Liderul PMP, Eugen Tomac, îi cere premierului Viorica Dăncilă să aibă o întâlnire de urgență cu el. Tomac susține că modificările votate la legea electorală nu rezolvă problemele de la secțiile de vot și că dezastrul de la votul de la alegerile europarlamentare s-ar putea repeta.

„PMP cere Guvernului ca, pe lângă extinderea la 3 zile a procesului de vot, să ia în calcul și alte măsuri în procesul de organizare a următoarelor alegerilor în Diasporă.

Citește și: Cazul Sorina SCHIMBĂ Codul de procedură civilă – Copiii care REFUZĂ custodia sunt trimiși șase luni la psiholog

I-am solicitat prim-ministrului Viorica Dăncilă o întrevedere pentru a-i prezenta soluțiile identificate de PMP în vederea accesului neîngrădit și nediscriminatoriu a românilor din străinătate la alegerile prezidențiale din luna noiembrie.

Considerăm că modificările legislative convenite în Comisia specială pentru legile electorale nu rezolvă toate problemele identificate de PMP în procesul electoral și că există premise ca eșecul în organizarea alegerilor în Diasporă de la europarlamentare să se repete.

Partidul Mişcarea Populară a inițiat, din 2016 până în prezent, o serie de modificări legislative care să faciliteze accesul românilor, oriunde s-ar afla aceștia, la procesul democratic din România. Aceste inițiative vizează introducerea votului prin corespondenţă şi a celui electronic pentru mai multe tipuri de alegeri. În 6 iunie a.c., PMP a depus în Parlament o iniţiativă prin care a cerut ca, pentru Diasporă, să se organizeze alegerile în mai multe zile.

Luna trecută, Comisia specială pentru legile electorale și-a însușit propunerile făcute de PMP privind înființarea unui registru electoral pentru românii din străinătate, votul anticipat în diasporă pentru prezidenţiale şi extinderea posibilităţii votului prin corespondenţă la același scrutin electoral.

Am convingerea că expertiza PMP în privința îmbunătățirii accesului românilor la vot, pe care suntem dispuși să o punem la dispoziția Guvernului, poate contribui la creșterea legitimității democratice a aleșilor politici și la sporirea încrederii românilor în instituțiile politice din România”, scrie Eugen Tomac pe Facebook.

Raspandacul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here