Se apropie de final războiul din Afganistan? Reprezentantul special american pentru Afganistan,  Zalmay Khalilzad, a declarat că pentru prima dată talibanii par să fie rezonabili și să accepte o discuție cuprinzătoare despre finalul războiului, precizeaza cei de la Global Deffense News.

Discuțiile se poartă în Doha, Qatar, iar reprezentantul american a reiterat că duminică, pentru prima dată, partea talibană a acceptat să discute, pe lângă cele două subiecte deja atinse: retragerea forțelor străine și garanțiile anti-teroriste și teme precum negocierile inter-afgane pentru un parcurs de țară și o încetare a focului.

Discuțiile se termină marți, iar diplomatul american speră ca până la jumătatea lunii septembrie să se ajungă la o înțelegere pe cele patru teme principale enumerate mai sus.

În acest moment, talibanii controlează aproape jumătate din teritoriul țării, în special regiuni rurale mai puțin locuite. Pe lângă talibani, în Afganistan funcționează și alte grupuri insurgente, cele mai importante fiind Al-Qaeda și Stat islamic.

Războiul din Afganistan durează de peste 17 ani, (octombrie 2001 – prezent) fiind cel mai lung purtat de SUA în întreaga ei istorie. În această confruntare împotriva terorismului, și Alianța Nord-Atlantică a avut un rol important, cu misiuni care s-au derulat pe mulți ani: ISAF (2001-2014) și RSM (2015-prezent).

România a fost prezentă neîntrerupt în Afganistan din anul 2002, unde s-au rotit peste 30.000 de militari.

Am început cu un detaşament de poliţie militară, o aeronavă C 130 Hercules şi ofiţeri de stat major, mai apoi am ajuns să asigurăm inclusiv securitatea regiunii Zabul și conducerea aeroportului internațional din Kabul.

Sunt sigur că vor fi foarte multe lecții învățate în urma acestui conflict, unde armatele celor mai puternice țări nu au reușit preț de peste 17 ani să instaureze o administrație funcțională în Afganistan.

Din punctul meu de vedere, armatele câștigă războaie, iar cel din Afganistan a fost câștigat de armata americană și aliații ei în câteva luni, când au alungat guvernul taliban, dar pentru instaurarea unor administrații locale și centrale noi, militarii au nevoie de sprijin din partea specialiștilor din țările lor, lucru care nu s-a întâmplat.

Politicienii din țările NATO nu au considerat Afganistanul o prioritate, de fapt l-au considerat mai degrabă o problemă a forțelor armate și nu al administrației din țările respective. (Irinel I.).

 

Articolul Se apropie de final războiul din Afganistan? apare prima dată în Ziarul Incisiv de Prahova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here