci în acest top, cu 372 miliarde de dolari. Este urmat de un compatriot, John D. Rockefeller (1839 – 1937), cu 341 de miliarde de dolari în dreptul său. Top 10 este completat de ţarul rus Nikolai Alexandrovici Romanov (1868 – 1918), cu 300 de miliarde de dolari, regele indian Mir Osman Ali Khan (1886 – 1967), cu 230 miliarde de dolari, William Cuceritorul (1028 – 1087) şi fostul dictator libian Muammar Gaddafi (1942 – 2011), cu 200 de miliarde de dolari. Mansa Musa, depăşit în alte topuri de Ginghis Han În Top 20 MSN, averea lui Mansa Musa cade pe locul şase ca valoare în istorie, iar pe primul loc urcă Ginghis Han, legendarul cuceritor mongol. Averea lui Ginghis Han (foto) este descrisă drept „uriaşă, greu de estimat“, provenită în special din „posesiune de terenuri“. Corect, doar că aceste „terenuri“ au însumat, la apogeul Imperiului Mongol, peste 31 de milioane de kilometri pătraţi, majoritatea cuceriţi între 1206 şi 1227 (anul morţii lui Ginghis Han). E adevărat şi că valoarea lor este „greu de estimat“, dar se poate stabili măcar un ordin de mărime, aşa cum au făcut analiştii MSN, evaluând averea lui Ginghis Han la „câteva sute de trilioane“ de dolari.

Cuceritorul mongol e urmat de împăratul Shenzong (1067-1085), stăpân peste întreaga Chină în epoca „abundenţei primare“, în care acest imperiu furniza 30% din PIB-ul global. A dezvoltat colectarea taxelor, ceea ce i-ar fi adus o avere estimată la 31 de trilioane de dolari.  Al treilea în Top 20 MSN este împăratul Akbar I, care a stăpânit între 1556 – 1605 un imperiu aflat pe teritoriul Indiei de astăzi. Imperiul Mogul producea atunci 25% din PIB-ul global, ceea ce i-ar fi adus împăratului aproape 22 de trilioane de dolari. Pe locul 4 apare Octavianus Augustus Cezar, primul împărat roman (27 î.Hr. – 14 d.Hr.), a cărui avere e estimată la 4,8 trilioane dolari, ca urmare a faptului că stăpânea Imperiul Roman, responsabil de 20% din PIB-ul global de la acea vreme. În plus, la un moment dat, în posesia sa a intrat şi întregul Egipt. Un alt personaj legendar, Regele Solomon al Israelului, apare pe poziţia a cincea, cu o avere estimată la 2,28 trilioane de dolari. O sursă importantă a averii sale erau cele 25 de tone de aur pe care le-a primit în fiecare dintre cei 39 de ani de domnie (970 î.Hr. – 931 î.Hr.), la care se adăugau veniturile din taxe şi comerţ. În toate clasamentele, realizate de „Time“ şi „Forbes“ sau MSN, averile sunt exprimate în termeni ajustaţi la inflaţie, dar adesea au fost consultate surse istorice diferite, aşa că de multe ori aceste topuri nu sunt concordante.

Raspandacul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here