Preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat sâmbătă crearea unui comandament militar spaţial, într-un discurs susţinut în ajunul defilării de 14 Iulie, sărbătoarea naţională, relatează AFP preluat de agerpres.

„Pentru a asigura dezvoltarea şi întărirea capacităţilor noastre spaÅ£iale, un mare comandament spaÅ£ial va fi creat în luna septembrie” în cadrul ForÅ£elor armate aeriene, care „vor deveni în cele din urmă ForÅ£ele armate aeriene şi spaÅ£iale”, a declarat el în faÅ£a comunităţii militare reunite la Ministerul Apărării de la Paris, la o tradiÅ£ională recepÅ£ie care are loc anual cu o zi înainte de parada de pe Champs-Elysées.

Calificând spaÅ£iul ca „o veritabilă miză de securitate naÅ£ională, prin starea conflictuală pe care o suscită”, Macron a dat asigurări încă de anul trecut că îşi doreşte ca FranÅ£a să aibă „o strategie spaÅ£ială de apărare”. Aceasta este acum gata, a afirmat el sâmbătă.

„Noua doctrină spaÅ£ială şi militară care mi-a fost propusă de ministru (ministrul Apărării, Florence Parly – n.r.), pe care am aprobat-o, va permite să ne asigurăm apărarea spaÅ£iului şi prin spaÅ£iu”, a subliniat el.

„Ne întărim cunoştinÅ£ele despre situaÅ£ia spaÅ£ială, ne vom proteja mai bine sateliÅ£ii, inclusiv în manieră activă”, a promis şeful statului, afirmând că „vor fi decise noile investiÅ£ii indispensabile”.

Prin spionaj, bruiaj, atacuri cibernetice şi arme antisatelit, spaţiul, indispensabil operaţiunilor militare, a devenit un câmp de confruntare între naţiuni, punând Franţa în faţa provocării de a-şi întări capacităţile în acest domeniu strategic şi tot mai militarizat, comentează AFP.

Cele mai mari puteri spaÅ£iale din lume – SUA, China şi Rusia – s-au angajat de mai mulÅ£i ani într-o cursă pentru dominarea spaÅ£iului.

Raspandacul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here